Veri Bilimi Eğitimi Nedir?

Veri bilimi hızla gelişen ve gün geçtikçe daha fazla kişinin çalıştığı bir bilim dalı olmaktadır.

Veri Bilimi

Veri aslında sıkça karşılaştığımız bir kavramdır. Kısaca tanımlamak gerekirse bilgi anlamına gelmektedir. Veri bilimi ise; var olan bilgileri ortaya çıkarmak amacıyla sistemleri, süreçleri, bilimsel yolları kullanarak veri denilen kavram ile ilgili her türlü konuyu inceleyen bilim dalıdır. Veri günümüzde hızla popülerlik kazanan yapay zekâ, makine öğrenimi gibi konuların temelini oluşturmaktadır.

Veri Bilimi Nedir?

Veri, teknolojinin gelişmesiyle beraber hızla büyüyen bir olgudur. Verinin hızla artması, veriyi incelemek ve çıkarımlarda bulunmak için her geçen gün daha fazla iş gücüne ihtiyaç duyulmasına sebep olmuştur. Her geçen gün daha çok artan ve hızla biriken veriyi anlamlandırmak, analiz etmek, çözümlemek amacıyla da veri bilimine ihtiyaç duyulmuştur. Öyle ki artık günümüzde veri bilimi olmadan bu çıkarımları yapmak imkânsız hale gelmiştir. Bu durumda veri bilimi adında bir bilim dalını ortaya çıkarmış ve bu alanda veri bilimci adı altında bir meslek dalı ortaya çıkmıştır.

Veri bilimi, şirketlerin veya işletmelerin kusursuz kararlar almasını sağlamaktadır. Bu kararlar toplum ihtiyacı ve faydasına bağlı olarak çeşitli öngörülerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Günümüzün en popüler ve en yaygın araştırma, uygulama alanlarının başında gelen veri bilimi, kendi içerisinde birçok branşı bulundurmaktadır. Veri bilimciler ise bu verileri analiz eden, yorumlayan, gelecek ile ilgili öngörülerde bulunup, farklı araçlarla bu işlemleri analiz etmektedirler.

Veri Biliminde Amaç Nedir?

Veri biliminin ortaya çıkmasının birçok amacı bulunmaktadır. Bu amaçlardan bazıları şöyledir;

Veri ile geçmişi çözümleme : Veri, geçmişe dair bilgileri öğrenme ve faydalı bilgileri çözümlemeyi amaçlar. Örneğin; şirket sahibi birisi geçmişte, şirketinde ne kadar satış yapıldığı ve bu satışların kur hareketlerinden nasıl etkilendiğine dair bilgileri veri bilimi sayesinde öğrenmektedir. Veri bilimi sayesinde bunları öğrenir, çözümler ve gelecekte yapacağı satış oranlarını buna göre hesaplamaktadır.
Veri ile gelecek hakkında öngörü sağlama : Veri biliminin en önemli amaçlarından biri var olan verilerin analizi sonucunda geleceği öngörmektir. Örneğin, yatırım yapmak isteyen bir kişinin önünde onlarca seçenek bulunmaktadır. Hangisine yatırım yapacağına nasıl karar vereceği konusunda veri bilimi devreye girmektedir. Alternatif seçeneklerinin her birinin geçmişteki verileri analiz edilir ve bu sayede her birinin alternatif fiyat modellemesi yapılarak gelecekteki fiyatlarının ne olacağı hakkında bilgi elde edilebilir.

Veri Bilimi Eğitimi Nedir?

Veri bilimi hızla gelişen ve gün geçtikçe daha fazla kişinin çalıştığı bir bilim dalı olmaktadır. Veri bilimi eğitimi ise, veri bilimi alanına daha fazla kişi kazandırmak veya veri bilimine merak salan bu alanda çalışmak isteyen, şirket veya işletmelerde büyük verilerin analizini, raporlama işlemlerini yapan kişiler için sunulan bir eğitim türüdür. Veri bilimi eğitiminde; Verileri analiz etmek için farklı araçlar kullanmak, verilerden anlamlı sonuçlar elde etmek ve bilgiler ışığında karar veren mekanizmaya sunmak amacıyla istatistiksel çalışmalar yapmak hedeflenir.

Veri Bilimi Uzaktan Eğitimi

Gelişen teknoloji sayesinde veri bilimi 21.yüzyılın en çok gelişen mesleklerinin başında geliyor. Bu alanda ilerlemek veya kendini geliştirmek isteyen kişilerde veri bilimi eğitimi almak istemektedirler. Bu amaçla açılan birçok kurs bulunsa da, hem zaman bulamama hem de maddi bütçeyi zorlama sebebiyle çoğu kişi bu kurslara gidememektedir. Bundan dolayı online olarak açılan eğitim kursları sayesinde ile bu sorunlara çözüm getirilmiştir. Uzaktan eğitim sayesinde veri bilimi eğitimi almak ve kendini geliştirmek mümkün.

EDUBOOK İle Online Veri Bilimi Eğitimi

Edubook her türlü konuda kendini geliştirmiş eğitmenlerin, dijital materyallerini hazırladıkları ve satışa sundukları platformdur. Edubook, platformunda veri bilimi eğitimini almak ta mümkün. Bu platformda, veri bilimi hakkında hem eğitim verebilir hem de eğitim alabilirsiniz. Veri Bilimi uzmanıysanız kendi edubook arşivinizi oluşturabilir ve bu arşivlerinizi edubook üzerinden satabilirsiniz.

İsterseniz hazırlanmış edubook arşivlerinden de yararlanabilirsiniz. Böylece hem ek kazanç elde edersiniz hem de kişisel markanızı edubook ile gündeme getirebilirsiniz. Veri Biliminin detaylarını öğrenmek istiyorum diyorsanız Edubook sizleri alanında uzman kişilerle bir araya getirerek sizin öğreniminizi destekliyor. Veri Bilimi uzmanı iseniz hemen Edubook'a ücretsiz kayıt olun.

 Yazısını inceleyen: Python Programlama Dili Nedir?

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.