Eğitimde Dijitalleşme

Eğitimde Dijitalleşme

Günümüzde teknoloji giderek gelişmektedir. Pek çok sektörde kendine yer edinen teknoloji eğitimde de kullanılmaya başlanmıştır. Artık eğitimde dijital çağa geçilmiştir. Dijitalleşmenin sunmuş olduğu katkılar sayesinde öğrencilere en uygun öğrenme deneyimi yaşatılmaya başlanmıştır.

Günümüzde teknoloji giderek gelişmektedir. Pek çok sektörde kendine yer edinen teknoloji eğitimde de kullanılmaya başlanmıştır. Artık eğitimde dijital çağa geçilmiştir. Dijitalleşmenin sunmuş olduğu katkılar sayesinde öğrencilere en uygun öğrenme deneyimi yaşatılmaya başlanmıştır.

 Dijital eğitimde ses, animasyon, video, resim, fotoğraf, harita, simülasyon, tablet, bilgisayar gibi araçlar sayesinde bilgisayar ortamında oldukça etkili bir şekilde ders verilmesi hedeflenir. Günümüzde okullarda akıllı tahtalar oldukça fazla kullanılır ve hemen hemen her okul akıllı tahtaya sahiptir. Pandemi döneminde eğitim uzaktan online olarak yapılmıştır.

 Bu digital eğitim adımlarından birisidir. Sınıflarda ve pek çok ofiste sunum için powerpoint kullanılıyor. Powerpoint kullanımı yeni değil, bundan 15 sene önce kullanılmaya başlanmış bir dijital sunum. Yani dijitalleşmenin temelleri yeni yeni atılmıyor. Bundan yıllar önce dijitalleşmenin adımları çoktan atılmaya başladı. Teknoloji aslında yenilik demektir ve digital eğitim eğitimde yapılmış olan büyük bir yeniliktir.

 Eğitimde Dijital Dönüşüm Nedir?

 Bu digital eğitim sayesinde günün her saatinde bilgiye ulaşmak oldukça mümkündür. Okulların belirli bir öğretim saatleri bulunur. Ancak eğitim dijital olduğu zaman eğitim her zaman elinizin altında bulunur. Zaten digital eğitim hızlı bir şekilde geliyordu. Fakat 2020 yılı itibariyle digital eğitim zirve yapmaya başladı. Zirve yapmasının sebebi ise tüm dünyada meydana gelen Covid-19 vakası oldu.

 Bu durum az önce de dediğimiz gibi yeni bir durum değil. Internet hayatımıza geldiği günden beri, Google olduğundan beri bilgi elimizin altında olmaya başladı. Önceden bir bilgi için kişi kütüphanelere gidip ansiklopedi ansiklopedi dolaşıyordu.

 Şimdi hepsi tek tık ile elimizin altında. Ayrıca digital eğitim web siteleri sayesinde hızına hız katmaya başladı. Çünkü web siteleri sayesinde kişiler sahip oldukları bilgileri tüm dünya ile paylaşma imkanına eriştiler. Bu sayede bilgi paylaştıkça çoğalan bir durum haline geldi.

 Digital Eğitim Nedir?

 Zamana ve mekana sınırlı kalmadan her zaman her yerde öğrenmeye digital eğitim denilir. Eğitimde bazı donanım ve yazılımların olması eğitimde dijital dönüşüm olarak adlandırıldı. Bu ortaya çıkan digital eğitim sayesinde eğitime her yerden ulaşılma imkanı ortaya çıktı. Artık öğrenciler sadece bilgisayar kullanarak bile sınavlara katılabiliyor. Hatta bu sayede çevrimiçi üniversiteler, e-kitaplar gibi oldukça fazla şey ortaya çıktı.

 Dijital Eğitim Hedefleri Nelerdir?

 Eğitim sektöründe dijitalleşme oldukça hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Hatta yakın bir zamanda Stanford Üniversitesi eğitimlerini metaverse ortamına taşımayı düşündüklerini açıkladı. Hatta üniversite bu dijitalleşme hedefini çoktan gerçekleştirdi. Sanal gerçeklik gözlüğünden öğrenciler sanal ortamda ders işlemeye devam ettiler. İşte bu gelişme ile birlikte görülüyor ki eğitimde dijitalleşme artık tamamen kabul edilen ve çoktan faaliyete geçirilen bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

 Dijital Dönüşüm Projeleri Nelerdir?

 Az öncede belirttiğimiz üzere eğitimde dijitalleşmeyi hızlandıran en önemli unsur Covid-19 salgını oldu. Mesela yapay zeka uygulamaları eğitimcilerin işlerini bir hayli kolaylaştıran bir şey oldu. Sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde öğrenci sadece dersi dinlemek ile kalmadı bizzat dersin içine girdi diyebiliriz. Bu durumda öğrencinin o dersi daha iyi bir şekilde pekiştirdiğini söylemek mümkündür.

 

 Zoom ve Skype gibi teknolojik uygulamalar sayesinde öğrenciler kendi çevrimiçi sınıflarını kurdular ve okula gitmeye gerek duymadan rahat bir şekilde ve neredeyse hiçbir sorun çıkmadan derslerini işlemeye devam ettiler. Eğitimde dijitalleşme için birçok ülke harekete geçmiş durumda. Öğrencinin ve eğitmenin dijital okuryazarlık oranı ne kadar iyi bir durumdaysa bu süreç bir o kadar hızlı bir şekilde benimsenmeye başlayacaktır.

 Hepinizin de görmüş olduğu gibi eğitimde dijitalleşme Covid-19'un da etkisi ile birlikte çok büyük adımlar atmaya başladı. Ve gün geçtikçe de o adımlarını daha fazla çoğaltıyor. Ve hem ülkemizde, hem dünyada digital eğitim çağı oldukça çabuk bir şekilde benimsenmeye başladı. Bu eğitimde dijitalleşme adımlarından birini de edubook.com.tr atmaya başladı.

 Öğrencilere sunmuş olduğu eğitimler sayesinde eğitim öğrenimi tamamen dijital ortama taşıdı. Edubook.com.tr pek çok kaynağı dijital olarak öğrenciler ile buluşturuyor. Öğrenciler bu kendilerine sunulmuş olan bilgi kaynakları sayesinde zaman veya mekan fark etmeden bilgiye her daim ulaşma imkanına erişiyor. Hatta dilerseniz burada eğitmen olarak görev alabilirsiniz. Ve uzman olduğunuz bir konuda kurs verebilirsiniz

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.