Duygusal Zeka Nedir? Online Duygusal Zeka Eğitimi
Duygusal zeka olarak dilimize geçen tanım iletişim kabiliyetleri ve insanları etkileme sanatı ile davranışları konu almaktadır.
Duygusal Zeka Kavramını Anlamak
Duygusal zeka olarak dilimize geçen tanım iletişim kabiliyetleri ve insanları etkileme sanatı ile davranışları konu almaktadır.IQ bir insanın zeka ve akademik başarısının seviyesinin gösteren bir kavramdır. Beynin her iki lobunda etkinliği olsa da direkt olarak sol kısımda bulunur. EQ (Emotional Quotient) ise kişinin kendisi ile başkalarına ait derin hisleri algılama, sezme, yönetme ve yönlendirme gibi yetileri gösteren bir ölçümdür. Yani bir insanın kapasitesi ve yeteneği EQ seviyesi ile ortaya çıkar. Buna kısaca empati yapma becerisi de denebilir. Ancak empati yaparken her koşulda salt bir haksızlık ve alttan alma pozisyonuna girmek bunu tanımlamaz.
Hayatın her alanında gereksinim duyulan bu davranış metodolojisi duygusal zeka aslında bir karakter uzantısı olsa da geliştirilebilir yapıdadır. Bu nedenle günümüzde sıkça rastlanan duygusal zeka eğitimleri, klasik kişisel gelişim eğitimlerinden tamamen farklıdır. Online duygusal zeka eğitimi birebir derslere nazara çok daha verimli geçmektedir. Çünkü doküman ve kaynakların zenginliği ile birlikte ev konforunda katılım sağlanan eğitimlerde kısa zamanda ilerleme kaydedilmektedir.
Duygusal Zeka Geliştirme ve Hedefleri
Duygusal zeka yetisi herkeste bulunan ancak etki mekanizmaları farklı seviyelerde seyreden bir anlamlandırma biçimidir. Gerek iş gerek ise özel hayatta başarıya ulaşmada entelektüel zekanın (IQ) önemi sıklıkla dile getirilir. Fakat yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde IQ’nun başarıdaki etkisi yalnızca %20 oranındadır. Diğer yüzdelik ise duygusal zeka ürünü olarak tamamlanır.
Motivasyon/ öz motivasyon, stres yönetimi, problemleri çözme becerisi gibi pek çok duygu denetimi direkt olarak duygusal zeka ile bağlantılıdır. Bu da akademik zeka ve entelektüelitenin tek başına hiçbir anlam ifade etmediğini ve mutlak başarı için duygusal zekanın da baskın olması gerektiğini gözler önüne sermektedir. Duygusal zeka eğitimleri takım olma, kendini keşfetme, başkalarının duygularını tanıma, olayları anlamlandırma, negatif duygularla baş etme, ilişkilerde itidal ve başarıyı kişilere sağlar.
Duygusal Zeka Eğitimi ve Kuramları
Online duygusal zeka eğitimi aynı zamanda uzaktan öğretimin verdiği avantajları da kapsar. Bu sayede katılımcılar kendileriyle baş başa kalıp içsel empati yapabilme imkanına ve ortamına sahip olmuş olurlar. Zira günümüz itibariyle eğitim şekilleri de evrildiği için bilgilerin bu şekilde aktarılması taraflara konfor getirmektedir.
Kurum ve kuruluşların değişimi ile politikalarının agresiflikten çıkması sadece stratejik çalışmalarla sağlanamaz. Karşılaşılan sorunları en az hasarla ve en hızlı şekilde atlatmak, ekip ruhunu ve koordinesini zedelememek, yanlış hesaplamalar yahut sapmaları nötralize etmek gibi yönetimde profesyonel yaklaşım ancak duygusal zeka katkılarıyla mümkündür. Tüm bunlar teorik bilgi bazında kolay gibi görünse de uygulama yöntemi ciddi bir birikim ve donanım gerektirir.
Eğitimlerde zeka ve beyin kavramlarını imajine etme, duyguların kimya ve fizyolojisini tanıma gibi dersler ile hedef davranış kalıpları alternatifler halinde öğretilir.
Duygusal Zeka Gelişim Eğitmenleri
Duygusal zeka eğitmeni, kişiye duyguların davranışlara yansıyan ve yansımayan dilini tanıtmayı hedefler. Duygusal zeka, hayatın her evresinde kişinin iletişim kabiliyetini oluşturan bir yaklaşımdır. Böylesine kapsamlı bir duygusal zeka eğitim programına katılmak için Edubook’a ücretsiz olarak kayıt yaptırıp, vakit kaybetmeden dilediğiniz programı seçebilirsiniz. Bu eğitimler neticesinde siz de yetkin birer duygusal zeka eğitmeni olabilirsiniz. Eğer siz işinde profesyonel bir duygusal zeka eğitmeni iseniz Edubook videolarınızı hazırlayıp, online olarak vereceğiniz eğitimler ile kendinize gelir elde edebilirsiniz. Edubook her zaman sizinledir. Katılımcılar ile eğitmenleri ortak noktada buluşturan bir platform olan Edubook sitesinde ücretsiz eğitmen kaydı açmak için http://https://www.edubook.com.tr/tr/egitmen-basvuru linkinden giriş yapmanız yeterlidir.
İlgili Yazı Mindfulness Nedir? Online Mindfulness Eğitmeni Olmak
İlgili Yazı Norolinguistik Programlama
İlgili Yazı Meditasyon Nedir?
Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.
Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.
Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.
Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.
Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?
Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.
Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.
Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?
Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.
Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.