Dijital Eğitim Platformu

Dijital Eğitim Platformu

Dijital eğitim platformları öğrencilerin eğitimlerini görebilmesi açısından oldukça önemlidir. Uzman eğitmenlerin canlı yayınla dijital yayın yapması ve bu sayede eğitim öğretimin aksamadan gerçekleştirilmesi yalnızca dijital eğitim platformu sayesinde mümkün olmaktadır.

Dijital eğitim platformları öğrencilerin eğitimlerini görebilmesi açısından oldukça önemlidir. Uzman eğitmenlerin canlı yayınla dijital yayın yapması ve bu sayede eğitim öğretimin aksamadan gerçekleştirilmesi yalnızca dijital eğitim platformu sayesinde mümkün olmaktadır. Dijital eğitim platformları, eğitmenlerin öğrencileriyle buluşabildiği sosyal medya platformları olarak tanımlanabilir. Bu platformlarda öğrenciler de eğitmenler de rahatlıkla paylaşım yapabilmektedir. Öğretmenlerin canlı yayın açarak verdiği dersler kaydedilir ve öğrencilerin daha sonra da dersi takip edebilmesi adına güzel bir fırsat sunulur. Bu fırsat sayesinde öğrenciler anlamadıkları noktaları dersi tekrar izleyerek daha rahat pekiştirebilir. Bu sayede öğrencilerin derslerinden geri kalması gibi problemlerin de önüne kesin geçiş sağlanabilmektedir.

Dijital eğitim platformları son dönemde oldukça popüler hale gelmiştir. Bu platformlar sayesinde pek çok kişi uzmanı olduğu konuyla ilgili dijital eğitimler oluşturmuş ve bu konuda geçimini sağlayan kişilerin de olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Siz de uzmanı olduğunuz bir konuyla ilgili dijital eğitim platformları aracılığıyla eğitim hazırlayabilir, bu eğitimler sayesinde pek çok kişiyi farklı konularda bilgilendirebilirsiniz. Aynı zamanda bu platformlar sayesinde eğer eğitimleriniz rağbet görürse son derece güzel miktarlarda kazanç dahi sağlayabilirsiniz. Tüm bu fırsatlar dijital eğitim platformları sayesinde sağlanmaktadır. Dijital eğitim platformlarının eğiticilere sunduğu oldukça geniş fırsatlar olduğu da apaçık ortadadır. Bu sebeple pek çok eğitimci son dönemde dijital eğitim platformlarına yönelmiştir.

 

Dijital Eğitim Platformunun Sağladığı Kolaylıklar

Dijital eğitim platformları hem öğrenci hem de eğitmen açısından oldukça büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu kolaylıklar sayesinde günümüzde pek çok konu çok daha rahat bir şekilde öğrenilebilmektedir. Dijital eğitim platformunun öğrenciler açısından sağladığı kolaylıklardan biri eğitimlerin ömür boyu erişime açık olmasıdır. Öğrenciler istediği zaman eğitimleri yeniden izleyebilir ve anlaşılamayan noktaları rahatlıkla tekrar edebilir. Bu sayede eğitimde daha başarılı olmak mümkündür. Bazı durumlarda öğrenciler anlayamadıkları bölümü çekingen ve utangaç oldukları için öğretmenlerine soramayabilir. Derslerin yeniden izlenebilmesi ve dijital eğitim platformunun sağladığı kolaylıklar sayesinde böyle bir durum bir daha yaşanmamak üzere çözüme kavuşturulmuştur.

Dijital eğitim platformlarının öğrencilere sağladığı kolaylıklar dışında bir de eğitmenlere sağladığı kolaylıklar vardır. Eğiticiler, dijital eğitim platformları sayesinde oldukça büyük fırsatlara ve kolaylıklara erişebilmektedir. Bu kolaylıklar sayesinde pek çok eğitmen yaptığı işi çok daha rahat bir şekilde öğrencilerine sunabilmektedir. Bu kolaylıklar arasında eğitimin rahatça paylaşılması ilk sırada yer almaktadır. Eğitmenler eğitimlerini rahatlıkla dijital eğitim platformlarında paylaşabilmektedir. Üstelik bunu ister ücretsiz isterse de ücretli bir şekilde yapabilir. İnsanlar tarafından ilgi gören bir konuyla ilgili ücretli eğitim oluşturmak bir yandan pasif gelir yaratacak ve eğitmenin ek gelir oluşturmasını da sağlayacaktır. Bu sebeple pek çok eğitmen uzmanı olduğu konularla ilgili düzenli şekilde eğitim içeriği üretebilmektedir.

 

Neden Dijital Eğitim Platformu?

Dijital eğitim platformlarının tercih edilmesinin pek çok sebebi vardır. Yukarıda da belirtildiği üzere bu sebepler hem öğrenciler hem de eğitmenler için ikiye ayrılmaktadır. Öğrenciler açısından neden dijital eğitim platformu sorusunun cevabı elbette ki dersleri tekrar izleyebilmek ve bunu sınırsız bir şekilde yapabilmektir. Anlaşılamayan noktaları tekrar izleyerek pekiştirmek bir öğrenci için sunulan en büyük faydalardan biridir. Bu sayede öğrenmek istenilen konuyu çok daha pratik ve detaylı bir şekilde öğrenebilmek mümkündür. Öğrenciler de bu sebeple artık sınıf ortamındaki kurslar yerine dijital eğitim platformlarında yer alan online kursları tercih etmeye başlamıştır. Online platformların sunduğu faydalar sayesinde oldukça geniş kitlelere erişebilmek de mümkündür.

Dijital eğitim platformlarının eğitmenler açısından tercih edilmesinde de oldukça büyük sebepler vardır. Eğitmenlerin dijital eğitim platformlarını tercih etmesindeki en büyük sebeplerden biri de özgürlüktür. Eğitmenler uzmanı oldukları konuyla ilgili özgürce çalışmalar yürütebilir ve bu çalışmaları da dijital eğitim platformları aracılığıyla öğrencilerle paylaşabilir. Üstelik bu çalışmaların sonucunda paylaştığı eğitimi sayesinde ek gelir dahi yaratabilir. Öğrencilerle paylaşılan eğitim ücretli ya da ücretsiz olmak üzere iki seçenekle paylaşılabilir. Ücretsiz eğitim, platforma kayıtlı olan tüm kullanıcıların eğitimi izleyebilmesini sağlar. Ücretli eğitim ise yalnızca eğitimde belirtilen tutar kadar ödeme yapan kişilerin bu eğitimi izleyebilmesini sağlar. Bu fırsatlar sebebiyle dijital eğitim platformları eğitmenler açısından da tercih sebebidir.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.