Dijital Eğitim Nedir?

Dijital Eğitim Nedir?

Dijital eğitimin en büyük faydası öğrenciler arasında eşitliğin sağlanmasıdır. Pandemi sürecinde tüm eğitimler Zoom üzerinden gerçekleştirilirken pek çok öğrenci evinde bilgisayar ya da internet bağlantısı bulunmadığı için mağduriyet yaşamıştır. Bu gibi durumların ortadan kalkması için devlet tarafından düğmeye basıldı.

 

Son yıllarda her sektörün dijitale dönmesiyle birlikte artık eğitim alanında da dijital yenilikler görülmeye başlandı. Eskiden pek çok devlet dairesi işlemi için daireye giderek sıra bekleyip saatler sonucunda işlemler halledilirken günümüzde E-Devlet üzerinden neredeyse tüm işlemler saniyeler içerisinde gerçekleştirilebilmektedir. Bu durum Türkiye’nin çağın gerisinde kalmamasını ve çağı yakalamasını sağlamıştır. Tam da bu noktada dijital eğitim nedir sorusu sosyal medyanın en sık tartıştığı gündem maddeleri arasındaki yerini almıştır. Dijital eğitim, son yıllarda oldukça sık şekilde gündeme gelen bir konudur. Yenilikçi ve teknoloji çağını yakalamış ülkelerin gündeminde yer alan dijital eğitim, son dönemde Türkiye’de de oldukça sık şekilde konuşulmaktadır.

Dijital eğitim en basit tabiriyle eğitimin dijital dünyaya aktarılmasıdır. Dijital eğitimde ödevler, dersler ve sunumlar tamamen dijital platformlar üzerinden gerçekleştirilerek aslında öğretmenleri, öğrencileri ve velileri pek çok zahmetten de kurtaracaktır. Eğitim sisteminin uygulanmasında oldukça büyük bir fayda sağlayacak olan dijital eğitim kapsamında tüm öğrencilere tablet dağıtılarak eşit haklara sahip olmaları da sağlanacaktır. Bu sebeple eşit haklara sahip öğrenciler dijital dünyanın getirdiği faydalardan da yararlanarak eğitimlerini çok daha sağlıklı bir şekilde sürdürebileceklerdir. Dijital eğitim, günümüzde pek çok gelişmiş ülkede uygulanmaya başlanmış bazı ülkelerde de test aşamasındadır. Türkiye’de dijital eğitimin birkaç yıl içerisinde uygulanmaya başlaması ve eğitimin tamamen dijitale aktarılması beklenmektedir.

 

Dijital Eğitimin Faydaları

Dijital eğitimin en büyük faydası öğrenciler arasında eşitliğin sağlanmasıdır. Pandemi sürecinde tüm eğitimler Zoom üzerinden gerçekleştirilirken pek çok öğrenci evinde bilgisayar ya da internet bağlantısı bulunmadığı için mağduriyet yaşamıştır. Bu gibi durumların ortadan kalkması için devlet tarafından düğmeye basıldı. Dijital eğitimin faydaları arasında yer alan ilk madde eşitliktir. Yukarıda da belirtildiği gibi tüm öğrencilere eşit özelliklere sahip birer tablet dağıtılarak eğitimle ilgili tüm faaliyetlerin o tabletler üzerinden gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede hem teknolojik aletlerin kullanılması tüm çocuklar arasında yaygınlaşacak hem de tüm çocuklar eğitimde fırsat eşitliğinden rahatlıkla faydalanabilecek. Dijital eğitimin faydaları arasındaki bir diğer konu da internet.

İnternet bağlantısı olmayan evlerde yaşayan çocukların bu olumsuz durum sebebiyle eğitimden geri kalmaması için Vodafone tüm öğrencilere 3G hızında internet desteği sağlayacak. Bu sayede tüm öğrenciler aynı özelliklere sahip tabletlerle ve aynı hızda internetle eğitimini sürdürebilecek. Bu durum da eğitimde fırsat eşitliği bakımından oldukça büyük bir önem teşkil etmektedir. Öğrencilere sağlanacak internetin hızı hakkında tartışmalar ve sorular da sosyal medyada oldukça sık şekilde görülebilmektedir. Ancak bu durumda yapılan açıklamalara göre öğrencilere sağlanacak olan internetin yapılacak ders faaliyetleri için yeterli ve yüksek hızda olacağı belirtilmiştir. Bu sebeple tüm çocuklar ve veliler tarafından heyecanla beklenen bir dijital eğitim sürecine geçiş işlemleri başlamıştır.

 

Dijital Eğitim Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dijital eğitimde dikkat edilmesi gereken ve bilinmesi gereken pek çok madde vardır. Dijital eğitim püf noktaları ile pek çok kişi dijital eğitim sürecini oldukça rahat bir şekilde öğrenebilmiştir. Tüm bu püf noktaların öğrenilmesi ve tecrübe edilmesi belirli bir zaman alsa da muhakkak öğrenilmelidir. Öncelikle dijital eğitimin tanımlamasından bahsetmek gerekebilir. Dijital eğitim, yukarıda da belirtildiği üzere öğrenciler arasında eğitimde fırsat eşitliği sunan bir eğitim modelidir. Her şeyin dijital ortamdan yapıldığı, bu sayede öğrenciler arasında zaman-mekân farkının bulunmasının hiçbir öneminin olmadığı bir eğitim sistemidir. Bu sistem günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde uygulamaya konularak hayata geçirilmiştir.

Türkiye’nin de birkaç yıl sonra dijital eğitim sistemini uygulamaya koyması ve teknoloji çağını en yakından takip etmesi beklenmektedir. Dijital eğitim projesi kapsamında öğrencilerin tamamına ücretsiz olarak dağıtılacak olan tabletlerle alakalı sosyal medyada bazı soru işaretleri vardır. En sık sorulan sorulardan biri de tabletlerin marka ve modeli hakkındadır. Bu konuyla ilgili yapılan açıklamalarda gerçekleştirilecek olan eğitim faaliyetlerinin rahatlıkla destekleneceği ve öğrencilerin herhangi bir kasma ya da donma problemiyle karşı karşıya kalmayacağı belirtilmiştir. Bu da öğrenciler ve veliler arasında oldukça mutlu edici bir gelişme olarak yer almıştır. Öğrenciler son dönemde bu konuyla ilgili oldukça mutlu olduklarını ve dijital eğitime geçiş sürecinin hızlandırılması gerektiğini düşündüklerini belirtmektedir.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.