En Çok Kullanılan Excel Formülleri

Excel formülleri, Excel kullanıcıları için pratik çözümler sağlar ve kullanıma yardımcı olur. Program Microsoft

Excel formülleri, Excel kullanıcıları için pratik çözümler sağlar ve kullanıma yardımcı olur. Program Microsoft tarafından geliştirilen ve temelde sayı işlemci ve tablo oluşturmak için kullanılır. İş yaşamında sık bir şekilde kullanılan program gerek Windows gerekse macOs işletim sistemleri üzerinden kullanılabilir. Excel günlük hayatta da yardımcı olabilecek tablolar için kullanılan bir programdır. Excel formülleri tabloları hesaplama araçlarına çevirmeye yarayan birtakım işlemlerdir.

En Çok Kullanılan Excel Formülleri


=TOPLA (=SUM) Formülü

Bu formül ile bir sütundaki istenen hücrelerin toplanması mümkün hale gelir. Örneğin sonucun gösterilmesini istediğiniz hücreye “=TOPLA(C4:C8)” yazılınca C4 ve C8 hücreleri arasındaki tüm hücrelerde bulunan sayılar toplanır ve formülün yazılmış olduğu hücrede gösterilir.

=ORTALAMA (=AVERAGE) Formülü

Bu formül istenilen hücre aralığındaki sayıların ortalamasının alınmasında yardımcı olur. Bunun için örneğin; “=ORTALAMA(C5:C8)” yazılırsa C5 ve C8 hücreleri arasındaki değerlerin ortalaması alınır ve sonuç formülün yazılmış olduğu yerde gösterilir.

=MAK (=MAX) Formülü

Bir sütun üzerinde belirlenen aralıkta yer alan sayıların en büyüğünü görmek için kullanılır. Bunun için ise örneğin; =MAK(C2:C9)” yazılırsa C2 ve C9 hücreleri arasında yer alan tüm hücreler arasında maksimum değer sonuç olarak formül yazılan yerde gösterilecektir.

=BİRLEŞTİR (=CONCATENATE) Formülü

Bu formül sayesinde iki farklı hücreyi birleştirme imkanı elde edersiniz. Bunun için ise örneğin; “BİRLEŞTİR(C2:D5)” formülü yazıldığında iki hücredeki metin birleştirilerek tek bir metin şeklinde gösterilir.

=BAĞ_DEĞ_SAY (=COUNT) Formülü

Excel Formülleri arasında yer alan bu formül belirli bir aralıkta içeriğinin boş veya dolu olduğuna bakmadan kaç hücre olduğunu öğrenmek amacıyla kullanılır. Bunun için ise örneğin; =BAĞ_DEĞ_SAY (C1:C9)” formülü yazılırsa bu hücreler arasında hücre niteliğine bakmadan kaç tane hücre olduğu formülün yazıldığı alanda sonuç olarak öğrenilir.

=BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY (=COUNTA)

Belirli bir aralıkta yer alan hücrelerin kaç tanesinin dolu olduğunu öğrenmek için kullanılan formüldür.

Bunun için ise örneğin; =BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY (C2:C7)” yazarak çalıştırırsak C2 ve C7 hücreleri ardında kaç tane hücrede veri içeren hücre var yazdığımız alanda sonucunu görürüz.

=EĞER (=IF) Formülü

Bu formül şart ifadesi oluşturarak ilgili olan hücredeki koşula göre yanıt oluşturmaya yarar. Bunun için ise örneğin; =EĞER(D3>40;”BAŞARILI”;”BAŞARISIZ”)” formülü, eğer D3 hücresindeki sayı 40’ dan büyük ise sonucu “BAŞARILI” , sayı 40’ dan küçük ise “BAŞARISIZ”   olarak  formülün yazıldığı alanda gösterecektir.

=DÜŞEYARA (=VLOOKUP) Formülü

Excel Formülleri arasında yer alan bu formül bir tablodaki verilerin bir başka alandaki verilerle eşleştirilmesi için kullanılır.

Bunun için ise örneğin;

  • =DÜŞEYARA( “  yazılaraksonrasında ilk aşama diğer tablodan çekilmek istenen verinin belirlendiği hücreyi seçmek gerekir.
  • “=DÜŞEYARA(B5; ” bu aşamada “;” ifadesi koyularak verinin alınacağı alanın seçilmesi gerekiyor. Klavye ile seçim yaparak oluşturulabilir.
  • “=DÜŞEYARA(B5;I5:J8” ifadesini yazdıktan sonra F4tuşuna basmak gerekir. Bu işlem ise seçim alanını kilitleyecek ve ifadeyi şu hale getirecek “=DÜŞEYARA(B5;$I$5:$j$8”  
  • Sonrasında yine bir “;” noktalı virgülle bir başka değişken tanımlamak gerekir. Bu değişken ise seçilen alanda verilerin alındığı sütun olan 2. Sütunu ifade eden rakamdır, yani “2” yazılması gerekir.
  • En sonda ise eklenecek olan ifade oradaki veriyi aynen almayı sağlayacak “0” olacak.
  • Sonuçta olarak formül “=DÜŞEYARA(B5; ;$I$5:$j$8;2;0)” olarak bitirilir.

Edubook’ta Excel Eğitmeni Olmak


Sizler de Excel formülleri eğitmenlik alanında uzmansanız ve tecrübeye sahipseniz Edubook’ta ücretsiz eğitmen olma imkanından yararlanabilirsiniz. Kendi eğitimlerinizi oluşturarak  satışa sunabilirsiniz. Aynı zamanda eğitim teknolojileri ve materyal tasarımı ile daha etkin eğitim verebilirsiniz.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.