Web 2.0 Araçları İle Dijital Öğretim Materyali Hazırlama Kursu

Web 2.0 araçları ile dijital öğretim materyali hazırlama kursu somut ürünler üretmeye yarayan ürün odaklı bir çalışmadır.

Web 2.0 araçları ile dijital öğretim materyali hazırlama kursu somut ürünler üretmeye yarayan ürün odaklı bir çalışmadır. Web 2.0 uygulamaları kullanılarak esnek çalışma imkanlarına sahip olabilir ve en iyi öğrenme metoduyla etkili öğrenme sağlayabilirsiniz. Bu materyaller kullanılarak daha aktif ve daha katılımcı bir sınıf oluşturulur. Grup çalışması, üst düzey düşünme, bireysel ve yapılandırmacı öğrenme, sorumluluk alma ve etkili öğrenme gibi becerilerin gelişmesinde önemli rol oynar.

Web 2.0 araçları ile dijital öğretim materyali hazırlama kursu alarak bu materyalleri hazırlayan öğretmenlerin öğrencileri değerlendirme çeşitliliği artar ve ürün odaklı değerlendirme yöntemlerini kullanabilir. Web 2.0 araçlarının çeşitliliği ile öğretmenler zaman ve mekân konusunda da daha özgür hale gelir. Öğrencilere kısa zamanda daha fazla bilgi verebilir ve değerlendirme aşamasındaki vakit kaybını da en az seviyeye indirir. Eğitimde kullanılabilecek bazı web 2.0 uygulamaları ise;

  • Voscreen,
  • Voki,
  • Powtoon,
  • Socrative,
  • Playposit olarak sayılabilir.

Voscreen Uygulaması

 

Web 2.0 araçları ile dijital öğretim materyali hazırlama kursu içerisinde yer alan Voscreen ile aktif öğrenmeyi arttıracak birçok şey yapılabilir. Film, dizi ve belgesel gibi yayınlardan kısa İngilizce diyaloglarının olduğu videoların yayınlandığı bu sistem, kullanıcıların diyalogları dinlemesini ve İngilizce diyaloglar sayesinde İngilizceyi daha kolay öğrenmesini sağlıyor. Özellikle telaffuzun gelişmesi ve gramer bilgisinin geliştirilmesi için en iyi uygulamalardan biri olduğu söylenebilir.

Voscreen kullanmak için ilk olarak giriş yapmak gerekiyor. Giriş sonrası sayfadaki ilk video otomatik oynatılır. Video bittikten sonra alt kısma 2 seçenek gelir. Bunlardan biri videoda diyalogları görerek, bir diğeri de diyalogları görmeden cevap verebileceğiniz versiyonlarıdır. Herhangi birini seçerek istenilen sürede cevabın bulunması istenir. Uzaktan eğitimde kullanılan faydalı uygulamaları şimdi öğrenmek çin tıklayın.

Voki Uygulaması

 

Web 2.0 araçları ile dijital öğretim materyali hazırlama kursu alarak farklı içerikler üretebileceğiniz Voki uygulaması, çevrimiçi karakter oluşturmaya ve yazılan metinlerin seslendirilmesini sağlar. Her dilde kadın ve erkek sesi olarak seslendirme imkânı tanıyan uygulama yalnızca metinleri değil, sizin oluşturacağınız ses kayıtlarını da seslendirme yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda bu seslendirmeleri bilgisayarınıza kaydetmeye olanak tanır. Derslerin eğlenceli hale getirilmesi için etkili bir uygulama olan Voki ile özellikle yabancı dil derslerinde öğrencilerin üzerindeki baskı ve korku azaltılabilir.

Siz de eduBook’ta tek panelden Voki uygulamasını kullanabilir ve istediğiniz metinlerin seslendirmesini yaparak öğrencileriniz için etkili ve eğlenceli bir öğrenme sağlayabilirsiniz. Web 2.0 araçları ile dijital öğretim materyali hazırlama kursu alarak hemen ders içeriklerinizi üretmeye başlayın.

Powtoon Uygulaması

 

Web 2.0 araçları ile dijital öğretim materyali hazırlama kursu ile öğrenebileceğiniz Powtoon uygulaması; konuşma balonları, resimler, şekiller ve karakterler kullanarak animasyonlar yaratabileceğiniz bir araçtır. Ücretli ve ücretsiz seçeneklere sahip olan uygulama ile yaratıcı animasyonlara imza atabilir ve derslerinizi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.  Powtoon uygulamasının kullanımı oldukça basittir. Tek dezavantajı ise dilinin İngilizce olmasıdır. Oluşturduğunuz animasyonları YouTube gibi video paylaşım sitelerinde de paylaşabilirsiniz.

Socrative Uygulaması

 

İnternet üzerinden testler oluşturarak anında geri bildirim alabileceğiniz Socrative uygulamasını web 2.0 araçları ile dijital öğretim materyali hazırlama kursu alarak kolayca kullanabilirsiniz. Öğrencileriniz ister kendi adlarıyla isterlerse takma adlarıyla sisteme giriş yaparlar ve sizin açtığınız testlerdeki soruları çözerler. Aynı anda her öğrenciye ait karakter ve simgeler akıllı tahta üzerinde ilerler ve öğrenciler bunu görerek rekabet havasına girerler. Bu da onların eğlenerek öğrenmesini sağlar.

Playposit Uygulaması

 

Özellikle uzaktan eğitimde işe yarayan bir uygulama olan Playposit’i web 2.0 araçları ile dijital öğretim materyali hazırlama kursu alarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Çoktan seçmeli sorular, boşluk doldurma ve doğru-yanlış gibi ölçme araçlarını kullanabileceğiniz uygulamada online ortamda anlık geri bildirim alabilirsiniz. Google Classroom, Zoom, Edmodo gibi uygulamalarla da kolay şekilde entegre olabilen Playposit ile kavramları otomatik düzeltme, otomatik not ataması ve performansa dayalı geri bildirim gibi avantajlardan da yararlanabilirsiniz. Hemen Edubook’a üye olarak tek panel üzerinden bu uygulamayı kullanabilir ve eğitim içeriklerinizi oluşturabilirsiniz. Ayrıca web 2.0 araçları ile dijital materyal hazırlama kursu sunan eduBook’ta birçok yeni aracıda kullanma imkanına sahip olursunuz. Eğitimlerinizin, okul müfredatınızın ya da kurumlarınızın eğitim süreçlerini eduBook’ta hazırlayacağınız dijital içeriklerle gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi info@edubook.com.tr adresimizden bize yazın. Dijital kütüphanenizi ve dijital içeriklerinizi birlikte oluşturalım.

 

 

 

 

 

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.