Liderlik Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Liderlik vasfı, çok yönlü değerlendirilen bir kavramdır. Farklı alanlardaki bireyler için bu kavram farklı tanımlamalarla kullanılır.

Liderlik vasfı, çok yönlü değerlendirilen bir kavramdır. Farklı alanlardaki bireyler için bu kavram farklı tanımlamalarla kullanılır.  Liderlik vasfında olan liderin tanımı ise bir topluluk adına; organize etmede çalışmalar yapan, yarar sağlayan, gelişimi ve güncel aksiyonları yöneten kişidir. Aynı zamanda etrafındaki herkesinde hedefe odaklanmasını sağlayıp motive eden kişilerin ortak özellikleri lider olmalarıdır.
Liderlik özellikleri aslında kişisel özelliklerle de orantılıdır. Tıpkı karakteristik özellikler gibi, lider olanlar için de belirgin niteliklerden bahsedilebilir. Ancak genel anlamda bir lideri tanımak için elbette kişinin zaman ve proje yönetimindeki liyakatine bakmakta gerekmektedir. İyi bir liderin özellikleri arasında; özgüven, bilgi ve güçlü iletişim becerileri mutlaka bulunacaktır. Bunların her biri, liderin önderlik ettiği konuda başarı sağlamak için olmazsa olmaz davranışsal stratejilerdir.

Liderlik Türleri

Liderlik sanıldığı gibi disiplinli ve diktatörce bir yaklaşımla yönetim düzeni oluşturmak değildir. Bu tarz bir yaklaşım kısır kalacaktır. Ancak konuya, alana, toplum normlarına ve diğer belirleyici kriterlere göre bir lider, farklı yaklaşımlar sergilemek durumundadır. Zaten bu nedenle liderlik tanımına ek olarak bir de liderlik türleri vardır. Tanımın içini dolduran faktörlerde liderliğin türüne göre değişkenlik gösterir. Liderlik türlerinin anlam bazında farklılıkları, değişik durumlarda ve birbirinden farklı yapıdaki kişilere hitap edilebilmesi açısından büyük anlamlar taşır. Buna göre liderlik türleri şöyledir:

● Etik Liderlik
● Dönüşümcü Liderlik
● Dağıtımcı Liderlik
● Karizmatik Liderlik
● Öğretim Liderliği
● Vizyoner Liderlik
● Kültürel Liderlik
● Hizmetkar Liderlik


Birçok insan bahsi geçen türleri bilmemekle beraber taşıdıkları anlamlarada aşina olmayabilir. Ancak liderlikte asla tek bir yaklaşımı benimsemek yeterli değildir. Çünkü değişen zaman, farklılaşan beklentiler ve kişilerin kavrama şekillerine uyumlu olmak gerekmektedir. Bu da türlerin hepsi hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirir.

Liderlik Öğrenilebilir mi?

Liderlik özellikleri taşıyan kişi bu özelliklerine doğuştan sahip olabileceği gibi var olan özelliklerinin üzerine koyarakta liderlik vasıflarını kazabilir.Yani bir kişi lider ruhuyla doğabilir. Ancak kişi, doğuştan gelen bu özelliklerinin farkında olmaz ve gerektiği gibi uygulamaya koymazsa bu yönünün hiçbir anlam ve önemi kalmaz. Önemli olan bu özelliklerini keşfedip bu nitelikleri aktif hale getirmektir. Çocukluğunda asosyal olan ve yetişkinlik döneminde ise adeta kabuğunu kırıp bambaşka bir hale evrilen birçok insan vardır. İşte bu kişiler liderlik ruhu ile doğmayan ancak sonradan bu seviyeye erişen kişilerdir. Hayatlarında her zaman daha analitik davranıp başarıyı elde etmeyi öğrenmişlerdir. Liderlik alanında eğitim almış ve etki-tepki yasasını bilen herkesin başarılı olması ise beklenen bir durumdur.

Online Liderlik Eğitimi

Kaç yaşında olursanız olun kendinizi baştan şekillendirmeniz mümkündür. Seçtiğiniz yola göre bu yolculuk oldukça konforlu ve keyifli geçecektir. Nasıl ki yaşınız ve cinsiyetiniz ne olursa olsun, yıllardır üzerinizde taşıdığınız kilolarınızı verebiliyorsanız, karakteriniz bakımından da radikal değişiklikler yaşayabilirsiniz. Liderlik eğitimi alarak mükemmel ve sevilen bir lider olmanız hiç de zor değildir. Artık kendinizi ve ruhunuzu istediğiniz kıvama getirmek istiyorsanız bize katılın.
Şayet siz bir liderlik eğitmeni iseniz bu erdemli ve karizmatik sıfatınızı birçok kişiye aktarabilirsiniz. Dijital araçlarla canlı materyallerin hazırladığı Edubook platformu ile liderlik yetkinliğini kazanmak isteyenlere ulaşabilirsiniz. İnteraktif eğitimi misyon edinmiş Edubook’ta öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek çok kolay. Edubook’larınızı hazırlayıp sitemize yükledikten eğitimlerinizi satışa çıkarabilirsiniz. Ek kazanç elde ederken ayrıca adınızı duyuracak popülerliğe Edubook ile ulaşabilirsiniz. Eğitmen olmanın ücretsiz olduğu platfomumuza eğitmenlik başvurusu yapmak için https://www.edubook.com.tr/tr/egitmen-basvuru linkine tıklayın.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.