Eğitimcilerin Kullanması Gereken 5 Dijital Uygulama

Eğitimcilerin kullanması gereken dijital uygulama ile sınıf yönetimi ve ders organizasyonu konularında daha başarılı olunabilir.

Eğitimcilerin kullanması gereken dijital uygulama ile sınıf yönetimi ve ders organizasyonu konularında daha başarılı olunabilir. Derslerde farklı öğretim yöntemleri ve tekniklerinden yararlanılır. Günlük ders akış planı belirlenirken de farklı stratejiler uygulanır. Ancak öğretmenlerin başvurdukları yöntemler farklı olsa da kullanılan materyaller benzerlik gösterir. Sınav hazırlıkları, notların verilmesi aşamasında, öğrencinin performansını değerlendirmede, yıllık işlenecek  ders planlarının hazırlık aşamalarında  ve takibi gerekli  birçok konuda eğitimcilerin kullanması gereken dijital uygulama çeşitleri bulunuyor. Teknolojiye dayalı dijital uygulamalar sayesinde yeni sınıf yönetim stratejileri geliştirilebiliyor.  Hep birlikte kullanabileceğiniz 5 dijital uygulamayı inceleyelim.

Animato

 

Animato; farklı efekt ve geçişlerin bulunduğu, taslaklar kullanılarak videolar oluşturulabilen bir uygulamadır. Online video hazırlama uygulaması olarak da nitelendirilen eğitimcilerin kullanması gereken dijital uygulama Animato ile fotoğraflardan film şeridi yapılabilir ve müzik eklenebilir. İstenilen aralığa resim, müzik ve yazı eklenebilir. Küçük videolar da eklenerek farklı konularda kolaylıkla videolar hazırlanabilir. Animato uygulamasının ücretli ve ücretsiz bölümleri bulunur. İlk olarak uygulamaya üye olunur ve stil seçilerek istenilen içerik oluşturulabiliyor. Hazırlanan videolar kaydedilerek sonradan düzenleme yapılabiliyor.

Learning Apps

 

Bir diğer eğitimcilerin kullanması gereken dijital uygulama da Learning Apps uygulamasıdır. Bu uygulama ilkokuldan lise kademesine kadar tüm öğrenciler için kullanılabilir. Ücretsiz kullanım imkânı sağlıyor ve kullanmak için üyelik gerekmiyor. Kodlama bilmeye gerek kalmadan eğitici oyunlar oluşturmaya yarayan Learning Apps web 2.0 aracıdır. İçerisinde bulunan kategoriler sayesinde gerekli adımlar takip edilerek oyunlar hazırlanabilir.

Eğitimcilerin kullanması gereken dijital uygulama Learning Apps ile eğitici oyun yapabilmek için uygulamada yer alan kategorilerden bazıları; sayı doğrusu, eşleştirme oyunu, çengel bulmaca, at oyunu, kelime bulmaca, gruplu yapboz, serbest metinli cevaplar, klasik test ve resim üzerinde eşleştirme kategorileridir.

Slideshare

 

Özellikle üniversitede eğitimcilerin kullanması gereken dijital uygulama Slideshare uygulamasıdır. İnternet üzerinden hazırlanan sunumların paylaşılmasına olanak tanıyan uygulama, etkin bir eğitim verilmesini sağlar. PPT, PDF, Keynote veya OpenDocument formatlarında yüklenebilen sunumlar, gizli veya herkes tarafından görülebilir şeklinde ayarlanabilir. Embed kod sayesinde farklı web sitelerinde de paylaşım yapılabilir. Uygulamada yorum yapma, beğenme ve oylama gibi özellikler de bulunuyor.

Birçok eğitimci ve öğrenci tarafından kullanılan Slideshare, herkesin yararlanabileceği bir sunum arşivi olarak nitelendirilebilir. 80 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip site aylık 200 milyonu aşkın ziyaretçi alıyor.

Thinkglink

 

Eğitimcilerin kullanması gereken dijital uygulama denince akla gelen uygulamalardan biri de Thinkglink’tir. Seçilen görsel üzerine soru, yazı veya video bağlantılarının eklenebildiği bir web 2.0 aracıdır. Statik resimlerin daha eğlenceli hale getirilebildiği uygulama sayesinde resimlere interaktif veriler eklenebilir. Resmin üzerinde herhangi bir nokta seçilerek video, bilgi verici yazı veya herhangi bir görsel koymaya olanak tanıyan uygulama, sıkıcı görsellerin eğlenceli hale dönüştürülmesi için kullanılan bir araçtır.

Ücretsiz olarak üye olunabilen uygulamanın kullanılabilmesi için ilk olarak sağ üst köşede bulunan “Create” bölümüne girilmelidir. Sonrasında bir görsel yüklenerek resim üzerinde herhangi bir yere tıklanır. İstenilen yere URL adresi ve tanım eklenir. Resim kaydedildikten sonra embed kod ile farklı platformlarda paylaşılabilir.

Aurasma

 

Artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanıldığı bir web 2.0 aracı olan Aurasma uygulaması, ücretsiz olarak etkileşimli sanal gerçeklik materyallerinin oluşturulmasını sağlar. Oluşturulan materyaller sayesinde, daha verimli şekilde ders işlenebilir. Uygulamada bulunan hazır etkileşimli materyaller kullanılabilir veya özel olarak oluşturulabilir.

Eğitimcilerin kullanması gereken dijital uygulama Aurasma ile gözlem, proje ve deney gibi etkinliklerle ilgili sunumlar yapılabilir. Aynı zamanda bu uygulama yabancı dil öğreniminde de oldukça fazla kullanılıyor. Eğitimde kullanılan dijital uygulamalar daha fazlasına Edubook platformu üzerinden ulaşabilirsiniz. Edubook’ta ücretsiz eğitmen olabilir ve hazırladığınız Edubookları platform üzerinden satabilirsiniz. Ayrıca Edubook’ta web 2.0 araçlarıyla k8, k12 seviyelerinde eğitim materyalleri oluşturarak yükleyebilirsiniz. Ücretsiz olarak hemen kaydolun ve en iyi fırsatları yakalayın.

İlgili yazı Uzaktan eğitim Araçları ve Yararları

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.