Portre Yapma Nedir? Portre Çizim Tekniklerini Öğrenin

Portre yapımı tamamıyla bir görsel sanat dalına aittir. Hatta ortaya çıkan portrelerin bir sanat eseri olarak nitelenmesi son derece doğru olur.

Portre Yapımını Öğrenmek

Portre yapımı tamamıyla bir görsel sanat dalına aittir. Hatta ortaya çıkan portrelerin bir sanat eseri olarak nitelenmesi son derece doğru olur. Kelime olarak hemen herkes aşina olsa da portrenin anlam açısından neyi ifade ettiği çok iyi bilinmiyor. Kısaca özetlersek; herhangi bir kişiyi görüntüsü bakımından resmetmek portre çizimini tanımlar.
Portre yapımı hem yetenek hem de eğitim gerektirir. Bu sanat dalına yatkınlığınız varsa mutlaka bir eğitim alarak işin teknik ayrıntılarını öğrenmelisiniz. Amatör çizimleri oldukça başarılı olan pek çok kişi, aldıkları kapsamlı çizim eğitimleriyle yüksek kariyerlere imza atmaktadırlar. Sizin de ilgi alanınız resim ve portre çizimi ise online derslerde anlatılan çizim teknikleri sayesinde profesyonel bir ressam olabilirsiniz.

Portre Nedir?

Bir kişinin karakteristik özellikleriyle resminin çizilmesi portreye bir örnektir. Ancak tanımı basit bir resim çizimi gibi görünse de bunu hayata geçirmek büyük bir emek ister. Portre yapımı çok daha detaylı ve dikkat ile birlikte ince bir çalışma gerektirir.
Portre çiziminde, resmi yapılacak kişinin yüz kısmı ve bazen de gövdesinin tamamı da görsel aktarıma dahil edilir. Ancak buradaki en önemli özellik, portre yapımı esnasında kişinin o anki yüz ifadesi, duygu durumunun yansıması ve bulunduğu şeklin birebir göründüğü gibi resmedilmesidir.

Portre Nasıl Çizilir?

Portre; karakalem ile bir resim olarak yapılabileceği gibi, yağlı boya, heykel veya bir fotoğrafın anime versiyonu çizimi ile de mümkün olabilir. Burada ortaya çıkacak olan eser, çizimi yapılan kişinin talebi ve çizimi yapan sanatçının el becerisine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Portre yapımı öncesi öncelikle amatör ya da profesyonel de olsa bir eskiz defteri, çizim öncesi mutlaka ihtiyaç duyulan malzemedir. Karakalem çizimi yapılacaksa farklı, yağlı boya ile yapılacaksa farklı materyaller kullanılarak materyale göre veya başka materyaller kullanılacaksa daha başka tekniklerle çizim yapılır. Portre çizim teknikleri aşama aşama uygulanan çeşitli konu ve yöntemlerden oluşur.
Portresi yapılacak kişinin; boyu, kilosu, yaşı, kıyafetleri, pozisyonu ve tüm karakteristik özellikleri, çizim sanatının icrasında büyük önem taşır. Tüm bunların dikkat edilecek noktalarına ancak portre yapımı eğitimlerinden detaylı olarak öğrenip uygulayabilirsiniz.

Portre Çizim Teknikleri

Portre yapımı büyük bir ustalıkla eserleştirilir. Elbette ilk zamanlardaki çalışmalar ve çizimler, teknik bilgilerden uzak olduğu için ustalık eseri kategorisinde sayılmaz. Fakat öğrenilen teknikler pratikte uygulamaya konulduğunda, sık sık çizim yapıldığında nasıl da uzmanlaştığınızı siz de fark edeceksiniz.
Portre çizim teknikleri; perspektif, derinlik, orantı ve geniş kapsamlı teorik hesaplamalara dayanır. Örneğin her yaş ve yüz tipine göre farklı oran orantı hesaplamaları yapılır. Kişinin anatomik yapısı, ortamdaki ışığın yoğunluğu ve açısı gibi pek çok nüans da dikkat edilmesi gereken teknik bilgilerdendir. Portre çizimleriniz sıklaştıktan bir süre sonra bu hesaplamaları artık gözünüzle anlayabilir ve eşsiz şaheserler ortaya koyabilirsiniz.

Online Portre Çizim Eğitimi

Resim yapmaya ilginiz ve yeteneğiniz varsa bunu desteklemek istemeniz en doğal sonuçtur. Çünkü kişi kendisinde bulunan bu yeteneği kullanmaktan hem son derece mutluluk duyar hem de bunu bir meslek olarak yürütebilir. Online portre çizimi yapmak ve eğitimlere katılmak için hemen Edubook’a ücretsiz üye olun. 
Siz bir portre çizimi eğitmeniyseniz, profesyonel uzmanlarımızın bulunduğu ailemizde sizi de görmek bizi mutlu eder. Yapmaktan keyif aldığınız işle meşgul olurken, kariyerinizi eğitmenlik sahasında ilerletebilirsiniz. Portre sanatçıları yetiştirmek ve ek gelir sağlamak istiyorsanız https://www.edubook.com.tr/tr/egitmen-basvuru linkinden sitemize giriş yapıp, hazırladığınız Edubook’ları yüklemeye başlayabilirsiniz.

İlgili Yazı Karakter Tasarımı Nasıl Yapılır?

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.