Eğitimde Oyunlaştırma Metodu Nedir?

Eğitimde oyunlaştırma eğlendirerek öğretme amacı olan bir kavramdır. İnsanlar, işlerini severek yaptığında daha daha mutlu ve başarılı

Eğitimde oyunlaştırma eğlendirerek öğretme amacı olan bir kavramdır. İnsanlar, işlerini severek yaptığında daha mutlu ve başarılı olabilirler. Sadece iş alanında değil eğitim alanında da oyunlaştırmanın önemli bir yeri var. Eğitim alanında da konuların eğlenceli hale getirilmesi ve buna bağlı olarak öğrenme süresinin kısaltılması için oyunlaştırma metodu kullanılıyor. Unutma süresini de kısaltan bu metot sayesinde geriye dönük hatırlamalar daha hızlı olabiliyor.

Eğitim dünyasının hızlı gelişmesi ve değişmesi, teknolojinin de etkisiyle birden çok yeniliğin aynı anda gelmesine sebep oluyor. Bu yeniliklere ayak uydurmak bazen hem öğrenciler hem de öğretmenler için zor olabiliyor. Klasik eğitim tekniklerinin ve yaklaşımlarının günümüz sistem ve ihtiyaçlarına uygun olmaması da eğitimde oyunlaştırma kavramını önemli kılıyor. Değişimi ve gelişimi zorunlu hale getiren öğrenme ve öğretme sıkıntıları bu metot sayesinde çok daha kolay bir hale geliyor.

Oyunlaştırma Metodunun Önemi

 

Oyunlaştırma metodu, rutin olarak gerçekleştirilen etkinliklerin oyuna dönüştürülmesi anlamına gelir. Böylece öğretilen içerikler öğrenme potansiyelini üst seviyelere çıkarır. Sınıf içerisinde takım çalışması ve iş birliğini arttıran eğitimde oyunlaştırma tekniği, öğrencileri daha hırslı yaptığından öğrenme düzeyine önemli bir katkı sağlar. Uzun süreli bir öğrenme tekniği olan bu teknik, klasik eğitim metotlarıyla kıyaslandığında çok daha etkili bir öğrenme sağlıyor.

Eğitimde Oyunlaştırmanın Avantajları

 

Çağın en büyük sorunlarından biri olan öğrencilerdeki öğrenme zorluğu, eğitimde oyunlaştırma sayesinde çözülebilir. Öğrencilerin ilgisini çekerek bilgiyi eğlenceli şekilde aktarmanın en doğru yollarından birisi oyunlaştırma tekniğidir. Son yıllarda yaygın olarak uygulanan oyunlaştırma metodunda amaç, öğrencileri öğrenmeye teşvik etmek ve öğrenmeyi eğlenceli hale getirerek dikkatlerini öğrenmeye vermelerini sağlamaktır. Etkileşimi arttıran ve derse katılım problemini ortadan kaldıran bu metot sayesinde, öğrenciler derse karşı daha ilgili oluyor.

Eğitimde oyunlaştırma sürecinde bulunan geri bildirim aşaması da öğrenim sürecine katkıda bulunuyor. Böylece etkili öğrenme sağlanarak öğrenmek daha keyifli hale getiriliyor. Oyunlaştırma metodu, öğrencilere geri bildirim veren ve bu sayede yapılan yanlışların hızlı şekilde düzeltilmesini sağlayan bir süreçtir.

Eğitimde Oyunlaştırma Tekniği Nasıl Uygulanır?

 

Eğitimde oyunlaştırma tekniğini uygulamanın bazı püf noktaları vardır. İlk olarak eğitmenlerin sınıf düzenine uygun olacak şekilde, küçük takım çalışmalarını arttıracak öğrenme alanları oluşturmaları gerekir. Bu alanlar sayesinde öğrencilerde yarışma heyecanı olacak ve bu da öğrenmeye daha fazla konsantre olmalarını sağlayacaktır.  Ayrıca uzmanlar, bu alanların her hafta değiştirilmesini öneriyor.

Tekniğin uygulanması için öğrenme hedeflerinin belirlenmesi de önemlidir. Öğrenciye verilmesi gereken bilginin oyunlaştırma tekniğine uygun şekilde tekrar düzenlenmeli. Buna ek olarak müfredatın buna göre oluşturulması gerekir. Öğrencilerin öğrendikleri bilgilerin kalıcılığı, oyunlaştırma tekniğinin ne kadar başarılı uygulandığına bağlıdır.

Eğitmenler, öğrencileri için hedefler koymalı. Bu hedefler doğrultusunda ideal bir oyunlaştırma tekniğiyle dönem sonunda değerlendirmelerin nasıl gerçekleştirileceği belirlemelidir. Öğrencilerin ihtiyaç duyduğu bilginin farklı şekilde öğretilmesi sonucunda ortaya çıkacak esnek öğrenme şekillerinin neler olduğu konusunda da bilgi sahibi olunmalıdır.

Tekniğin başarılı olmasını sağlayacak bir diğer adım da rutinlerin oluşturulmasıdır. Öğrencilerin yapması gereken düzenli işler belirlenmelidir. Her öğrenciye farklı görevler verilerek bu görevlerle ilgili onlardan hikayeler oluşturmaları istenebilir.

Oyunla ilgili olmayan alanlara oyun tasarımı entegre edilebilir. Çünkü öğrenmenin kolaylaştırılması anlamına gelen eğitimde oyunlaştırma metodunun kullanılmasında en büyük etken teknolojidir. Bireyleri motive eden ve geleneksel eğitim metotlarının yanı sıra teknoloji, öğrenciler için bir çözüm sunuyor. Üretme, teknik noktalar, motivasyon ve performans üzerinde olumlu etki sağlıyor.

Hayat boyu öğrenmeyi sürdürecek yeni yöntemlere her zaman ihtiyaç vardır. Bu yöntemlerden biri olan eğitimde oyunlaştırma sosyalleşme, başarma ve öğrenme gibi arzuları öğrenmeyle birleştirerek etkili bir öğrenme sağlıyor. Dilerseniz Eğitimcilerin Kullanması Gereken 5 Dijital Uygulama başlığına göz atabilirsiniz. Edubook, eğitimde oyunlaştırma süreçlerini web 2.0 araçları ile destekleyen bir dijital yeni nesil eğitim platformudur.Edubook’ta üye olmak ve eğitmen olmak ücretsizdir. Ayrıca hazırladığınız Edubooklarınızı dilediğiniz fiyattan satışa çıkarabilirsiniz. Üye ya da eğitmen olduğunuzda  Edubook’ta web 2.0 araçlarını ücretsiz kullanarak  dijital eğitim materyalleriniz tasarlayabilir bunun yanı sıra videolarınızı yükleyebilirsiniz. Şimdi üye olun eduBook avantajlarından yararlanma fırsatını elde edin.

 

İlgili yazı Online Derste Oyun Önerileri

 

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.