Zihin Haritaları Tekniği ile Öğrenme

Zihin haritaları fikir ve kavramları grafiksel olarak sunmanın bir yoludur. Bilgi yakalamak, toplamak ve yapılandırmak için

Zihin haritaları fikir ve kavramları grafiksel olarak sunmanın bir yoludur. Bilgi yakalamak, toplamak ve yapılandırmak için kullanılan bu teknik bir görsel beyin fırtınası olarak nitelendirilebilir. Kullanıcı bilgilerinin ve bilgi birikiminin daha iyi analiz edilmesine, kavranmasına ve sentezlenmesine yardımcı olur. Modern öğrenme metodolojisi olarak geliştirilen zihin haritalama, oldukça basittir ve bu yüzden çok etkilidir.

Zihin haritaları, bilgilerin beynin gerçek çalışma biçimine benzer şekilde yapılandırılmasını sağlayan bir tekniktir. Not almanın aksine hem analitik hem artistik bir aktivite olarak zihin haritaları beynin tüm bilişsel işlevlerine yardımcı olur. Zihin haritaları ile beyin fonksiyonlarını daha zenginleştirilmiş şekilde kullanır. Mantık, sayılar, analiz ve doğrusal düşünceyi kontrol eden beynin sol tarafı, zihin haritalama tekniği sayesinde sağ taraf ile birlikte çalışır. Yaratıcı ve görsel işlevleri kullanarak beynin her iki tarafını kullanmaya imkân tanıyan teknik, evrensel bir hafıza tekniği olarak nitelendirilebilir.

Zihin Haritaları Hangi Amaçlarla Kullanılır?

 

Zihin haritaları öğrenciler için ders içeriğinin daha iyi anlaşılmasını sağlar.  Görsel sunumu, bilgilendirici metinlerin yapılandırılması ve sezgisel kullanıcı arayüzü sayesinde proje ve sunumlar haritaya aktarılır ve bu da daha kolay anlaşılmasına yardımcı olur.

Kullanım amaçlarını sıralayacak olursak bunlar;

beyin fırtınası,

çalışma ve ezber,

proje hazırlama ve görevleri planlama,

bilgileri sunma,

yaratıcılığı harekete geçirme,

komplike konularda fikir edinme,

birden fazla kaynaktan bilgi derleme,

sorunları çözme,

bilgi yakalama ve bu bilgileri yapılandırma, not almadır.

Zihin Haritaları Kullanmanın Avantajları

 

Zihin haritalama tekniğinin hem öğretmenler hem de öğrenciler için birçok avantajı vardır. İlk olarak öğretmenler, zihin haritalarındaki ders materyalleri ile aktaracakları bilgiyi daha iyi iletme imkânı yakalarlar. Farklı bilgi kaynaklarından yararlanma ve belgelerin birleştirilerek derslerin daha profesyonel işlenmesi zihin haritaları sayesinde mümkündür.

Görüntü ve metin ögelerini birleştiren bu zihin haritaları, beynin her iki tarafını da harekete geçirir ve belleği güçlendirerek bilginin daha kısa sürede hatırlanmasını sağlar. Öğretmenler için avantajları kısaca özetlenecek olursa; ders içeriği için sağlam bir yapı oluşturur ve farklı bilgi ve belge kaynaklarının bağdaştırılmasına olanak tanır. Aynı zamanda esnek olarak fikirlerde değişim yapılabilir, yeni fikirler işlenebilir. Öğretmenler bu teknik sayesinde ders yapısını çeşitlendirerek öğrencilerle daha kolay bir iletişim kurabilirler. 

Öğrenciler için zihin haritaları kullanmanın avantajlarına bakılacak olursa en büyük avantajının görsel sunum sayesinde daha iyi anlama ve hatırlama olduğu söylenebilir. Bunun yanında bilgilendirici metinlerin daha net bir yapıda olması, öğrencilerin ek işlemler yapabilmesi bu sistemin diğer avantajlarıdır.

Zihin Haritaları Nasıl Hazırlanır?

 

Zihin haritaları parlak yapıları sayesinde insan beyninin çalışma şekline uygun olarak bir fikri bağımlı noktalara yönlendirir. Donukluğu önleyerek düşünceleri farklı açılardan netleştirmeye yardımcı olur. Bu sebeplere bağlı olarak eğitim ve iş hayatında kullanılan zihin haritalama tekniğinin uygulanması için ilk olarak bir ana fikir veya başlık belirlenmelidir.

Bir kâğıt alınarak bu başlık kâğıdın tam ortasına yazılır. Konuyla ilgili anahtar kelimeler belirlenerek önem sırasına göre ortadaki başlıktan oklar çıkarılarak yazılır. Yazılırken saat yönünde sıralama yapılmalıdır. Beynin çalışma sistemine göre, saat yönünde olan bilgiler daha kolay hatırlanabilir. Oklarla çıkarılarak yazılan anahtar kavramların resimlenmesi de zihin haritaları hazırlanırken bir diğer önemli adımdır.

Resimleme yaparken, kavramların çağrıştırdığı semboller kullanılabilir. Bu noktada önemli olan sembolün büyüklüğü değil, o kavramı hatırlatıyor olmasıdır. Fransızca nasıl öğrenilir? şimdi tıkla. Zihin haritalama alanında eğitmenseniz siz de Edubook’ta web 2.0 araçlarını kullanarak eğitim içeriklerinizi hazırlayabilir ve satabilirsiniz. Ders materyallerini kolaylıkla hazırlamak için hemen Edubook’a ücretsiz olarak kaydolun.

 

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.