Sürükleyici (immersive learning) Öğrenme Nedir?

Sürükleyici (immersive learning) öğrenme eğitimin daha sürükleyici hale getirilmesini sağlıyor. Salgın hastalık sebebiyle yüz yüze

Sürükleyici (immersive learning) öğrenme eğitimin daha sürükleyici hale getirilmesini sağlıyor. Salgın hastalık sebebiyle yüz yüze eğitim eksikliği, sürükleyici öğrenme tekniklerinin kullanımını da arttırdı. Öğrenmeyi daha kapsamlı hale getiren sürükleyici öğrenme tekniklerinden bazıları,

  • Gamification,
  • Video tabanlı öğrenme,
  • Senaryo tabanlı öğrenme,
  • Mikro öğrenme olarak sayılabilir.

Sürükleyici (immersive learning) öğrenme kapsamında sürükleyici araçlar ve teknolojilerden yararlanılarak uygulanan eğitim teknikleri, katılımı da arttırıyor. Bu tekniklerden Gamification, oyunlaştırma tekniğidir. Öğrenmeyi eğlenceli hale getirmeyi ve ödüller sunarak rekabeti arttırmayı amaçlar. Oyuna katılan öğrenciler ödüller sayesinde motive olarak daha fazla katılım sağlarlar. Son zamanlarda adından oldukça fazla söz ettiren oyunlaştırma metodu, dijital oyun tasarım tekniklerini kullanır.

Sürükleyici (immersive learning) öğrenme özellikle iş dünyası başta olmak üzere kullanılan tekniklerle öğrenmeyi daha etkileşimli hale getirir. Oyunlarda kullanılan level, rütbe ve ödül gibi motive eden unsurlar, oyunla ilgisi olmayan internet sitelerinde de kullanılıyor. E-ticaret sitelerinde yorum yazma, tavsiye verme, puanlama ve bankaların yeterli puan toplamanız durumunda kartlarınızı üst seviyeye çıkarmaları motivasyon sağlıyor. Oyunlaştırma uygulamalarında, oyunlardaki gibi puan tabloları, seviye göstergeleri ve rozetler de kullanılıyor.

İyi hazırlanmış oyunlaştırma yüksek katılım oranının yanında farklı avantajları da beraberinde getirir. Bunlar;

  • Daha iyi tamamlama oranları,
  • Yeterlilik kazancı,
  • Davranış değişikliğini etkilemek,
  • Uygulamayı öğrenmek için daha hızlı zaman,
  • Daha yüksek geri çağırmadır.

Bir diğer teknik olan mikro öğrenme de sürükleyici (immersive learning) öğrenme tekniklerinden oyunlaştırma ile benzerlik gösterir. Başlarda sürekli öğrenme düşüncelerini oluşturmasa da doğru şekilde kullanıldığında sürükleyici öğrenmenin önemli bir bileşenini oluşturur. Öğrenmeyi insanların iş akışına taşıyarak ihtiyaç duyulduğu anda kullanılmasını sağlar.

Çalışanların öğrenme alışkanlıklarını daha fazla geliştirmeleri ve kurum içerisinde sürekli öğrenme kültürüne teşvik edilmeleri sürükleyici (immersive learning) öğrenme tekniklerinden mikro öğrenme tekniği sayesinde mümkündür. Birçok kurum ve kuruluş mikro öğrenmeyi kullanarak başarılı olurlar. Mikro öğrenme; daha resmi öğrenme etkinlikleri ve infografikler oluşturulmasına olanak tanır. Bunların yanında kısa video, senaryolar, liderlikten hızlı mesajlar ile öğrenmenin kalıcı olmasını sağlar.

Video ve Senaryo Tabanlı Öğrenme Teknikleri

Sürükleyici (immersive learning) öğrenme teknikleri arasında video tabanlı öğrenme, kitlelerin dikkatini daha fazla çekerek öğrenimin sürükleyici olmasına yardımcı oluyor. Videolar sayesinde, ilgi çekici dijital öğrenme sağlanarak amaç, neden ve sonuç ilişkisiyle öğrenme kolay hale getiriliyor.

Senaryo tabanlı öğrenme ise gruplar için kapsamlı bir öğrenme tekniğidir. Farklı eğitimler için kullanılabilirler ve profesyonel yetenekleri, satış eğitimlerini içerirler. Güvenli bir ortamda öğrenmeyi sağlayan bir tekniktir. Senaryolar sayesinde, öğrenciler hatalarından ders alırlar.

Akılda tutma ve hatırlama oranları yükselir. Aynı zamanda öykü tabanlı öğrenme ile birlikte de kullanılabilir. Sürükleyici (immersive learning) öğrenme senaryolarının sürükleyici ve etkili olduğuna emin olmak için; işle ilgili araçların  öğrenmeye dahil edilmesi, kişisel anekdotların kullanılması, sorun çözme simülasyonlarının oluşturulması ayrıca gerçek dünyanın değerinin öğrenciye belirtilmesi gibi yönergelere de bakılabilir. Öğrenme süreci tekniklerinin öğrenmeye katkılarını öğrenmek içi tıklayınız.

Sürükleyici (immersive learning) Öğrenme

 

Sürükleyici (immersive learning) öğrenme sanal ve artırılmış gerçeklik kullanılarak öğrenmenin sürükleyici hale getirildiği bir tekniktir. Bu tür teknolojilerin kullanılması öğrenme deneyimini daha çekici hale getirerek zihne güçlü mesajlar göndermeye imkan tanır. Daha hızlı öğrenme, daha iyi saklama ve iyileştirilmiş karar alma konusunda katkıda bulunur. Teknolojiyle birleştirilen müfredatın içeriği de öğrenmenin sürükleyiciliği açısından önemlidir. Hatalı bir müfredatın sanallaştırılması bir anlam ifade etmeyecektir. Bu öğrenme tekniğinin kullanımına bir örnek verecek olursak Google Expeditions Pioneer programından bahsedebiliriz. Program sayesinde öğretmenler, öğrencilerini sanal geziye çıkarabilirler. Teknolojiyle eğitimi dijitalleştiği bir platform olan eduBook, yeni öğrenme modellerini ön plana çıkaran dijital bir kütüphanedir. Hazırlayacağınız ders içeriklerinde; videoları, ses dosyalarını kısaca etkileşimli ders materyallerini hazırlayarak sürükleyici öğrenme metodunu rahatlıkla burada oluşturabilirsiniz. Size sunmuş olduğu web 2.0 araçları ile; arttırılmış gerçeklik uygulamalarını, oyun ödüllerini, animasyonları eduBook platformu üzerinden planlayabilirsiniz. Hem bireysel kullanıcılara hem de kurumsal kullanıcılara hizmet veren eduBook’a şimdi ulaşın. Eğitim anlayışınızı bizimle dijitale taşıyın.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.