Online Derste Oyun Önerileri

Online derste oyun ve eğlenceli etkinlikler bir öğrencinin ihtiyaç duyduğu motivasyonun bir parçasıdır. Ders esnasında

Online Derste Oyun Oynamak Yararlı Mı?

Online derste oyun ve eğlenceli etkinlikler bir öğrencinin ihtiyaç duyduğu motivasyonun bir parçasıdır. Ders esnasında öğrencinin ilgisinin dağılacağı ya da vaktin boş geçmesine neden olur yönündeki düşünceler çok gerilerde kaldı. Despot ve katı eğitim modeli günümüz için pek de işe yaramamaktadır. Zira bu eğitim şekli gerçekten de zorunluluklara dayalı ve sıkıcı bir yaklaşımdır. Ancak ders arasında veya dersin herhangi bir bölümünde oyunlar oynamak hem öğretmen hem öğrenci için deşarj aracı olmaktadır.

Online derste oyun oynamak gerek aplikasyonlar gerek ise öğretmen ya da öğrencilerin hayal güçleri ile şekillenebilir. Burada yaş gruplarına uygun oyunlar seçilmelidir. İlgi alanları, dersle bağlantılı oyunlar ya da bilişsel zihni geliştirecek aktiviteler tercih etmek mental açıdan büyük fayda sağlar.

 

Online Derslerde Etkileşimi Yüksek Tutmanın Yolları


Online derste oyun oynamak isteyen modern ve vizyonist öğretmenler yaratıcılıklarıyla farklarını gösterirler. İnteraktif oyunlar dışında en sık oynanan ve kendi fikirlerinizle de geliştirebileceğiniz oyunlar kurabilirsiniz. Online derste oyun oynama bakımından fikir amaçlı olarak bazı öneri oyunlar;

 

Liderin Nerde?: Bu oyunda öğretmen bir öğrenciyi ebe olarak belirler ve başka bir odaya geçmesini söyler. Karşı gruptan da bir lider seçilir ve grubuna direktif verir. Buna göre lider ne yaparsa onu yapmak kuraldır. Sonrasında içeri alınan ebe asıl lideri bulmaya çalışır.

Şarkı Söyleyelim: Öğretmen bir müzik açar ve ekrana öğrencilerden birinin adını yazar. Örneğin öğretmen Ayşe ismini yazdıysa Ayşe de hemen bir başka arkadaşının ismini yazmalıdır. Aksi takdirde başka bir isim yazmazsa şarkıyı o söyleyecektir. İsmini yazdığı kişi de başka bir isim yazmazsa durum onun için de aynıdır.

Online derste oyun çerçevesinde bu ve benzer tarzda oyunlar eğlenceli vakitlere kapı aralar. Eğlenen, motivasyonunu tam elde eden çocuklar ise derslerinde çok daha çalışkan ve başarılı olurlar.

 

Online Derste Oyun Oynamanın Yararları


Online derste oyun oynamanın yararları yalnızca akademik başarı noktasında katkı sağlamaz. Enerjisini atamayan, yeterince sosyalleşemeyen ve eğlence odaklı vakitleri günlük rutinine alamayan çocuklar sıklıkla depresif ruh haline bürünebilirler. Çünkü yaş dönemine göre değişse de hemen her çocuk oyun oynamaya ihtiyaç duyar. Online derste oyun ise hem bu keyifli vakitleri topluca organize etmeyi sağlar hem de oyun oynarken öğrenmek ekstra bir avantaj olur.

Öğrencilerin mental ve duygusal iyilik halleri beslendikleri alanın esnekliği ve kalitesi ile paralel ilerler. Kendi dünyasında mutlu ve neşeli olan çocuklar ise hayatın bütününde daha sağlıklı ve pozitif bir bakış açısıyla hareket ederler.

Online Derste Güçlü Bir İletişim Yakalayın


Online derste oyun oynamak günümüzdeki eğitim modelinin bir parçasıdır. Yıllar içerisinde değişen ve dönüşen algısal normlar bugün çok daha özgürlükçü bir anlayışa dönüşmüştür. Yani kendini özgür hissetmeyen, öğretmeniyle rahatça iletişim kuramayan ve zoraki bir ders dinleme haline bürünen çocuklar okuldan uzaklaşmaktadır. Ancak online derste oyun kavramı içi doldurulduğunda büyük faydalar sağlamaktadır. Her şeyden önce, saygı seviyesi korunarak öğretmeniyle arkadaş gibi olabilen ve öğretmenini seven bir çocuk dersini de sevecektir. Dersi sevmek ise çalışmayı, araştırmayı, gayreti ve idealleri oluşturacak temek vazifesi görür.

Online derste oyun oynamak için biraz araştırma yapmak yeterlidir. Araştırma yapan öğretmenler, öğrencilerini de tanıdıkları için uygun ve zevk alınacak oyunlar kurmada hiç zorlanmayacaklardır. Ayrıca taleplere ve beklentilere göre farklı aktiviteler oluşturmak da zaman içerisinde çok daha pratik bir hal alacaktır. Edubook’ta yer alan Web 2.0 araçlarıyla k8, k12 gibi seviyelerde oyun ve eğitim materyallerini ücretsiz oluşturabilirsiniz. Eğitmenler için birçok kolaylığın bir arada sunulduğu yeni nesil eğitim platformu Edubook’a ücretsiz üye olma fırsatını kaçırmayın.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.