Aile Danışmanlığı Nedir? Ne İşe Yapar?

Aile danışmanlığı, aile danışmanları tarafından verilen bir tür danışmanlık hizmetidir. Bu hizmette bireylerin aile içerisindeki

Aile danışmanlığı, aile danışmanları tarafından verilen bir tür danışmanlık hizmetidir. Bu hizmette bireylerin aile içerisindeki sorunlarına yardımcı olmak ve bunların çözüme kavuşması için birtakım yöntemlere başvurulur. Aile danışmanlığı hizmetinde birey aile konumu içerisinde incelenir. Aslında bireysel değil, aile adı verilen topluluğun söz konusu olduğu bir hizmettir. Aile danışmanlığı hizmeti özellikle boşanma gibi durumlarda daha etkili iletişim kurabilmek için de tercih edildiğinde yarar sağlayabilir. Ayrıca kişilerin aile içerisinde yaşanan sorunlara başka açılardan bakabilmesine olanak sağlar.

 

Aile danışmanlığı hizmeti veren aile danışmanları;

  • Aile içindeki iletişimin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur.
  • Bireylerin yaşamış olduğu sorunları, bulunduğu aile ve sosyal çevre açısından inceler.
  • Evliliklerde yaşanan sorunların çözüm yolları üzerine çalışmalarda bulunur.
  • Hukuki süreçlerde ebeveyn ve söz konusu çocuklar hakkında değerlendirmelerde bulunarak mahkemeye sunar.
  • Aile içerisindeki finansal sorunların çözülmesi için taktikler verir.
  • Finansal sorunlardan en az hasarla nasıl kurtulmak mümkün olabilir konusunda destek olur.
  • Aile yaşam düzenlemelerinde yardımcı olur.
  • Çocuklarda görülen birtakım sorunlarda aile içerisinde çözümlenebilecek konularda destek sağlar.
  • Aile fertlerinin birbirlerini daha iyi anlamasına yardımcı olur.
  • Aile fertleri hakkında bilgi toplayabilmek için birtakım testler uygular.
  • Evlilik hazırlığı aşamasında olan bireylere rehberlik eder.
  • Aile içerisinde oluşabilecek fiziksel veya psikolojik şiddetin önlenmesi adına rehberlikte bulunur.
  • Aile fertlerinin duygusal durumlarını kontrol etmesinde yardımcı olur.
  • Gerekli durumlarda aile içindeki bireyleri psikiyatri ve psikologlar yönlendirme işlemlerini gerçekleştirir.

 

Aile danışmanlığı, düzenli ve sağlıklı ilişkilerin sağlanabilmesi açısından önemli bir hizmettir. Her aile, danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilir. Toplumu oluşturan yapı taşları ailelerdir. Bu sebeple, toplumdaki sorunların kökenine inildiğinde çoğunun aileden kaynaklandığı görülür. Sağlıklı aile ilişkileri toplumsal boyutta önemli farklar yaratacaktır. Binanın temelinin sağlam olması gibi, aile ilişkilerinin de sağlam olması toplumsal bağlamda göz ardı edilemez bir durumdur. Aile danışmanları, temel taşların sağlam olması ve toplumsal yaşamın sorunsuz ilerlemesinde önemli roller üstlenen kişilerdir.

Aile Danışmanlığı Kimler Olabilir?

 

Aile danışmanlığı hizmeti verebilmek için, öncelikle ilgili bölümlerden mezun olmak gerekir. Psikoloji, sosyoloji, Pdr, hemşirelik, tıp, sosyal hizmetler bölümünden lisans mezunu olmak gerekir. İlk koşul sağlandıktan sonra aile danışmanlığı eğitimi almak gerekiyor. YÖK, MEB veya üniversiteler tarafından en az 300 saatlik teorik ve en az 30 saatlik bir süpervizör gözetiminde altında, aile danışmanlığı eğitiminden yararlanılır. Daha sonra bu programları başarılı bir şekilde tamamladığında kişilere sertifika verilir. Bu süreçleri tamamlayan bireyler, aile danışmanı unvanına sahip olurlar. Aile danışmanları işini başarıyla yürütebilmeleri adına;

  • İkna kabiliyetinin yüksek olması,
  • Sabırlı olması,
  • Hoşgörü duygusunun gelişmiş olması,
  • Empati yeteneğine sahip olması,
  • Etkili iletişim kurabilmesi,
  • Gözlem yeteneği kuvvetli olması gibi birtakım özelliklere sahip olması gerekir.

 

Aile Danışmanlığı Sertifikası ile Neler Yapılabilir?

 

Aile danışmanlığı hizmeti verebilmek için, öncelikle aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmak gerekir. Aile danışmanlığı sertifikası ile birçok alanda danışmanlık hizmetleri verilebilir. Bu sertifikaya sahip olan kişiler kendi danışmanlık ofislerini açarak da hizmet verebilir. Aile danışmanlığı sertifikası sayesinde, kişiler mesleki anlamda birçok alanda çalışma şansı elde eder. Kişiler;

  • Kadın ve aile sağlığı merkezlerinde görev alabilir,
  • Kamusal alanlarda çalışabilir,
  • Mahkemelerde bilirkişi olarak görev alabilir,
  • Mesai saatleri dışında rehabilitasyon merkezlerinde uzmanlık hizmeti verebilirler.

Aile danışmanlığı alanında uzmansanız ve bu alanda tecrübeye sahipseniz Edubook’ta ücretsiz eğitmen olabilir ve eğitimlerinizi dijital araçlarla hazırlayabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz bu eğitimleri istediğiniz fiyattan sunabilirsiniz. Ücretsiz eğitmenlik için şimdi başvurun.

 

Benzer Yazılar

Sanat Terapisi Nedir?

 

 

 

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.