Web 2.0 Araçları Nedir? Web 2.0 Araçları Örnekler

Web 2.0 araçları kullanıcıların içerik geliştirmesine olanak tanıyan, kullanıcılar arasında bilgi ve fikir alışverişini

Web 2.0 araçları kullanıcıların içerik geliştirmesine olanak tanıyan, kullanıcılar arasında bilgi ve fikir alışverişini öngören web platformlarıdır. Tüm bireylere bilgi paylaşımını sağlayarak ilgi alanı olan konular hakkında yorum yapmak için de özgür bir alan oluşturur. Web 2.0 araçları bilgi araştırma, linkler, yazarlık ve yazma, etiketlemeler gibi özelliklere sahiptir.

Arama motorlarıyla uygun kelimelerle sorgulama yapıldığında konu hakkında birçok bilgiye ulaşılabilir. Tek yönlü ve iki yönlü link paylaşımı yapılabilir ve hedef kitleye bu araçlar sayesinde daha kolay erişilir. İçerik oluşturma ve yayınlama gibi işleriniz için de yine Web 2.0 araçları kullanılabilir. Aynı zamanda bu içerikleri sitenize yükleyebilirsiniz. Son olarak içeriğinizde etiketlemeler kullanarak aramalarda daha kolay bulunabilmesini sağlayabilirsiniz.

Tüm bunları yapabilmek için kullanabileceğiniz Web 2.0 araçları;

  • Typeform,
  • Wordpress,
  • Playposit,
  • Animal 4D,
  • Mentimeter olarak sayılabilir.

Typeform Aracı

 

Form, anket ve test gibi şablonlar kullanarak veya kendi şablonunuzu oluşturarak bunları paylaşabilmenizi sağlayan Typeform aracı, ekranın tamamını kullanan bir tasarım yaklaşımına sahip. Oluşturduğunuz formlara web sitelerinden veya e-mail yoluyla erişilebilir. Oluşturduğunuz formu yayınladıktan sonra, form doldurma işlemi Typeform tarafından takip edilir ve raporlanır. Bu raporları yalnızca bu araç üzerinden takip etmenize de gerek yok. Google Tag Manager gibi uygulamalar kullanarak raporları farklı araçlara da yönlendirebilirsiniz. Premium özellikleri de bulunan araç, farklı uygulamalarla da entegre şekilde kullanılabiliyor.

Wordpress Nedir?

 

Özellikle blog oluşturmak için kullanılan Wordpress Web 2.0 araçları arasında en çok kullanılan platformdur. Açık kaynak kodlu yazılıma sahip araç ücretsiz şekilde kullanılarak haber sitesi, blog sitesi, oyun ve forum sitesi gibi birçok site oluşturulabilir. Otomatik ve manuel şekilde kurulabilir ve yazılım bilgisi gerektirmez. Popüler ve herkes tarafından bilinen birçok büyük şirketin sitesi Wordpress ile oluşturulmuştur. Bunlara örnek olarak Toyota, Nginx, Microsoft’u örnek verebiliriz. E-ticaret siteleri, haber ve dergi siteleri, işletmeler gibi geniş bir alanda kullanılıyor.

Soru Hazırlama Aracı: Playposit

 

Öğretmenlerin kullandığı Playposit, öğrencilerin konuyla ilgili bilgisini ölçecek değerlendirme özelliklerine sahiptir. Youtube, Vimeo gibi sitelerden seçim yapılabilir. Öğrencilere konuyla ilgili video gönderilebilir, anket, çoktan seçmeli test, uzun cevaplı tartışma soruları gibi formlar eklenebilir. Aynı zamanda oluşturulan sorulara video, görüntü ve ses de eklenebilir. Öğrenciler cevaplarını sesli şekilde yükleyebilirler. Playposit üzerinde sanal sınıflar da oluşturularak grup çalışmaları yapılabilir. Sınıfa toplu şekilde ödevler de yine araç sayesinde kolayca verilebilir. Özellikle uzaktan eğitimde web 2.0 araçları büyük kolaylık sağlıyor, Playposit de bunlardan biri.

Eğitimde Animal 4D Web 2.0 Aracı

 

Eğitimde kullanılan Animal 4D, ilkokul ve okul öncesi düzeyindeki öğrencilere uygun olan bir araçtır. Önceden indirilen kartlar derste kullanılarak daha etkili ve verimli ders işlenebilir. Uygulama sayesinde tablet veya akıllı telefon üzerinden hayvanların İngilizce anlamları sesli şekilde gösterilebilir. Öğrencilerin telaffuzunu geliştirecek bu araç sayesinde öğrenmek de daha eğlenceli hale geliyor.

Mentimeter ile Değerlendirme Etkinlikleri Düzenleyin

 

Değerlendirme etkinlikleri hazırlamaya yarayan web 2.0 araçları arasında Mentimeter tablet, akıllı telefon veya bilgisayara yüklenebiliyor. Aynı zamanda akıllı tahta ve projeksiyon da kullanılarak öğrencilere soru çözme, yarışma gibi etkinlikler yapılabiliyor. Öğrencilere açık uçlu soru sorulabiliyor ve yoruma açık bu sorular öğrencilerin beyin fırtınası yapmasına olanak tanıyor. Ölçme ve değerlendirme konusunda öğretmenlere oldukça faydalı olan web 2.0 araçları kullanımı pratiktir ve herhangi bir yazılım bilgisi gerektirmez. Yukarıda yer alan uygulamları ve daha fazlasına Edubook üzerinden ulaşabileceğinizi biliyor musunuz? Edubook, dijital eğitim materyallerinin hazırlandığı ve eğitimi interkatif hale getiren bir platformdur. Hayalinizle sınırlı istediğiniz içerikleri Edubook’ta kolayca hazırlayabilirsiniz. Ayrıca hazırladığınız eduBookları istediğiniz fiyattan satışa sunabilirsiniz. Detaylı bilgi için şimdi ücretsiz üyeliğinizi başlatın. Size açılan Edubook hazırlama eğitimlerini izleyin. Sorularınız iin bize info@edubook.com.tr adresimizden ulaşabilirsiniz.

İlgili yazılar

Web 2.0 Araçları İle Dijital Öğretim Materyali Hazırlama Kurs

Uzaktan Eğitimde Kullanılan Faydalı Uygulamalar

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.