Dijital Kütüphane Nedir?

Dijital Kütüphane Nedir?

İnternet, hayata girmesiyle pek çok değişim ve gelişimi de beraberinde getirdi. Veri kaydı ve güvenliğinin sağlanabildiği dijital kütüphane sistemi muhteşem bir kolaylık sağladı.

İnternet, hayata girmesiyle pek çok değişim ve gelişimi de beraberinde getirdi. Veri kaydı ve güvenliğinin sağlanabildiği digital kütüphane sistemi muhteşem bir kolaylık sağladı. Geçmişte yaşanan veri ve bilgi kayıplarına karşı geliştirilen dijital kütüphane sistemi geliştirildi.

 Bilgisayarlarda depolanan yazılı ve görsel (mikrofilm) kaynaklara erişim olanağı sağlayan bir kayıt sistemidir. Konu hakkında bilgi ve destek adresiniz www.edubook.com.tr zaman sınırı olmadan çalışmaktadır. Nerede olursanız olun giriş yaparak detaylı bilgi ve destek alabilirsiniz.

 Digital Kütüphane Ne Demektir?

 Geçmiş kaynakları güncel olanaklarla gün yüzüne çıkaran, farklı formatta bulunan verileri yazılı, işitsel ve görsel kayıt sistemine digital kütüphane denmektedir. Geleneksel kütüphaneler, hedef kitlesini genişletmek ve erişilmesi zor verileri ilgiliye ulaştırabilmek için dijital kaynaklara aktarmaktadır. Dijital kütüphane avantajları saymakla bitmeyecek kadar çok ve önemlidir.

Fiziksel kütüphanelerde olduğu gibi mekan sınırı kısıtlaması yoktur.

Aynı anda sayısız kullanıcı aynı kaynak bilgiye erişim sağlayabilmektedir.

Dijital kütüphaneler, kaynaklara daha kolay erişim olanağı vermektedir. Kurgu yapısı ve teknik detayları sayesinde erişilmesi zor verilere kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

Dijital kütüphaneler arası veri paylaşımı yapılabilmektedir.

Geçmişte çalışan geleneksel kütüphane ortamında yapılan kayıt ve kopyalar veri kaybına neden olabilmekteydi. Yüksek güvenlik özelliğiyle digital kütüphane ortamında veri dijitalleştiğinden eksiksiz olarak korunmaktadır.

Dijital kütüphane daha uygun maliyetle, daha yaygın veri erişimi sağlamaktadır. Geleneksel kütüphanede gereksinim duyulan pek çok kalem masrafın dijital kütüphanede bulunmaması da tercih nedeni olmaktadır.

 Dijitalleşme sisteminin her geçen gün yaygınlaşması sayesinde eski yazılı kaynakların da korunması sağlanmaktadır. OCR ya da diğer dijital uygulama sayesinde tüm öğeler görsel ve işitsel olarak depolanabilmektedir. Bilgisayara tanımlanarak işlenen veriler sayısal kodlara dönüştürülerek saklanmaktadır.

 Dijital Kütüphane Nasıl Çalışır?

 Dijital kütüphane, bilgisayar ortamında saklanabilmesi için verilerin sayısal kodlara dönüştürülme sistemidir. Geleneksel kütüphanelerde, yapılan kopya, kayıt sistemleri silinme ve eskimeye bağlı olarak veri kaybına neden olabilmekteydi. Digital kütüphane sisteminde ise tüm veriler sayısal kodlar haline dönüştürülerek eksiksiz güvenlik sağlanmaktadır.

 Dijital kütüphane işletim sistemi ilk olarak verilerin arşivlenerek taranmasıyla başlamaktadır. Ardından yeni kayıtlar taranarak iş akışına eklenmelidir. Elde edilen veriler güvenle muhafaza edilerek talebe göre taranmalıdır. Bu konuda en kolay destek adresi www.edubook.com.tr 7/24 açık bulunmaktadır.

 İleri teknoloji yazılımlarla el yazmalarınızı dahi büyük başarıyla okunabilir hale getirmektedir. Çevrimiçi olarak saklanan digital kütüphane verilerinize zaman ve mekân sınırsız olarak erişim sağlayabilirsiniz. Mevcutta bulunan basılı kağıt verilerinizle entegrasyon sağlayabilir, kusursuz arayüz sayesinde dökümanlarınızı yönetebilirsiniz.

 Neden Edubook?

 Dijital veri kaynaklarının artışı, her alanda veriye erişim kolaylığı bulunması nedeniyle kaynaklar arasında entegrasyon sağlanabilmektedir. Digital kütüphane bu konuda en doğru örnektir. Digital kütüphane kurabilmenin en doğru kaynağı ise Edu Book adresidir. Edu Book Sisteminde K-12 eğitim sistemi gereksinimleri eksiksiz sağlanmaktadır.

 Keyifli ve etkin içerikler sayesinde kolay ve güvenli destek alınabilmektedir. Edu Book yazılım sistemleri, okul öncesinden başlayarak 12. Sınıfa kadar tüm konularda destek vermektedir. Siz de programlara kayıt olarak bilgi desteği alabilirsiniz. Arzu ederseniz www.edobook.com.tr adresinde eğitmen olabilirsiniz.

 Hem eğim alan hem de etkin olduğunuz konuda eğitim veren olabilirsiniz. EduBook ortamında, öğretmenler için 2.0 eğitim araçları, öğretim ve akademi yazılımları, Linux kullanım desteği alınabilmektedir. Digital kütüphane hazırlayabilir, satış yapabilirsiniz. Edu Book eğitimi alarak nasıl yapılacağı konusunda destek alabilirsiniz. Siteye üye olarak girişi yaptıktan sonra üye kaydı yaparak eğitimci olabilirsiniz.

 Eğitim Alışveriş Portalı

  Eğitimin yaşam boyu devam etmesi gerektiği ve en küçük yaşlardan başlaması gerektiği gerçektir. Bu nedenle eğitim verebilecek konumda olanların bulunduğu yerden çalışabileceği en güvenli ortam www.edubook.com.tr sizin için çalışmaktadır. EduBook (dijital kitap) hazırlayarak siteye yükleyebilir satış yapabilirsiniz. 

 Hayal ettiğiniz konuda eğitim alabilirsiniz. Yani EduBook herkes için eğitim alış veriş portalı olarak hizmet vermektedir. Dijital kütüphane hazırlayabilir, siteye yükleyerek hem geniş kitlelere veri erişimi sağlayabilirsiniz. Hem de etkin olduğunuz alanda kazancınızı artırabilirsiniz. Digital kütüphane geleneksel kütüphane ortamında bulunmayan kaynaklara erişim olanağı vermektedir.

EduBook sitesine giriş yaparak yazılımlar hakkında bilgi alabilir, güvenle katılımcı olabilirsiniz. Veri güvenliğinin her an tehdit altında olduğu gerçeğine karşı siber güvenlik yazılımlarıyla koruma sağlayabilirsiniz. İster eğitmen ister öğrenci olun EduBook size büyük yarar sağlayacaktır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.