Sanat Terapisi Nedir?

Sanat terapisi, sanat alanında yer alan yöntemler kullanılarak kişinin duygusal ve zihinsel rahatlamasını sağlayan işlemler bütünüdür.

Sanat terapisi, sanat alanında yer alan yöntemler kullanılarak kişinin duygusal ve zihinsel rahatlamasını sağlayan işlemler bütünüdür. Sanat terapisindeki asıl amaç kişilerin rahatlamasının yanı sıra sorunların neler olduğunu görmek ve yüzleşmeye olanak sağlamak olarak aktarılır. Zira kişiler belki günlük konuşma dilinde kendilerini rahat ifade edemiyor olabilirler. Bu yöntemde ise, zihin kendini daha kolay ifade edebilme imkânı bulur. Sanat terapisinde kişilerin zihin dünyası, karmaşıklıklar, aşamadığı duyguların yansıması görülür. İnsanların çoğunda bu durum hakimdir. Temelde insanlar duygu ve düşüncelerini dile getiremediği için daha çok stres altına girerler. Hatta bu durum o kadar ileriye gider ki ruhsal birtakım bozukluklara yol açar. Sanat terapisi duygu ve düşüncelerin birtakım tekniklerle dışa vurum aşamasında yardımcı olur. Bu sayede ise kişilerde rahatlama sağlanması söz konusu olur. Sanat terapisi sadece ruhsal rahatsızlıkları bulunan bireylerde değil, kendini daha iyi ifade etmek isteyen kişiler için de uygulanır. Sanat terapilerinde heykelcilik, sulu boya, müzik, resim, tiyatro gibi etkinlikler kullanılıyor olsa da kişilerin evlerinde kullandığı tekniklerden farklıdır. Burada sanat terapistinin yönlendirmiş olduğu teknikler kullanılır.

Sanat Terapisi Ne İşe Yarar?


Sanat terapisi tüm insanlar için kullanılabilecek teknik olmakla birlikte, birtakım faydaları söz konusudur. Bunlar;

  • Dikkat ve odaklanma üzerinde büyük etkileri vardır.
  • Etkin ve hoş zaman geçirmeye yardımcı olur.
  • Farkındalık oluşturur.
  • Stres yaratan faktörleri tanımayı sağlar ve başa çıkma becerileri oluşturur.
  • Duyguların boşaltılmasına imkân sağlar.
  • Bilinçaltındaki derin duyguların gün yüzüne çıkarılmasını sağlar.
  • Motivasyon sağlar.
  • Duygu ve düşünceleri kontrol etmeye yardımcı olur.
  • Yaşlı ve hasta bireylerde hastalıkların iyileşmesine katkı sağlar.

Sanat Terapisi Kullanım Alanları


Sanat terapisi her yaştan bireye uygulanabilen bir yöntemdir. Kullanım alanları ise;

  • Sözel iletişimlerde sorun yaşayan bireylerde,
  • Mental gerilik yaşayan, otistik veya davranış bozukluğuna sahip olan çocuklarda, 
  • Bazı psikotik rahatsızlığı olan bireylerde, 
  • Yaşlı, fiziksel problem yaşayan hastalarda,
  • Travmaya bağlı gelişen birtakım rahatsızlıklarda, 
  • Fiziksel hastalıklarda (Bazı nörolojik rahatsızlıklar, kronik ağrılar, kanser türevleri vb.) 
  • Bazı kişilik bozuklukları gibi birçok alanda tedavi veya tedaviye destek amaçlı kullanılır.

Sanat Terapisi Örnekleri

Sanat terapisi örnekleri oldukça fazladır. Çünkü sanat birçok şeyle ilişkilendirilebilecek bir olgudur. Örnek verilecek olursa, kullanılan maske yapımı sayesinde kişiler o maskenin altına bilinçaltındaki kişilikleri koyabilir. Kişi, kendi kimliğinden farklı bir kimliğe bürünmüş gibi görünse de aslında bilinçaltındaki duyguları gün yüzüne çıkarır. Maskenin altındaki, aslında dışa vuramadığı kişiliğidir.

Resim çalışmalarında ise, kişiler hayalini kurdukları şeyleri veya hayal kırıklığı yaşadığı, zorlandığı anları aktarır. Ayrıca, burada kullanılan renkler de kişinin ruh dünyası ile ilgili bilgiler verebilir. Yapılan bir araştırma sırasında anksiyete bozukluğu yaşayan bireyin boğazlı kazaklar çizdiği görülmüştür. Aslında bu rahatsızlığı yaşayan bireyler, sürekli bir şeylerin sıktığını, boğazlarına bir şeylerin takıldığını ve nefes alamadığını belirtirler. Bu resimde ise, kişi fark etmeden kendi yaşadığı durumu anlatmış olur.

Sanat Terapisi Eğitimini Kimler Alabilir?

 Sanat terapisi eğitimi her birey için uygun değildir. Bu eğitimden faydalanabilecek olan kişiler;

  • Psikiyatri doktorları,
  • Aile sağlığı merkezi doktorları,
  • Güzel sanatlar mezunu olanlar,
  • Eğitim bilimleri mezunları,
  • Psikologlar,
  • Ruh sağlığı ve toplum bilimlerinde hizmet veren hemşireler,
  • Belirtilen bu bölümleri okumakta olan son sınıf öğrencileridir.

Bu alan uzmanlık gerektiren bir meslektir. Siz de bu alanda aktif çalışansanız Edubook ‘ta tecrübelerinizi eğitim içeriklerine dönüştürebilirsiniz. Edubook ’ta hazırlayacağınız eğitim içerikleri diğer platformlardan farklıdır. Burada capcanlı kitapçıkların içerisine; pdf, ses dosyası, link, görsel, resim gibi dokümanlarınızı ekleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra size sunduğumuz web 2.0 araçlarını kullanarak eğitim materyallerinizi tasarlayabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz eduBookları ise istediğiniz fiyattan yine platformumuzdan satabilirsiniz. Eğitimlerinin online olarak alıcının hizmetine sunulur. Eğitmen başvurunuzu ücretsiz yapın eğitim içeriklerinizi hazırlamaya başlayın.

 

Benzer Yazılar

Enerji Şifası (Reiki) Nedir? Reiki Eğitmeni Olun

Ses Terapisi Nedir? Neden Önemlidir?

 

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.