Mindfulness Nedir? Online Mindfulness Eğitimi

Mindfulness, kelime anlamı olarak bilinçli farkındalık olarak tanımlanan ve geliştirilebilir bir yönetim biçimi olarak karşımıza çıkan deneyimsel bir yaklaşımdır.

Bilinçli Farkındalık

Mindfulness, kelime anlamı olarak bilinçli farkındalık olarak tanımlanan ve geliştirilebilir bir yönetim biçimi olarak karşımıza çıkan deneyimsel bir yaklaşımdır. İki farklı boyutta açıklanan Mindfulness, birinci boyut yönüyle; an’da olanları  an içinde fark etmek, ikinci boyut yönüyle ise; fark edilenleri karşılama biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bireylerin her geçen gün artan yoğun hayat temposu stres seviyelerini de arttıran bir faktördür. Kaotik hayat düzeninde stres ve negatif etkili tüm duyguları yönetmek pek de kolay değildir. Bunun için farkındalık ve iradeli bir duygu durum denetim mekanizmasının devrede olması gerekmektedir. Mindfulness ile bunu başarabilmek mümkündür.
Mindfulness eğitimi an içerisinde beklenmedik ve ani şekilde gelişen hazırlıksız olunan olaylara her koşulda nezaket çerçevesinde yaklaşmayı öğretir. Ayrıca her şeyi tek yönüyle değil nerdeyse her boyutu ile değerlendirme yetisi de bu eğitim ile gelişir.

Mindfulness Temel Öğretileri ve Bilinçli Farkındalık

Minfulness eğitimi içerisindeki temel hususlar, kişiye sadece kendi penceresinden bakmamayı ve kısır döngüye düşmemeyi telkin eder. İlk olarak her ne yaşanırsa yaşansın sağlam bir odaklanma ile gerek iş ve gerek ise özel hayatta kaliteli bir iletişim kurabilmeyi sağlar. Çünkü bir duruma odaklanmak onun fark edilmeyen diğer açılarını da gözler önüne serer. Bu sayede ani tepkiler, öfke patlamaları ve istenmeyen her reaksiyon önlenebilir hale gelir.
Herkesin değerleri, inançları ve alışkanlıklarının farklı olduğunu düşünürsek Mindfulness yargısız ve etik bir bakış açısı edinmek için şahane bir yoldur. Eğitimlerde; Bilinçli Farkındalık (Mindfulness) teorik öğretileri, temel Mindfulness uygulama ve egzersizleri, bilinçli farkındalık ve stres azaltma programı (MBSR) ile Mindfulness Bilişsel Terapi ana maddeleri gibi konular aktif olarak yer almaktadır.

Mindfulness Online Eğitimleri

Mindfulness eğitimi bilgi ve analitik yaklaşımlar üzerine olsa da burada öne çıkan başka eğitim konuları da söz konusudur. Hayat kalitesini bariz bir şekilde yükselten ve yaşamın neredeyse her alanında başarı ile duygusal tatmini de beraberinde getiren unsurlardan biri Mindfulness egzersizleri olmaktadır. Bu egzersizler ve çalışmalar esnasında sadece hissettiklerimizi yönetmekle kalmayıp aynı zamanda bedensel dinginlik açısından da rahatlatıcı yaklaşımlarda da bulunuruz. 
Doğru nefes alarak aslında öfkemizin tamamen kimyasal olduğunu, meditasyonlar ile iç dengemizi sağlamayı ve korumayı, anlık ve geçmiş odaklı düşüncelerle farklı hisleri aynı doğrultuda yönetmeyi ve duyularımızı yakından tanımayı Mindfulness ile keyifle başarabiliriz.
Online Mindfulness eğitimleri de hayatı kolaylaştıran bir başka eğitimi yöntemidir. Uzaktan eğitimin yaygınlaştığı günümüz dünyasında Mindfulness dersleri de hem bilgi odaklı öğretici hem de pratikler yaparak uygulamalı olarak katılımcılara sunulur. Egzersizler ve eğitim boyunca öğretilen her talimat ve dersler, hayatımızın her anına doğrudan etki eden bir bilinç düzeyi için bizleri tekamül seviyesine ulaştırmayı hedefler. Bu, başkalarını anlama ve bağ kurabilme adına önemli bir noktadır. Ancak asıl olan öncelikle kendimizle barışmak ve huzurlu bir ruhsal uyanıklık hissedebilmektir. Zira içimiz ışıldamadan başkalarını da aydınlatmak mümkün olmayacaktır.

Mindfulness Eğitmenleri

Online eğitimler ve madde ötesi kavramlar ile Mindfulness, hayatı kökünde değiştirecek kadar işlevsel tesirlere sahiptir. Mindfulness eğitmenleri de bu bilinci verebilme donanımlı kişilerdir. Mindfulness eğitimi almak istiyorsanız Edubook her zaman yanınızdadır. Ücretsiz kayıt olarak eğitimlere katılabilir ve kendinizi dönüştürmeye başlayabilirsiniz. Şayet siz bir Mindfulness eğitmeni ise Edubooklarınızı hazırlayabilir ücretsiz kayıt ile çalışmaya başlayabilirsiniz. Hem ek gelir elde edebilir hem de bu kutsal öğretiyi birçok insana ulaştırmanın huzuruna erişebilirsiniz. Üyelik için https://www.edubook.com.tr/tr/egitmen-basvuru bağlantısı ile sitemize katılım sağlayabilirsiniz. Edubook işinde uzman ve nitelikli eğitmenler ile kursiyerleri buluşturan dev bir platformdur.

İlgili Yazı Duygusal Zeka Nedir?

İlgili Yazı Meditasyon Nedir?

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.