Eğitimler

Edubook

WORDLE


Eğitmen: Tugrul Alpi

star_border star_border star_border star_border star_border

Edubook

Web-2.0


Eğitmen: Tugrul Alpi

star_border star_border star_border star_border star_border

Edubook

Teachermade


Eğitmen: Serap SAYIM

star_border star_border star_border star_border star_border

Edubook

Suluboya Resim Teknikleri

Sulu boya resim tekniği su ile çalışılan bir boyama tekniğidir. Temel özelliği renklerin saydamlığıdır. Sulu boya çabuk kurur, bu nedenle hızlı çalışılması gerekir. Sulu boya şeffaf bir boyadır, kapatıcı özelliği azdır. Bu nedenle açık bir renk, koyu bir rengin üzerinde çalışılamaz.

Sulu boya resim tekniği diğer resim tekniklerine göre zor bir tekniktir. Hadi bu teknikleri beraber öğrenelim.

Eğitmen: Yasemin Yazıcı

star_border star_border star_border star_border star_border

Edubook

Storyboard That

Öğrencileriniz veya çocuklarınız için çizgi roman tarzı içerikler oluşturabileceğiniz çok fazla özelliklere sahip bir araçtan bahsedeceğim sizlere. Özellikle okulöncesi ve ilkokul çağındaki çocukların eğitiminde ve yabancı dil öğretiminde kullanılabilecek bir araç. Adı "StoryboardThat". İhtiyaçlarımızı, isteklerinizi göz önünde bulundurarak, hayal gücümüzü kullanarak hazır karakterlerle istediğimiz ortamları oluşturabilir, bunları eğitim ve öğretimde etkin bir şekilde kullanabilirsiniz.

Eğitmen: Yasemin Yazıcı

star_border star_border star_border star_border star_border

Edubook

Nearpod ile İnteraktif Sunumlar

Nearpod sunum içerikli bir programdır. Bu uygulama da testlere, notlara, sorulara ve çizimlere yer verebilirsiniz. Bu uygulamayla isterseniz kendi sunumunuzu yükleyerek de interaktif hale getirebilirsiniz. Dersiniz için hazırladığınız içerikleri içe aktararak anketler, sınavlar, eşleşen çiftler etkinlikleri ve daha fazlasını ekleyebilirsiniz.

Eğitmen: Yasemin Yazıcı

star_border star_border star_border star_border star_border

Edubook

Learning Apps Nedir?

Kodlama bilmeden derslerinizde kullanabileceğiniz eğitici oyunlar geliştirmenize yardımcı olacak web 2 aracıdır. Kullanımı çok kolay olduğu için sanki bir google anketi doldurur gibi çok basit bir şekilde sadece yönergeleri izleyerek eğitici oyunlar yapabileceğiniz. learningapps.org sitesinde hali hazırda bulunan kategori sayesinde adımları izleyerek oyunlar geliştirebilir ve bunları paylaşabilirsiniz.

Eğitmen: Yasemin Yazıcı

star_border star_border star_border star_border star_border

Edubook

GOOGLE JAMBOARD NEDİR?

Online eğitimin giderek yaygınlaşması ile birlikte farklı yöntemleri kullanmaya başladık. Bunlardan birisi de Google Jamboard! Google Jamboard, interaktif yazı tahtasıdır. Çevrimiçi olarak ortak çalışma imkânı ile zengin işbirliği deneyimi sunar.

Eğitmen: Yasemin Yazıcı

star_border star_border star_border star_border star_border

Edubook

Edpuzzle

Edpuzzle kullanımı oldukça kolay bir uygulamadır. Edpuzzle sitesine giriş yaptıktan sonra istediğiniz bir videoyu Youtube üzerinde seçiyorsunuz. Daha sonra bu videonun belirlemiş olduğunuz dakikalarına sorular ekliyor ve kaydediyorsunuz.

Eğitmen: Yasemin Yazıcı

star_border star_border star_border star_border star_border

Edubook

SOCRATIVE

Socrative internet üzerinde testler oluşturup öğrencilere akıllı telefonları veya tabletleriyle çözdürerek anında geri bildirim verebileceğiniz bir araçtır. Konu anlattıktan hemen sonra hem öğretici hem de eğlenceli bir aktivite sunmak için Socrative çok işinize yarayacak bir uygulama. 

Eğitmen: Yasemin Yazıcı

star_border star_border star_border star_border star_border

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.