Seminer Nedir Nasıl Yapılır?

Seminer; bir konu veya araştırma üzerine bilgi verme, tartışma ve karşılıklı monolog tarzında yapılan konuşmadır.

Seminer; bir konu veya araştırma üzerine bilgi verme, tartışma ve karşılıklı monolog tarzında yapılan konuşmadır. Aslında çeşitli versiyonları mevcut olsa da temelinde konuyla alakalı bilgi alışverişi sağlamak vardır. İş yahut eğitim hayatında sıklıkla seminerlerin düzenlenmesi pek çok avantajı içinde barındırır. Sosyal etkinlikler bazında değerlendirilmesi, seminerlerin öğreticiliğinin yanında aynı zamanda sosyolojik etkilerini gözler önüne serer.
Moderatör ya da seminer yöneticisi olarak nitelenen kişinin yönetmesiyle, topluluğa bilgi verme ve sorulara cevap verme seminer düzenlemenin amaçlarındandır. Seminerin amacına ulaşması, başarı ve yüksek verimlilik elde edilmesi için uyulması gereken kurallar vardır. Konu başlıkları, içerik, özet, ortamın dekore edilmesi, konukların ve katılımcıların yerleşim düzeni gibi pek çok konu ayrıntılı biçimde düzenlenmelidir.

Seminerin Önemi Nedir?

Seminer önemi bakımından değerlendirildiğinde onlarca detay karşımıza çıkar. Zira dikkat edilmesi gerekenler, henüz program başlamadan daha seminere hazırlık aşamasında projelenmelidir. İyi bir hazırlık yapmak, seminerin akışının da kaliteli ve eksiksiz olmasını sağlayacaktır. Ancak seminer yapmak da düzenlemek de mutlaka bu konuda bilgi sahibi olmayı gerektirir. Bunun için de nitelikli eğitimler kişilerin bu alandaki donanımlarını arttıracaktır.
Seminer katılımcılar açısından faydalı yönleri bulunmaktadır. Çünkü seminerler her şeyden önce vizyonumuzu günceller. Yeni bir sosyal çevre edinip, farklı görüş sahiplerine saygı duymayı bu sayede geliştiririz. Seminer konularından, katılımcılarından öğrenilen bilgiler günlük yaşamımızda ve yakın çevremize kattıklarımız yönünden büyük katkılar sağlar.

Seminer Özellikleri

Seminer kavramının temel içeriklerinden biri bilgi vermektir. Herhangi bir konu belirlenip üzerine karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunulur. Bu fikirler bazen şahsi görüşler bazen ise bilimsel verilerdir. Bilgilendirmesi yapılacak olan konuda seyircilerin etkisi ve aktifliği de oldukça önemlidir. Katılımcıları sıkmayacak, anlaşılır bilgiler verecek ve mimikleriyle de iyi bir performans sergileyecek yönetici seçimi son derece önemlidir.
Seminer önemi ve özellikleri aynı oranda anlam taşır. Semineri yapacak olan kişi veya kişiler, konuları ayrıntılı biçimde değerlendirmeli ve net bir anlatı performansı göstermelidir. Konunun dışına çıkmadan ancak tekrarada düşmeden bilgi aktarımı yapmak başarılı bir seminerin özelliğidir.

Kimler Seminer Verebilir?

Yüksekokul ya da üniversitelerde görev alan akademisyenlerin seminerlerde aktif olduğu bilinmektedir. Öğrenciler veya konuya ilgi duyanlar için çalışmalar, belge sunumları ve tartışma oturumu seminer olarak tanımlanır. Yani bir seminer genel olarak, konuda uzman olan kişiler tarafından yapılabilir. Konuşmanın ya da  sunumun bitiminde ise seyircilerin soruları yanıtlanarak etkileşimli bir tartışma ortamı sağlanır.
Seminer tek bir kişinin liderliğinde yapılabileceği gibi konuda bilgili ve uzman kişi gruplarıyla da yapılabilmektedir. Akademik ve kültürel anlamlar taşıyan seminerler için eğitimi ve donanımı yüksek kişiler bu görevi üstlenebilir. Konu ile ilgili araştırmalar yapmak, bilgileri tekrarlamak ve akıcı bir hitabet yetisi seminer yöneticisinin özelliklerindendir.

Seminer Eğitimi

Seminer yapmak ve bu konuda deneyim kazanmak isteyen herkes çalışmalar yaparak, seminer sunumu konusunda eğitim alarak uzmanlaşabilir. Mesleki yeterlilik ve akademik kariyer anlamında da kendinizi geliştirmek istiyorsanız eğitimlere katılabilirsiniz. Edubook online seminer eğitimleri ile siz de etkili bir konuşmacı, anlatıcı ve bilgi aktarıcı statüsüne erişebilirsiniz. Ücretsiz üyelik imkanı ile eğitimlere şimdi katılın. Şayet siz bir seminer eğitmeni iseniz Edubook eğitmen kadrosunda yeriniz hazırdır. Profesyonellerin yer aldığı ekibimizde seminer eğitimi vererek hem bildiklerinizi öğretip yeni uzmanlar yetiştirebilir hem de kariyerinizi yükseltebilirsiniz. Kendinize ek gelir elde etmek ve insanlara faydalı olmak isterseniz https://www.edubook.com.tr/tr/egitmen-basvuru adresinden ücretsiz olarak kaydınızı açtırabilirsiniz.

İlgili Yazı Topluluk Önünde Konuşma Yapmak

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.