Hareketli Grafik (Motion Graphic) Tasarım Nedir?
Hareketli grafik adından anlaşılacağı üzere hareketli görsel tasarım demektir. Modellenen veya dijital ortamda bulunan görsellerin,
Hareketli grafik adından anlaşılacağı üzere hareketli görsel tasarım demektir. Modellenen veya dijital ortamda bulunan görsellerin, alternatif programlarla hareketlendirilmesi sonucunda Motion Graphic tasarımı oluşturulmuş olur. Yani tek bir görsel ya da görsellerin bir araya getirilerek hareketli bir sunum haline getirilmesi hareketli grafik tasarımının tanımıdır.
Teknolojinin gelişmesiyle yaygınlaşan dijital dünya kavramı, herkesin hayatında yer almaktadır. İnternet siteleri, sosyal medya hesapları, interaktif ağlar ve dijitale dair ne varsa hareketli grafik tasarımlarıyla sıklıkla karşılaşırız. Burada amaç; tüketicinin veya ilgilisinin bir şekilde dikkatini çekmektir. Örneğin herhangi bir marka, film veya hizmet için tasarlanan hareketli grafiklerle tasarlanan video çok daha akılda kalıcı olacaktır. Bu ise tamamen tasarımı yapan kişinin profesyonelliği, tecrübesi ve bilgisiyle orantılı bir durumdur.
Hareketli Grafik Tasarım Programları
Görsel hareketliliğin artması, dünyanın dijital sahada aktifliğiyle paralel olarak ilerlemektedir. Reklamlar, tanıtımlar, görüşmeler ve daha birçok iletişim gerektiren konular dijital olarak hayata geçirilmektedir. Bu da görsellerin daha çok kullanılmasını aktif hale getirmiştir. Üstelik hareket eden ve video formatında modellenen görseller birçok kişinin işinin bir parçası haline gelmiştir. Hareketli grafik tasarım da dünya çapında kullanılan bir tekniktir. Hareketli grafik tasarım programları arasında en yaygın olanı After Effects’tir. After Effects içeriği ise; simülasyon efektleri ile stilize efektlerdir.
Hareketli Grafik Nasıl Yapılır?
Hareketli grafik çizimi yapabilmek için tasarım ve modelleme işleriyle ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Zira teknik bilgi yoksa ya da yetersizse ortaya beğenilecek sonuçlar çıkması pek de mümkün olmayacaktır. Motion Graphic tekniği işinde uzmanlığı olan ve araştırmayı seven, güncel bilgilerden, trendlerden haberdar olan kişilerin başarıyla yürüteceği bir tasarımdır.
Hareketli grafik tasarlamak için öncelikle hareketlendirilip video veya GİF oluşturulacak görselin belirlenmiş olması gerekir. Hareketlendirilecek görsel özenli bir seçim ile belirlenmelidir. Çünkü ilgi çekici olması ve izlenebilir nitelikte olması için tasarım kadar görsel seçimi de önemlidir. Seçim yapmak ve seçimden sonra hangi programlarla tasarıma başlanacağıda birçok alternatife dayanır. After Effects programının haricinde çok kullanılmasa da Nuke, Flame, Fusion ve Motion programları da dahil edilebilir.
Hareketli Grafik Teknikleri
Teknolojik gelişmelerle birlikte tasarım süreçleri dijitalleşmede temel bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır. Hareketli grafik tekniklerinin temelinde ise tipografi, sesin gücü, çokluortam ve yeni boyut araçları önemli yer tutmaktadır. Bu konuda eğitim almak çok daha iyi hareketli grafik çizimleri yapabilmeye olanak sağlar.Hareketli grafik çizimler kapsamında dikkat edilmesi gereken birçok ayrıntı vardır. İzleyici üzerinde duygusal etkiler bırakması açısından tasarımcının önemli araçları (tipografi,ses, çokluortam ve yeni boyutlar) bunlardan birkaçıdır. Çünkü hareketli grafik estetiksel ve anlamsal boyutu izleyicide uyandırmak üzerine kurgulanmaktadır.
Hareketli Grafik Eğitimi
Hareketli grafik tasarımı üzerine ilgisi olanlar veya bu işi yapmak isteyenler için verilen eğitimler son derece faydalıdır. Özellikle online eğitimler vakit kazandırmakta ve kısa zamanda yol alınmasını sağlamaktadır. Görsel tasarım alanında uzmanlaşmak istiyorsanız Edubook eğitmen kadromuz her zaman yanınızda ve destekçinizdir. Eğitmen ve katılımcıların buluşma noktası olan ailemiz her zaman hizmetinizdedir. Ücretsiz olarak kaydınızı yaptırıp eğitimlere start verebilirsiniz. Hareketli grafik eğitimi veren estetik görsel tasarımlar yapan bir eğitmenseniz Edubook’ta ders vermeye başlayabilirsiniz. Kazancınızı eğitimleriniz nispetinde arttırırken sizin gibi yetkin ve vizyon sahibi tasarımcıları piyasaya kazandırabilirsiniz. Ücretsiz kayıt olarak videolarınızı yükleyip derslerinizi programlayabilirsiniz. Hemen https://www.edubook.com.tr/tr/egitmen-basvuru linkinden giriş yaparak üyeliğinizi aktif hale getirin, aramıza katılın.
İlgili yazı 3D Modelleme Nedir?
Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.
Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.
Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.
Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.
Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?
Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.
Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.
Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?
Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.
Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.