Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı beslenme günümüzde birçok kişinin kilo verme sürecine başvurmasıyla öğrenilen bir durum haline geldi. Sağlıklı beslenme

Sağlıklı beslenme günümüzde birçok kişinin kilo verme sürecine başvurmasıyla öğrenilen bir durum haline geldi.

 

Sağlıklı beslenme kilo kaybı genelde doğru diyeti seçme ile birlikte düşünülüyor. Genelde kış aylarında kilo vermeye karar veren insanlar, yaza hazırlık için bu süreci değerlendiriyorlar. Bununla birlikte, mevcut birçok diyet arasından en etkili olanını bulmak kolay değil. Etkili ve kalıcı sonuçlar elde etmek için hangisinin en uygun olabileceğini anlamak için temelde diyet kelimesinin anlamına hakim olmak gerekli.

 

"Diyet" kelimesi, "rejim, stil, yaşam standardı" anlamına gelen Yunanca diaita kelimesinden gelir. Bu nedenle etimolojik olarak bu terimin fedakarlıklar ve feragatlerle değil, vücudu sağlıklı tutmaya uygun bir "yaşam tarzı" ile ilgisi vardır.

 

Bu nedenle, sınırlı bir süre için değil, varoluş boyunca takip edilmelidir. Genellikle "diyet"e verdiğimiz anlamdan çok farklıdır. Mümkün olan en kısa sürede mümkün olduğunca fazla kilo vermeyi amaçlayan, genellikle çok kısıtlayıcı bir diyet insanların bu kavramı yanlış algılamasıdır. Oysa sağlıklı beslenme daha önemli ve doğru bir tanımlamadır.

 

7 Adımda Sağlıklı Beslenme

 

Sağlıklı ve dengeli olmak için, bir diyet tüm makro besinleri, yani vücudun düzgün çalışması ve normal günlük aktiviteleri gerçekleştirmesi için gerekli enerjiyi sağlayan maddeleri içermelidir. Aslında son derece kolay bir şekilde uygulayabileceğiniz sağlıklı beslenme düzeni için 7 önemli adımı takip etmeniz yeterlidir:

 

  1. Karbonhidratlar, proteinler, yağ dengesini sağlamak
  2. Düzenli egzersiz yapmak
  3. Paketli gıdalardan uzak durmak
  4. Ekmek ve unlu mamülleri kesmek
  5. Mümkün olduğunca doğal beslenmek
  6. Sağlıklı besleme şeklini bir yaşam stili haline getirmek
  7. Yaşa ve mevsime göre beslenmek

 

Toplam kalorinin %45-60'ı, tercihen kompleks ve lif açısından zengin, dolayısıyla bütün olan karbonhidratlarla temsil edilmelidir. Kalorilerin %20-35'i, %10'dan az doymuş yağlardan oluşmalıdır; Kalorilerin yaklaşık %15'i proteinden gelmelidir.

 

O halde sağlıklı ve dengeli bir diyet, meyve ve sebzeleri, vitamin ve mineral yönünden zengin gıdaları, beden ve zihnin doğru çalışması için gerekli mikro besinleri asla unutmamalıdır.

Nasıl Beslenmelisiniz?

 

Sağlıklı beslenme düzeni, birçok duruma göre değişir. Bu yüzden kişiye özeldir. Ancak en önemli öğün kahvaltıdır. Öğle ve akşam yemekleri niceliksel olarak günün en önemli öğünleridir ve birlikte toplam ihtiyacın %60'ını temsil eder. Son olarak, dengeli bir diyet sabahın ortasında ve öğleden sonra bir atıştırmalık içermelidir. Bu iki ara öğünün temel görevi, ana öğünler için aç kalmaktan kaçınmaktır.

 

Sağlığın en önemli müttefiki olan su tüketimi de vücudun sıvı kaybına uğramaması için oldukça önemlidir. Besin ve enerji sağlayan yiyeceklere ek olarak, her gün yeterli miktarda su içmek önemlidir.

 

Özellikle kilo vermek istiyorsanız, su dengesini korumak çok önemlidir. Aslında, uygun sıvı dengesinı, vücut ısısını düzenlemeye, açlık hissini kontrol etmeye ve aşırı toksinleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Sağlıklı beslenme düzeni konusunda plan oluşturmak istediğinizde kendi bulduğunuz uygulamalar yerine, uzman desteği almanız şarttır.

 

Son tavsiye sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız, internetteki hazır diyetlere güvenmemelisiniz. Bu yüzden kişisel fiziksel özelliklere dayanarak bir uzmana danışmak önemlidir.

Edubook’ta Diyetisyen Eğitmeni Olmak

 

Kalori alımını yeterince bölmek, esenlik ve iyi bir psikofizik performansı sağlamak için, düşük kalorili bir diyet uyguluyor olsanız bile günlük öğünler beş olmalıdır. Her şeyden önce, günlük toplam kalori ihtiyacının %20'sini oluşturan ve vücudun enerji ile yeniden doldurulması için gerekli olan kahvaltıyla güne başlanmalıdır.

 

Yılda binlerce insan sağlıklı beslenmenin ve sağlıklı yaşamanın yollarını aramaktadır. Bu nedenle profesyonel diyetisyen uzmanlarına ihtiyaç duyuluyor. Siz de diyetisyen alanın uzman hekimseniz tecrüblerinizi Edubook’ta eğitim içeriğine dönüştürebilirsiniz. Web 2.0 araçlarını da kullanarak eğitim içeriklerinizi daha interaktif hale getireceğiniz Edubook’ta eğitimlerinizi istediğiniz fiyattan satışa sunabiliyorsunuz. Şimdi eğitmenlik başvurunu ücretsiz yapın. Kazanmaya başlayın.

 

Benzer Yazılar

 

Ses Terapisi Nedir Faydaları Nelerdir?

Meditasyon Nedir Nasıl Yapılır?

 

 

 

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.