İnteraktif Uzaktan Eğitim Araçları ve Yararları

İnteraktif uzaktan eğitim araçları uzaktan eğitimin yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımızda daha da yer edinmeye başladı.

İnteraktif uzaktan eğitim araçları uzaktan eğitimin yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımızda daha da yer edinmeye başladı. Öyle ki bilişim teknolojilerindeki eğitim odaklı gelişmeler günümüzün eğitim şekline de yön vermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanımı önerilen ve uzaktan eğitimde sıkça yararlanılan bu araçlar iletişimi sürdürme konusunda başarılı altyapılarıyla bilinir.

İnternet üzerinden kullanılan ve eğitimlerle sınav hazırlıklarına yardımcı olan bu tür uygulamalar eğitimi adeta eve getirir. Bu sayede istediğiniz yer ve zamanda dijital avantajlar sayesinde derslere katılmak mümkün hale gelir. İnteraktif uzaktan eğitim araçları ile hedeflenen uygun fiyatlarla teknoloji aracılığıyla eğitimin devamlılığını sağlamaktır.

İnteraktif Uzaktan Eğitim Araçları: Kahoot


Etkileşimli uzaktan eğitim araçlarından biri olan Kahoot kullanımı açısından oldukça pratik ve aynı zamanda da işlevseldir. Kahoot, öğrenci ve öğretmenlere özel; oyun, eğlence ve eğitim platformudur. Oyunlaştırma yaparak öğrenmeyi daha kalıcı ve eğlenceli bir hale getiren içeriği sayesinde etkileşimi yüksek tutar. Ayrıca oyun için rekabet duygusu ile öğrenme arzusunu kamçılar.

İnteraktif uzaktan eğitim araçları ve uygulamalarından biri olan Kahoot ile birçok şey yapılabilir. Bunlar; anket, sınav, bilgi yarışması, tartışma gibi aktivitelerdir.

Educaplay


Educaplay bir dijital oyun hazırlama aracı olarak eğitim modellerinde de yer alır. Çünkü günümüzde eğlenirken öğrenme odaklı bir yaklaşımdan verim alındığı çeşitli araştırmaların konusu olmuştur. Bu nedenle uzaktan eğitim araçları da güncellenmiştir. Educaplay; oyun, yarışma ve isteğe göre farklı içeriklerin de oluşturulabileceği zihni sürekli çalıştırmayı sağlayacak niteliklere sahiptir. Bu niteliklerle birçok güzel proje ortaya çıkarılabilir.

Educaplay web 2.0 araçlarından biri olduğu için fonksiyoneldir. Ayrıca kurulumu, hazırlık aşaması ve kullanımı da ücretsizdir. Bu nedenle öğretmen, öğrenci ve ebeveynler için oldukça tercih edilesi bir alternatiftir.

Storyjumper


İnteraktif araçlar arasında en geniş perspektifli olanlardan biri de Storyjumper olmaktadır. Storyjumper ile dijital hikayeler oluşturabilirsiniz. Her yaştan ve her statüye sahip farklı kişiler için uygun olan uygulama hayal gücünüze ev sahipliği yapmaktadır. Platform sayesinde Storyjumper’dan seçeceğiniz görseller ile dijital hikâye oluşturup kurgusunu tamamlayabilirsiniz. Kendi hikayelerinizi yayınlarken diğer kullanıcıların hikayelerine de okuyuculuk yapabilirsiniz. Ayrıca Storyjumper’ın üstün özelliklerinden biri de hikayelerinizi sesli olarak oluşturabilmeniz.

İnteraktif uzaktan eğitim araçları ve platformlarda birden fazla çalışma yapılabilir. Storyjumper platformunda da öğretmenler için sınıf oluşturma özelliği mevcuttur. Öğrencilerinizin hazırladıkları hikâyeleri inceleyip düzeltmeler yapmak, grup ya da bireysel ödevler vermek gibi etkinliklerle de hayal güçleri desteklenebilir.

Blabberize


İnteraktif uzaktan eğitim araçları yalnızca ders veya ödev odaklı hizmetler vermez. Bunlara ek olarak mesleki anlamda veya hobisel gelişim açısından katkı sağlayacak özellikleri de bulunur. Blabberize interaktif araçlar içerisinde bunlara harika bir örnektir. Platformda görsellere ağız yerleştirip konuşturabilirsiniz. Oldukça eğlenceli ve yaratıcı fikirleri destekleyip oluşumuna katkı sağlayan uygulama herkesin kullanabileceği türdendir. Ancak özellikle öğretmen ve öğrencilerin ders esnasında keyifli vakitler geçirmeleri için profil fotoğraflarını konuşturmak bir hayli keyifli olmaktadır.

Quizlet


İnteraktif uzaktan eğitim araçları kapsamında bahsedilecek popüler araçlardan biri de quizlet platformudur. Quizlet ile yabancı dil öğrenimi herkes için son derece konforlu ve kolaydır. Uygulamada kelimeler kartlar üzerine yazılır ve setler oluşturulur. Hazırladığınız her bir set ile insanlara dil öğretirken siz de başkalarının oluşturduğu setlerden istediğiniz dili öğrenebilirsiniz.

Edubook’ta yukarıda sayılan uygulamalardan daha fazlasını kullanabilirsiniz. Web 2.0 araçları ile k8, k12 seviyelerinde eğitim materyalleri oluşturup Edubook’a yükleyebilirsiniz. Ayrıca kendiniz ya da öğrencileriniz için interaktif uzaktan eğitim araçları kullanmak istediğinizde Edubook’ta dilediğiniz uygulamaları tek bir panelden açıp kontrol edebilirsiniz. Ücretsiz olarak kayıt yaptırıp Edubook ailesine katılabilirsiniz.

 

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.