Öğrenciler İçin Ders Uygulamaları

Ders uygulamaları uzaktan eğitime geçilmesiyle daha da yaygın şekilde kullanılmaya başlandı. Öğrencilerin teknolojiyi kullanarak

Ders uygulamaları uzaktan eğitime geçilmesiyle daha da yaygın şekilde kullanılmaya başlandı. Öğrencilerin teknolojiyi kullanarak daha etkili öğrenme sağlaması için birçok uygulama bulunuyor. Hem yabancı dil öğrenmede hem de okul derslerinde yardımcı olmada oldukça etkili olan uygulamaların kullanımlarının basit olması onları daha kullanılabilir yapıyor. Ders uygulamaları arasında en popüler olanlara baktığımızda bunlar;

  • Brainly,
  • CamScanner,
  • Google Translate,
  • Busuu,
  • Google Calender,
  • Duolingo olarak sayılabilir.

Akıllı telefonlar başta olmak üzere hayatımızda önemli bir yere sahip olan teknolojik araçlar sayesinde eğitim daha verimli hale geliyor. Öğrencilerin kendi başlarına uğraşarak bir şeyler öğrenebileceği uygulamalar onların özgüven duygularının da gelişmesine katkı sağlıyor. Başkalarından yardım istemeden uygulama sayesinde istedikleri şeyleri kolay yoldan öğrenebiliyorlar.

Brainly Nasıl Kullanılır?

 

Ders uygulamaları arasında Brainly önemli bir yere sahip. Diğer adıyla e-ödev uygulaması, telefonlara indirilebilen aynı zamanda web sitesi de bulunan; öğrencilerin birbirlerinin sorularına cevap verdiği bir platform. Öğrenciler ödevleriyle, sınavlarıyla veya projeleriyle ilgili bir konu hakkında bu uygulama üzerinden soru sorabiliyor. Diğer öğrenciler de bu paylaşımlara cevap vererek destek oluyorlar. Böylece herkes sorusuna cevap bulabiliyor. İlkokuldan üniversiteye kadar her düzeydeki öğrencinin kullanabileceği Brainly, birçok ders için de zengin içeriklere  sahip. Matematik, Kimya, Edebiyat gibi derslerin konu anlatımlarına Brainly üzerinden erişebilirsiniz.

CamScanner Nedir? Nasıl Kullanılır?

 

Ders uygulamaları teknolojinin de gelişmesiyle her geçen gün artıyor. Artmakla da kalmıyor, gelişiyor. Camscanner ise bu gelişmiş programlardan biri. Öğrenciler sınav ve ödevlerini bu uygulamaya girerek tarattıklarında online ortamda belge oluşturabiliyorlar. Yani el yazısını bilgisayar ortamına aktaran bir uygulama diyebiliriz. Belgeleri taratmak ve bunları kağıt olarak saklamak yerine online ortamda saklamak için Camscanner uygulamasını kullanabilirsiniz. Bunun için kameranızı açarak belgenizi taratmanız yeterli.

Öğrenciler için Google Uygulamaları

 

Öğrencilerin eğitim süreçlerinde kullanabilecekleri iki Google uygulaması vardır. Bunlar Google Calendar ve Google Translate programlarıdır. Öğrencilerin ders programlarını ve sınav planlarını rahatça görebilmesi ve hatırlatıcı kurabilmesini sağlayan Google Calendar ders uygulamaları arasında sayılabilir. Google Calendar kullanımı için takvim üzerinde bir günün üzerine basmanız yeterli. İstediğiniz güne bir etkinlik tanımlayabilirsiniz.

Bir çeviri aracı olan Google Translate, ders uygulamaları arasında da sayılabilir. Yabancı dil derslerinde çeviri konusunda öğrencilere yardımcı olan araç birçok dil desteğine sahip. Aynı zamanda sesli telaffuz özelliği sayesinde öğrencilerin konuşma becerilerini de geliştiriyor. Ödevlerde ve sınava hazırlanmada öğrencilere yardımcı olan Google Translate, belge üzerindeki yazıları tarayarak çevirme, sesli çevirme gibi gelişmiş özellikleri barındırıyor.

Yabancı Dil Öğreniminde Busuu ve Duolingo Kullanımı

 

Dil öğreniminde ders uygulamaları çok fazladır. Bunlardan biri olan Busuu, dünya çapında bir dil öğrenme topluluğudur. 12 farklı dil kursu sunan ve 100 milyondan fazla kayıtlı öğrencisi bulunan program, öğrencilere ücretsiz olarak dil bilgisi dersleri veriyor. Çevrimdışı olarak da kullanılabilen Busuu, premium özelliklere de sahip. Eğer dil alanında uzmansanız kendi eğitim materyallerinizi Edubook’ta hazırlayabilirsiniz. Edubook üzerinde tek panelden Web 2.0 araçlarıyla dijital materyal hazırlama kursuna erişebilirsiniz.

Dil öğreniminde belki de en iddialı programlardan biri olan Duolingo ders uygulamaları arasında geliyor. Birkaç farklı dil desteği olan Duolingo üzerindeki kursları tamamlayan biri, dil öğreniminde belli bir seviyeye gelmiş oluyor. Sesli, resimli ve yazılı şekilde ders içeriğine sahip olan Duolingo, telaffuz becerisinin gelişiminde de önemli rol oynuyor.

Edubook’a ücretsiz olarak üye olabilir ve uzmanlık alanınız, hobileriniz ile ilgili eğitimler hazırlayabilirsiniz. Edubook'ta eğitmenlik yapabilirsiniz. Ücretsiz olarak üye olacağınız Edubook’ta birçok web 2.0 aracını kullanarak kendi ders içeriklerinizi oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz eğitim içeriklerini istediğiniz fiyattan satışa sunmak için şimdi üyelik kaydınızı yapın.

 

Benzer Yazılar

Uzaktan Eğitimde Kullanılan Faydalı Uygulamalar

İnteraktif Uzaktan Eğitim Araçları ve Yararları

 

 

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.