Uzaktan Eğitimin Öğretmenler Üzerindeki Etkisi
Uzaktan eğitimin öğretmenler üzerindeki etkisi son yıllarda hayatımızın tam da ortasında olan bir gerçek. Çünkü çevremizde ...
Uzaktan eğitimin öğretmenler üzerindeki etkisi son yıllarda hayatımızın tam da ortasında olan bir gerçek. Çünkü çevremizde mutlaka bir ya da birden fazla kişi ya öğretmen ya da öğrenci sıfatıyla hayatına devam etmektedir. Pandemi nedeniyle gelen kısıtlamalardan nasibini alan okullar da uzaktan eğitimle iyiden iyiye tanışmıştır.
Uzaktan eğitimin öğretmenler üzerindeki etkisi elbette zannedildiği kadar basit veya sadece olumlu değildir. Zira ev konforunda ders anlatmak her ne kadar kolay ve keyifli gibi görünse de yönetilmesi çok daha zor bir süreçtir. Ancak süreçleri akılcı organize etme yetisi ile her öğretmen bu durumu son derece pratik bir şekilde yönetebilir. Uzaktan eğitimin öğretmenler üzerindeki etkisi öğretmenin sorunlarla baş edebilme yöntemlerinin doğruluğu ile de orantılıdır. Yani ders anlatmada ve öğretmede başarılı olabilmek önemli olsa da aslında zorlu zamanlardaki kriz yönetimi çok daha mühimdir.
Uzaktan Eğitimde Öğretmenlerin Beklentileri
Uzaktan eğitimin bir mecburiyet haline gelmesi taşların yeniden dağıtılmasını sağlamıştır. Çünkü eğitim metot ve şekillerinin daha yenilikçi olması her açıdan gerekli bir durumdur. Salgın ile evlere kapanmak zorunda kalmamız da bu değişimin hızla hayata geçmesine sebep oldu. Uzaktan eğitimin öğretmenler üzerindeki etkisi de kısa vadeli hissettirdikleriyle ortaya çıktı.
Uzaktan eğitim ya da başka bir eğitim şeklinde bir öğretmenin en temel isteği öğrencisinin başarı seviyesini sağlamaktır. Ancak böylesine hızlı ve ani bir değişimin yalnızca öğretmenlerin sorumluluğunda yürütülmesi beklenemez. Bu bir ekip işidir. Gerek öğretmenler gerek ise öğrenciler eğitimin devamlılığını hedefleyip bu çerçevede çalışmalarını sürdürmelidirler. Fakat burada bir diğer önemli nokta ise öğretmen ile ebeveynlerin sıkı bir iş birliği yapabilmesidir. Uzaktan eğitimin öğretmenler üzerindeki etkisi ve genel anlamdaki yansımaları bu sayede pozitif olarak yönetilebilir.
Uzaktan Eğitimin Öğretmenler Açısından Avantajları
Uzaktan eğitimin öğretmenler üzerindeki etkisi ve süreçten bahsetmeden önce ifade etmek gerekir ki bu öğrenci odaklı bir sistemdir. Yani ana hedef öğrencilerin okula gelebilme imkanları ya da böyle bir tercihleri olmamasına rağmen derslerin aksamamasıdır. Eğitim hakkının devamı ancak bu şekilde sağlanabilir. İnteraktif uzaktan eğitim araçları için tıklayınız.
Uzaktan eğitimin öğretmenler üzerindeki etkisi ve avantajları ise tamamıyla öğretmenlerin yetenekleri ile değerlendirilebilir. Uzaktan eğitimin öğretmenler açısından başlıca avantajları şöyle sıralanabilir:
- Mekan ve zamandan bağımsız olduğu için istenen saatlerde ders programı oluşturulabilir.
- Yüz yüze eğitim için gereken ulaşım ve diğer harcamalar ortadan kalkacağı için bu sistem maliyet bakımından avantajlıdır.
- Yaşam boyu eğitim ve yaşam boyu öğretme gibi olanakları sınırsız olarak kullanabilmek mümkündür.
- Öğretmen kendi dinamikleri doğrultusunda münferit olarak, öğrencilerinin ders çalışma stilleri doğrultusunda ders işleyebilir.
Uzaktan Eğitimde Dezavantajları Avantaja Çevirmek
Uzaktan eğitimin öğretmenler üzerindeki etkisi olumlu şekilde değerlendirilse de bu bazen dış etkenler ile mümkün olmayabilir. Örneğin teknolojik açıdan yeterli imkanlara sahip olmayan kişiler için online dersler çoğu zaman sıkıntılı olabilir. Ancak iyi bir internet alt yapısı bu sorunu kolayca çözüme ulaştırır.
Uzaktan eğitimin öğretmenler üzerindeki etkisi belki de en baskın olarak öğrencilerin kontrolü açısından zorlu olabilir. Öğrencilere gerektiğinde müdahale etmek, çalışma alışkanlığı kazandırmak, toplulukla iyi bir iletişim kurabilmek her zaman kolay olmayabilir. Bu gibi durumlar ilk zamanlarda stresli olup verimli bir eğitim ortamının oluşmasına engel olsa da zaman içerisinde düzene girmesi beklenir.
Birbirinden ayrı mekanlarda bulunan kişilerin duygu durumlarının aktarımları çoğunlukla eksik kalabilir. Yani bir öğretmenin aynı anda her öğrencisinin durumuna hakim olması zor olabilir. Ancak uzaktan eğitimin öğretmenler üzerindeki etkisi tüm bu zorlukları bilip karşı duruşu olumlu bir biçimde sergilemekle çözüme ulaştırılabilir. Edubook öğretmenleri eğitim materyali hazırlama yükünden kaldırma üzerine kurulu bir sistemdir. Öğretmen Edubook ile eğlenceli ders içeriklerini dijital araçlarla hazırlayabilir. Web 2.0 araçlarının aktif kullandığı Edubook’ta her seviyeden ve sınıftan eğitim materyalini hazırlamak mümkündür. İnteraktif eğitimin adresi Edubook’a ücretsiz kaydınızı yaptırarak yeni nesil eğitim platformunda siz de yerinizi alın.
Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.
Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.
Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.
Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.
Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?
Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.
Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.
Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?
Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.
Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.