Senkron ve Asenkron Uzaktan Eğitim Nedir?

Senkron ve asenkron uzaktan eğitim, farklı mekanlarda iletişim teknolojilerinin kullanımı ile eş zamanlı etkileşime olanak tanır.

Senkron ve asenkron uzaktan eğitim, farklı mekanlarda iletişim teknolojilerinin kullanımı ile eş zamanlı etkileşime olanak tanır. Eğitmen ve öğrencilerin farklı yerlerde bulunmaları durumunda oldukça yararlı olan bu eğitim türünde, etkili öğrenme sağlanır.

Senkron eğitim, eğitmen ve katılımcıların sanal ortam üzerinde aynı zamanda farklı mekanlardan bir araya gelerek birbirleriyle etkileşim haline geçtiği çevrimiçi öğrenme tekniklerinden biridir. Senkron uzaktan eğitimin kapsadığı yöntemler ise;

  • Sanal sınıf,
  • Canlı ürün uygulaması,
  • Koçluk,
  • Etkileşimli sohbetler,
  • Geleneksel sınıf,
  • Senkron eğitimler olarak sayılabilir.

Öğrencilerin duymasına, görmesine ve internet üzerinde uygulamaları paylaşabilmesine imkân tanıyan birçok araç da bu uzaktan eğitim yöntemi sayesinde kullanılabilir. Bu eş zamanlı sistemler, öğrencilere daha az izole edilmiş hissi verir. Bu sayede enerjileri hep yüksek kalır. Eş zamanlı iletişim sayesinde anında geri besleme de yapılabilir. Aynı zamanda farklı yerlerden kişilerin etkileşime girdiği ortamlara sesli konferans, tele konferans, internet-bilgisayar ve uydu yayını örnek verilebilir. .

Senkron Modelde Kullanılan Araçlar

 

Gerçek zamanlı senkron modelde, geleneksel eğitim yaklaşımında kullanılan eğitimler de vardır. Eğitimci ve katılımcı internet yoluyla bir araya gelerek laboratuvar uygulamaları, etkileşimli sohbetler ve sanal sınıf oluşturabilir. Senkron eğitimde sınıf ortamının web ortamına aktarılmasını sağlayan teknoloji ise Adobe Connect’tir. Aynı işlev için DimDim programı da kullanılabilir. DimDim, video ve ses iletişimi sağlayan online konferans aracıdır. Ücretsiz sürümü, 20 kullanıcıya kadar destekler ve PDF dosyalarını gerçek zamanlı olarak online sunumlar şekilde sunma olanağı sağlar. Aynı zamanda uygulamada beyaz tahta uygulaması da kullanılabilir. Bu sayede çizim ve yorum yapılabilir.

Adobe Connect yapısı da öğrencilerin dersleri daha iyi anlaması ve eğitmenle öğrencilerin bir araya gelmesini sağlayan özel bir yazılımdan oluşur. Eş zamanlı ve görüntülü sohbet imkânı tanıyan program üzerinde anlık sunum paylaşımı da yapılabilir. Bunun yanında web adresi paylaşımı, beyaz tahta uygulamasının kullanımı, görüntülü ve sesli sohbet ve dosya paylaşımı yapılabilir.

Senkron Eğitimin Avantajları Neler?

 

Senkron eğitim modelinin en önemli avantajı zaman esnekliği sağlamasıdır. Katılımcılar istedikleri zaman, istedikleri mekânda derslere katılım gösterebilirler. Aynı zamanda uzaktan eğitim programları kolay erişilebilir özelliktedir.

Dünya çapında dijital sertifikaların da verilebildiği bu yöntemin düşük maliyetli olması da avantaj sağlıyor. Yadsınamayacak bir diğer avantajı ise bilgiye kolay erişim sağlaması.

Senkron Eğitimin Dezavantajları Neler?

 

Senkron eğitim, halihazırdaki teknolojik alt yapı içerisinde tüm kullanıcılar için yeterli teknik donanım gerektirir. Bu tür eğitimler için her zaman internet bağlantısı gereklidir ve sürekli bir geniş bant aralığı gereksinimi söz konusudur.

Pratik bilgi eksikliğini de bu eğitim modelinin dezavantajı olarak sayabiliriz. Uzmanlıklar; pratik alıştırma gerektirir fakat bu eğitim modelinde pratik yapmak mümkün değildir. En modern simülatörler kullanılsa bile gerçek uygulamaların yerini alamaz. Yüz yüze bulunmak, materyallere dokunmak önemlidir.

Farklı Zamanlı Asenkron Öğrenme

 

Asenkron olarak bilinen farklı zamanlı öğrenme, bilginin önceden üretilerek ve depolanarak, öğrencilerin istedikleri zaman erişebileceği bir uzaktan eğitim şeklidir. Bilgiler, bilgisayarda dinamik olarak sürekli yenilenir.

Asenkron öğrenme tek yönlü pasif ve çift yönlü etkileşimli olmak üzere iki farklı özelliğe sahiptir. Tek yönlü pasif, önceden hazırlanan ders içeriklerine öğrencilerin istediği zaman erişebilmesine olanak tanırken; çift yönlü etkileşimli öğrenme ise öğrencilerin soru da sorabileceği forumlar içerir.Sürükleyici (immersive learning) Öğrenme Nedir? bakınız.

Asenkron öğrenmenin avantajları; yer ve zaman engellerini ortadan kaldırması, herkes için eğitime erişim sağlaması, utangaç kişilerin derse katılımlarının arttırılması ve öğrencilerin derse birden fazla kez katılabilmesine olanak tanıması olarak sayılabilir. Yeni nesillerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanan eduBook, yeni nesil öğrenme modellerini ortaya koyuyor. Dijital araçlarla (web 2.0) hazırlayabileceğiniz eğitim içeriklerinizi asenkron öğrenme modeli ile kolayca birleştirebilirsiniz. Edubook ’ta eğitmen olmak ve eğitim içerikleri hazırlamak ücretsizdir. Ayrıca kurumunuza/okulunuza ait boş kütüphane alanını satın alarak; yıl içinde yapmış olduğunuz kırtasiye, depolama ve baskı alanlarından tasarruf sağlarsınız. Eğitim materyallerinizi eduBook’a taşıyın. Dijitalde birlikte var olalım. Detaylı bilgi için bize ulaşın.

Benzer Yazılar

Zihin Haritaları Tekniği ile Öğrenme

Öğrenme Stilleri Nelerdir? Öğrenme Sürecine Katkıları

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.