Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır?

Meditasyon: İnsanoğlunun varoluşundan uzaklaşma sürecinde yaşadığı problemleri çözmek için kendini, kendine daha yakın hissetmek amacıyla dinlediği ve bu dinleme sürecini bir takım fiziksel ve zihinsel davranışlarla desteklediği, yaşam kalitesini arttırmak amacıyla belirli rutinlerle tekrarladığı düşünmeyi destekleyici bir davranıştır.

Meditasyon: İnsanoğlunun varoluşundan uzaklaşma sürecinde yaşadığı problemleri çözmek için kendini, kendine daha yakın hissetmek amacıyla dinlediği ve bu dinleme sürecini bir takım fiziksel ve zihinsel davranışlarla desteklediği, yaşam kalitesini arttırmak amacıyla belirli rutinlerle tekrarladığı düşünmeyi destekleyici bir davranıştır. Daha net ifadeyle ayrıntılı ve derin düşünme diyebiliriz.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon yapmak için fiziksel ve zihinsel olarak hazır olmak son derece önemlidir. Tüm bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra ancak meditasyon sürecine başlayabilirsiniz. Oturuş pozisyonunuz önemli olmakla birlikte omurganızın dik olması beyninizin meditasyon moduna girmesine yardımcı olacaktır. Her ne kadar meditasyon zihinsel bir süreç olsa da o zihnin bağımlı olduğu bedenin de meditasyon sürecine hazır olması gerekmektedir. Meditasyon öncesinde çok yemek yememiş olmanız, enerjinizin vücudunuza değil beyninize ve oradan da zihninize odaklanmasını sağlayacaktır. Tabi çok aç olmamaya da özen göstermekte fayda var. Çünkü aç bir vücut zihinsel yolculuktan ziyade hayatta kalmak amacıyla düşüncelerini yemek bulmaya odaklayacak ve bu da sizi amacınızdan uzaklaştıracaktır. Fiziksel olarak hazır olduktan sonra, zihninizi de temizlemeniz ve günlük olayların etkisinden kurtulmanız gerekmektedir. Oturuş pozisyonunuz, fiziksel ve zihinsel hazırlığınız bittiyse, artık zihninizin düşüncelerini izlemeye hazırsınız demektir. Unutmayın, meditasyon sürecinde siz değil, zihniniz düşünecek ve sadece gözlemleyecektir.

Meditasyon Anlamı

Meditasyon kelime anlamı olarak meditatio kelimesinden Türkçeleştirilmiş olup tüm hazırlıklar yapıldıktan sonra derinlemesine düşünmeye hazır olmak anlamına gelmektedir. Eğer fiziksel ve zihinsel hazırlıklarınızı tamamladıysanız o zaman siz de meditasyona hazırsınız demektir.

Meditasyon Denince Akla Gelenler

Meditasyon denince akla her zaman güzel olan, huzur veren ve insan için faydalı olan şeyler gelmektedir. Meditasyon kelimesini duymak bile insanı rahatlatırken, meditasyon sürecine dahil olmak insanı çok daha iyi bir ruh haline geçiş sağlayacaktır. Ferahlık, dinginlik ve güçlü olma hissi verecektir.

Meditasyon Faydaları

Meditasyon en basit tabirle yaşam kalitenizi arttırır ve sizlere daha doygun bir yaşam sürme olanağı sağlar. Meditasyon yaparak günlük yaşantınızın zorluklarını önemsizleştirebilir ve sizi mutlu eden olaylara odaklanabilirsiniz. Meditasyon fiziksel bir süreç olduğu için kendinizi zinde hisseder ve zihninizin potansiyelini maksimum bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu sayede meditasyon öncesi olaylara bakış açınızdan çok farklı bir bakış açısı kazanarak sorunlarınızın çözümünde bile daha kolay yollar bulabilirsiniz. Meditasyon salt bir düşünce yolculuğundan ziyade düşüncelerinizi derinleştirmenize ve günlük hayatınızdaki sığ düşüncelerin zihninizi işgal etmesine izin vermez.

Meditasyon Felsefesi

Meditasyon sürecinde zihin arındırma işlemi olan düşünme; dinginleşme, rahatlama, iç huzur bulma süreci meditasyon felsefesi olarak karşımıza çıkar.

Meditasyon Dersleri

Meditasyon yapmak uzmanlık gerektiren bir süreç olduğu için maksimum verim almak istiyorsanız mutlaka meditasyon dersleri almalısınız. Meditasyon dersleri veren ve sizleri bu konuda en doğru şekilde yönlendiren eğitmenlerden yardım almanız hem verim hem de etki açısından sizlere yardımcı olacaktır.

Meditasyon Eğitimi

Meditasyon eğitimi zihinsel olarak hazır bulunmanın yanında fiziksel gereklilikler de barındırdığı için meditasyon eğitimi almanız sizin faydanıza olacaktır. Eğitmenler bu süreçte sizlere nasıl duruş sergilemeniz ve neyi, nasıl düşünmeniz gerektiğini anlatarak yardımcı olurlar. Bu sayede meditasyon sürecine başlayabilir ve öğrendikten sonra kendiniz de meditasyon yapabilirsiniz.

Meditasyon Eğitmenliği

Meditasyon eğitmeni olmak için birtakım süreçleri başarıyla tamamlamış olmak gerekmektedir. Bu işi bilen kişilerin yönlendirmesi sizler için daha faydalı olacaktır. Meditasyon eğitmenliği alanında uzman kişiler süreç esnasında dikkat etmeniz gerekenleri bilir ve ona göre yönlendirmeler yaparak sizlere yardımcı olurlar. Eğer siz de bir Meditasyon Eğitmeni iseniz Edubook’a ücretsiz kayıt olarak eğitimlerinizi vermeye başlayabilirsiniz. Edubook sisteminde kendi Edubook eğitim materyallerinizi hazırlayabilir ve bu materyallerinizi satışa sunarak ek kazanç sağlayabilirsiniz. Meditasyon eğitimi almak isterseniz yine Edubook sistemine kolayca üyelik kaydınızı oluşturabilirsiniz.

İlgili Yazı Mindfulness Nedir?

İlgili Yazı Edubook ile Yoga Eğitimi

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.