Nörolinguistik Programlama (NLP) Nedir?

Nörolinguistik programlamanın en yaygın tanımı “subjektif deneyimlerin yapısının incelenmesi” olarak bilinir.

Nörolinguistik Programlama Nedir?

Nörolinguistik programlamanın en yaygın tanımı “subjektif deneyimlerin yapısının incelenmesi” olarak bilinir. Ancak bu ifade yeterli bir açıklama sunmaz. NLP olarak kısaltılan kavram basitçe “analiz” amacına dayansada kapsamlı bir çalışmadır. Nörolinguistik nedir sorusunun cevabı; zihnimizin işleme şeklinin incelenmesidir. Herhangi bir iş ve durumla karşı karşıya kalındığında verilen tepki, bir deneyim ediniminde yahut bir şey öğrenirken iç dünyamızda bunun nasıl yansıma bulduğu gibi durumları inceleyen araştırma sistemidir. Elbette bu sistem disiplinize işlemez. Zira nörolinguistik uygulamalar pek çok sentezden oluşur. Yani kişinin keşfi, anlaşılması gibi analizlerden sonra en önemli husus NLP’nin daha çok netice odaklı olmasıdır.

Nörolinguistik Programlama Nasıl Yapılır?

Nörolinguistik tekniği; algısal davranış yönetimi, realitede kalma ve olayları anlama yolumuzu pozitivite etme veya nötr kalma anlamında etkilidir. Çünkü düşünce gücümüz ve algılamalarımız sonucunda şekil alan hislerimiz, çevremizdeki şeyleri şekillendirir. Bu nedenle NLP tekniğini kullanabilmek hayatımızdaki doğru değişiklikleri yapabilmek için son derece önemlidir. Nörolinguistik programlama bir psikoloji kuramından çok daha farklıdır. 1970’li yıllarda Richard Bandler ve John Grinder isimli iki kişinin geliştirdiği yöntem özgün temellere dayanır. Dil ve iletişim alanında çalışmalar yapan iki arkadaş zaman içerisinde bu yöntemi ortaya koymuşlardır.
Nörolinguistik tekniğinde 4 temel programlama metodu vardır. Bunlar; uyum, duyusal ve algısal farkındalık, sonuç odaklı yaklaşım ve değişime direnç göstermemek yani esnekliktir.

Nörolinguistik Programlama Ne İşe Yarar?

Nörolinguistik programlama hayatın her safhasında fayda sağlayan bir tekniktir. Başkalarıyla iletişim kurma ve ilişkiye başlayabilme NLP uygulamasının temel esaslarındandır. NLP çalışmaları ile derin düşünce gücü, iyi bir iletişim becerisi ve çevreyle uyumlu olabilme araçları öğrenilir. Bu sayede ilişkilerde gelişmiş bağlar oluşturulabilir ve yaşamın devamlılığı için elzem olan iletişim, kaliteli bir biçimde sağlanmış olur. Aynı zamanda koku, ses, renk gibi duyusal faktörlere duyarlılık NLP ile artar. Çünkü keskinlenmiş duyular farkındalıklar ile gelişir. Nörolinguistik çalışmanın bir diğer işe yaradığı nokta, olumsuz bir durumla karşılaşıldığında sıkışmışlık hissine kapılmayı önlemektir. Böylece probleme takılı kalmayıp sonuca ve istenen şeye odaklanma sağlanmış olur. NLP daha esnek ve toleransı yüksek bir kapasiteye erişmemize yardımcı olur. Bir fikir, görüş ya da alışkanlığa körlemesine bağlı kalmayıp esnek olmak gelişmenin ana hattıdır. Bu sebeple nörolinguistik programlamayla sabit fikirlerden kurtulup, yeni yolları denemek ve benimsemek çoğu zaman hayatı kolaylaştıracak tutumlardandır.

Online Nörolinguistik Pazarlama Eğitimi

Nörolinguistik programlama eğitimi bilinç ve bilinçdışı algılama yardımıyla yeniden yapılandırma tekniklerini konu alır. Uzaktan eğitim çağında bulunduğumuz son yıllarda online eğitimlere rağbet artmıştır. Nörolinguistik eğitim almak isteyen kişiler ev ortamlarında derslere katılım sağlayabilirler. Edubook’a ücretsiz kayıt avantajıyla hemen şimdi üye olup video ve derslere erişim imkanına sahip olabilirsiniz. Edubook sisteminde bu alanda eğitim materyalleri bulunan profesyonel eğitmenlerin eğitimlerini satın alabilirsiniz.

Edubook’ta Nörolinguistik Programlama Eğitmeni Ol!

Nörolinguistik programlama kişi odaklı bir yöntemdir. NLP stilini öğrenmek yalnızca teoride sunulan bilgileri ezberlemekle mümkün olmaz. Eğitmenler ile birebir pratik bilgilerin öğrenilmesi kişilerin yetkin bir uzmanlık statüsüne ulaşmaları için olmazsa olmaz faktördür. Nörolinguistik programlama eğitimine şimdi katılın. Şayet siz bir Nörolinguistik programlama eğitmeni iseniz ücretsiz olarak kayıt olup, sitemizin eğitmen kadrosuna dahil olabilirsiniz. Kişisel gelişim ile sonsuz tekamül yolculuğunda bilgi ve donanımlarınızı katılımcılara aktarıp pek çok insana faydalı olunması için yol açabilirsiniz. Dijital araçlarla hazırlayacağınız Edubooklarınızı  satışa sunarak ek gelir elde eder ve kariyerinizi bu doğrultuda ilerletebilirsiniz. http://https://www.edubook.com.tr/tr/egitmen-basvuru bağlantısından ücretsiz üyeliğinizi hemen oluşturup ailemize eğitmen olarak katılın!

İlgili Yazı Duygusal Zeka Nedir? Online Duygusal Zeka Eğitimi

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.