Ters Yüz Öğrenme (Flipped Learning) Nedir?
Ters yüz öğrenme tekniği, diğer isimleriyle flipped learning ya da inverted learning son yılların popüler eğitim modellerindendir.
Ters yüz öğrenme tekniği, diğer isimleriyle flipped learning ya da inverted learning son yılların popüler eğitim modellerindendir. Bu teknik uzaktan eğitimin yaygınlaşması ile örenk edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın da üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü bir sistemdir. Online eğitimden çok daha farklı ve daha pratik bir işleyişi olması herkes için birçok avantaj sunmaktadır.
Ters yüz öğrenme; ders konularının önceden sıralanıp kaydedilerek katılımcılara dijital ortamda sunulması esasına dayanır. Bu şekilde öğrencilerin artı bir öğreticiye ihtiyaç duymaması hedeflenir. Yani kişiler kendi kendine okuma ve öğrenme hızlarını keşfedebilirler. Çalışma stillerini kendileri oluşturup; konuları, videoları ve tüm kaynakları kendileri seçip hiçbir konuyu atlamadan eğitim süreçlerini yönetebilirler. Öğrenciler tüm konuları önceden öğrenir sonra yüz yüze eğitimde önceden öğrendiklerini deneyimleyebilirler. Bu da ters yüz öğrenme şeklinin en büyük avantajlarından biridir.
Ters Yüz Eğitim Nasıl Uygulanır?
Son yılların popüler eğitim uygulamalarından biri olarak hayatımıza kazandırılan ters yüz öğrenmeyle birlikte dijital ortam eğitimleri de seviye atlamıştır. Sıklıkla ilk ve ortaöğretim seviyeleri için yaygın bir kullanımı söz konusu olsa da ters yüz öğrenme, yüksek öğrenim seviyelerinde de geçerliliği olan bir modeldir.
Ters yüz eğitim modeli ile online eğitim, direkt olarak dijital eğitim araçlarla sürdürülmektedir. Şu an için öğrencilerin EBA üzerinden çalışmalarını ve ön bilgi edinimlerini tamamlayıp sınıfa hazır olarak gitmeleri mümkündür. Ancak bir eğitmenle birebir eğitime ihtiyaç duyulmadan hazır olan video ve eğitim modüllerinin kullanımı da bu eğitim şeklinin içeriğine dahildir. Ters yüz öğrenme gerek öğretmenler gerek öğrenciler için hayat akışını kolaylaştıracak ve akademik başarıya kısa zamanda ulaşılmasını sağlayacak bir uygulamadır.
Ters Yüz Öğrenme Öğrenci için Avantajları
Ters yüz öğrenme sisteminin öğrenci açısından avantajları oldukça fazla ve kapsamlıdır. Buna göre sistem:
-
Öğrencinin beceri ve algılama farklılıklarına göre çalışma stilleri oluşturmasına imkan tanır.
-
Öğrencinin kendi vizyon ve fikri ile bağımsız bir bakış açısı edinmesini sağlar.
-
Öğrencinin günlük ve derslere göre kullanacağı bilgiye daha erken ulaşmasına olanak sunar.
-
Hasta olan veya herhangi bir sebepten uzaktan eğitim gören kişilerin derslerinden geri kalmasını önlemiş olur.
-
Öğrenme faaliyetlerine sorumluluk almayı öğrencilere öğretir.
Ters yüz öğrenme kişinin bireysel potansiyelini ortaya çıkarması için büyük bir alan sunar.
Ters Yüz Öğrenme Öğretmen için Avantajları
Bu öğrenme şeklinin eğitmenler için de birtakım kolaylıkları mevcuttur. Bu kolaylıkların başında, sınıfta yürütülen bireysel ya da grup faaliyetlerinde öğrenciler için kişisel öğrenme metotları sunabilmeleri gelmektedir. Kişisel yaklaşımlarla öğrencinin bireysel çalışma aktivitesine göre öğrenme tarzına yönlendirir. Öğretmenler açısından avantajları;
- Öğretmen bilgi aktarımından ziyade, bilgiyi kullanmada öğrencilere kılavuz olur.
- Öğretmenin kısa zamanda daha büyük gruplara ulaşma süresi kısalmış olur. Çünkü öğrenciler önceden bilgi sahibi oldukları için okulda öğreticilik ön planda değildir.
- Öğretmen ve öğrenci arasındaki iletişim bilgi kritiği yapmak üzerine olacağından çok daha sağlıklı bir iletişim kurulur.
Ters yüz sınıf sistemine dair yürütülen çalışmalar bazı tartışmalara da açıktır. Örneğin Jenkins’e göre “eğitim tabanlı teknoloji ve çevrimiçi platformlar” güncel versiyonlarını sunmaya devam ederken, yeni eğitim modellerindeki kavramlar; öğretmen ve öğrenciler arasında çeşitli dalgalanmalara yol açabilmektedir. Bu sıklıkla olumlu olsa da dezavantajlara mahal vermemek için sistematik çalışma düzeni oluşturulmalıdır. (Duerden, 2013; Miller, 2012)
Ters yüz öğrenme metodu Edubook’un eğitim anlayışının bir parçasıdır. Kendi kendine öğrenme modelini dijital araçlarla hazırlanan eğitim içerikleri ile destekleyen Edubook’ta eğitim materyallerinizi hazırlayabilirsiniz. Her seviye ve alanda hazırlanacak eğitimlerle öğrenmeyi kalıcı hale getirebilirsiniz. Yeni nesil bir eğitim platformu olan Edubook’ta eğitmenlik için ücretsiz olarak kayıt işlemini şimdi yaptırın.
İlgili yazı İnteraktif Uzaktan Eğitim Araçları ve Yararları
Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.
Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.
Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.
Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.
Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?
Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.
Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.
Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?
Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.
Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.