Uzaktan Eğitimde Kullanılan Faydalı Uygulamalar

Uzaktan eğitimde kullanılan uygulamalar pandeminin de etkisiyle giderek arttı ve hem öğrenciler hem de öğretmenler için çok

Uzaktan eğitimde kullanılan uygulamalar pandeminin de etkisiyle giderek arttı ve hem öğrenciler hem de öğretmenler için çok büyük kolaylıklar sağladı. Eğitim öğretim sürecinin online olmasıyla, öğrencilerin derse odaklanmalarını sağlamak da zorlaşmıştı. Dersleri keyifli hale getirmenin yollarını arayan öğretmenler, kendilerini de motive edecek birçok farklı uygulamayı kullanmaya başladı. 

Öğrencilerin motivasyonunu arttıracak ve öğrenme sürelerini azaltarak bilginin kalıcılığını sağlayacak uzaktan eğitimde kullanılan uygulamalar crowdsignal, formative, peergrade ve proprofs gibi uygulamalardır.

Formative Kullanımı

 

Uzaktan eğitimde kullanılan uygulamalar öğrenmenin farklı aşamalarına katkı sağlar. Formative uygulaması, çevrimiçi test oluşturmaya olanak tanır. Çevrimiçi oluşturulan bir testin siteye eklenebilmesinin yanında var olan hazır testler de siteye yüklenebilir. PDF, belge veya Google dokümanı şeklinde yüklenebilen testlerde öğrencilerin verdikleri cevaplar görüntülenebilir ve soru ayrıntıları düzenlenerek tekrardan paylaşılabilir. Aynı zamanda farklı web siteleri üzerinden Formative sitesindeki testlere içerik eklenebilir. Ses kaydı ekleme, grafik oluşturma, matematiksel ifadeler yazma, deneme gibi etkileşimli soru türleri de Formative uygulaması tarafından desteklenen içeriklerdir. Eğitimcilerin kullanması gereken 5 dijital uygulama için tıklayınız.

1000’den fazla hazır şablonun bulunduğu uygulamada, testlerin dili İngilizce olduğundan Türkçe’ye çevirmek gerekir. Anlık yanıt aracı kullanılarak öğrenci cevapları anlık olarak izlenebilir ve öğrencilerin en çok hangi konularda zorluk yaşadıkları gözlemlenebilir. Uzaktan eğitimde kullanılan uygulamalar arasında süreç değerlendirmesi için yararlanılabilecek Formative uygulaması, öğrencilere odaklanma konusunda başarı sağlar.

Peergrade Uygulaması

 

Öğrencilerin öğrendikleri bilgileri pekiştirerek kalıcı hale getirebilmelerinin yolu öğrenme sonrasında kendi başlarına yaptıkları etkinliklerden geçer. Öğretmenlerin konuyla ilgili verecekleri ödevler, bilginin daha iyi algılanmasını ve hafızada kalıcı bir yer edinmesini sağlar. Uzaktan eğitimde daha da zorlaşan öğretim, bazı uzaktan eğitimde kullanılan uygulamalar sayesinde kolaylaştırılabiliyor. Bu uygulamalardan biri de Peergrade’dir. Peergrade uygulaması sayesinde öğretmenler ödev oluşturabilir. Bir değerlendirme listesi yükleyerek öğrencileri daha yakından gözlemleyebilir. Bir değerlendirme yöntemi olarak da tanımlanabilen Peergrade, geri bildirimler için çok yararlı bir uygulamadır.

Proprofs Uzaktan Eğitim Aracı

 

Uzaktan eğitimde kullanılan uygulamalar öğrenciler için bir motivasyon kaynağı oluyor. Bu uygulamalardan bir diğeri olan Proprofs da oldukça yararlı bir araçtır.

Uzaktan eğitimi daha verimli hale getirebilmek ve daha başarılı bir öğrenme sağlayabilmek amacıyla kullanılan Proprofs sayesinde quiz ve anketler hazırlanabilir. Quiz sonrası sertifika da verilebilen uygulamanın kullanımıda oldukça basittir. “Create” kısmından yapmak istediğiniz şeyi seçebilir ve doğru-yanlış, çoklu seçenek, boşluk doldurma, eşleştirme gibi soru kalıplarını kullanabilirsiniz. Oluşturduğunuz etkinliği sisteme kaydederek linkini veya embed kodunu öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz.

Uzaktan Eğitimde CrowdSignal Uygulaması

 

Edubook’ta bulabileceğiniz uygulamalardan biri olan Crowdsignal uygulaması, blok düzenleyici içerisinden anketler oluşturmaya ve yönetmeye yarar. Anket görünümünün özelleştirilmesi de mümkündür.

Uzaktan eğitimde kullanılan uygulamalar arasında öğrenme aşaması dışında kullanılan Crowdsignal, genellikle geri bildirim amacıyla kullanılır. Oluşturulan anketler sayesinde, öğrencilerin kullanılan öğretim yöntemlerini yararlı bulup bulmadıkları, konuları hangi şekilde daha iyi anladıkları, oluşturulan öğretim sisteminde eksik buldukları şeyleri öğrenmeye yardımcı olur.

Eğitmenler, Crowdsignal kullanarak öğrencilerinin düşüncelerini ve fikirlerini öğrenebilir. Böylece daha etkili bir öğretim sistemi geliştirilebilir. Uzaktan eğitimin zorlukları hem öğrenci hem de öğretmenler için bu yolla azaltılabilir. Aynı zamanda bu uygulama ile çoktan seçmeli testler oluşturulabilir ve öğrencilerin verdikleri cevaplar görüntülenebilir. Gelen tüm yanıtlar anlık olarak takip edilebilir ve yanıtlayan öğrencilerin IP adreslerine kadar ulaşma imkânı sağlar.

Uzaktan eğitimde kullanılan uygulamalar konusunda Edubook’ta birçok dijtal araca  ulaşmanız mümkün. Burada yer alan dijital uygulamaları kullanarak ders veya eğtiim içeriklerinizi harika şekilde tasarlyabilirsiniz. Ayırca Edubook’ta alanınızla ilgili ücretsiz eğitim içerikleri hazırlayabilir ve kendi hazırladığınız içerikleri satabilirsiniz. Bahsedilen tüm bu uygulamalara Edubook sayesinde tek bir panel üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Web 2.0 araçlarını kullanarak oluşturacağınız k8, k12 ve üniversite seviyelerdeki eğitim materyallerinizi ve videolarınızı yükleyebilirsiniz. Dilerseniz kurum oryantasyon süreçşlerinizi de Edubook üzerinden gerçekleşitrebilirsiniz. Ücretsiz olarak hemen Edubook’a kaydolun ve tüm bu kolaylıklardan yararlanmaya başlayın.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.