Edubook İle Öğrenmek ve Öğretmek Çok Kolay!

Teknolojinin gelişmesi şüphesiz ki öğrenme biçimlerine de etki ediyor. Son birkaç yılda daha çok ön plana çıkan öğrenme modelleri ile öğrenciler ve bilgi edinmek isteyen kişiler kendilerine uygun öğrenme biçimini seçerek

Teknolojinin gelişmesi şüphesiz ki öğrenme biçimlerine de etki ediyor. Son birkaç yılda daha çok ön plana çıkan öğrenme modelleri ile öğrenciler ve bilgi edinmek isteyen kişiler kendilerine uygun öğrenme biçimini seçerek bilgileri daha kalıcı bir hale getirebiliyorlar. Dijital eğitim veya online eğitim başlığı altında toplanan bu bilgi paylaşma araçlarında öğreticilerin de kendilerini geliştirme ve gösterme fırsatı oluyor.

EDUBOOK NEDİR?

Edubook, öğretmen veya alanında uzman kişilerin online eğitime destek olmak amacıyla oluşturdukları dijital ve interaktif materyallerini paylaşmasına yarayan bir platformdur. Bilgi paylaşımında ters yüz öğrenme, gamification veya canlanan dersler gibi etkili metotlar kullanılmaktadır. Burada esas amaç, bilgi edinmek isteyen kişilerin kendilerine en uygun şekilde bilgiyi alabilmelerini sağlamaktır. Örneğin, ters yüz öğrenme ile zaman, mekân veya diğer kriterlerden bağımsız olarak bilgi kaydedilebilir ve bilgi alıcı kişi kendisine uygun olan bir zamanda tekrardan aynı dersi dinleyebilir. Böylelikle, öğretmenden veya alanında uzman kişiden maksimum verimi almış olur. Edubook’un amacı da dijital eğitim ile öğretici ve öğrenciyi bir araya getirmektir.

NEDEN EDUBOOK?

Edubook, dijital eğitim veren kurumsal bir platformdur. İçeriğinde birçok video materyal bulunur. Öğretmenler veya alanında uzman kişiler gamification tekniği gibi birçok farklı eğitim yöntemiyle derslerini Edubook üzerinden yayınlayabilirler. Ayrıca, Edubook sayesinde öğreticilerin içerikleri çok daha hızlı bir şekilde geniş kitlelere ulaşabilir.

Edubook’un bir diğer avantajı ise geniş bir konu yelpazesine sahip olması ve bütün seviyelere özel içerik sunabilmesidir. Ayrıca bu içeriklerden hangisi kişinin öğrenme biçimine daha yatkınsa bu model üzerinden ilerleyebilir. Ters yüz öğrenme ile canlanan dersler gibi pek çok tarzda hazırlanmış dokümanlar sayesinde kişi kendisine uygun ders planını kolaylıkla yaratabilir. Edubook’ta online eğitim ile yapılan videolu paylaşımlar arşivlenebilme özelliğine sahiptir. Bu sayede kişiler istediği zaman tekrar tekrar aynı dersi izleyebilmektedir.

Dijital eğitim ile öğretmeyi amaçlayan Edubook sayesinde depolama sorunu ve baskı maliyetleri tamamen ortadan kalkar. Ters yüz öğrenme ile canlanan dersler biçimiyle eğitim vermek isteyen bir öğretici, ders materyallerini kendi hazırladığı dijital bookcase ile aktarır. Bu sayede eğitim verenler baskı maliyetleri ile uğraşmak zorunda kalmazlar. Gamification olarak da bilinen oyunlaştırma tekniğiyle video ders verilmesinde de yine aynı şekilde baskı maliyetleri ve depolama sorunuyla karşılaşılmaz. Ses, video ve öğreticinin paylaşmak istediği her türlü içerik daimî olarak Edubook üzerinde tutulur.

EDUBOOK’TA EĞİTMENLİK

Edubook’ta eğitmenlik yapmak oldukça avantajlı bir iştir. Üretilen video içerikler yüzlerce kişiye ulaşabilir. Bu sayede de tanınan, bilinen ve alanında popüler bir eğitmen olabilirsiniz. Örneğin, gamification ile öğrenme biçiminde iyi olduğunuzu varsayalım. Bu alanda online eğitim aracılığıyla ön plana çıkabilmek ve isminizi duyurabilmek için Edubook biçilmiş bir kaftandır. Bu platform aracılığıyla öğrenme biçiminde ne kadar iyi olduğunuzu dijital eğitim ile insanlara gösterebilirsiniz.

HEM EĞLENCELİ HEM ÖĞRETİCİ

Öğretmen veya alanında uzman herkes Edubook’ta içeriklerini kolayca paylaşabilir. Böylelikle ters yüz eğitim ile canlanan dersler, gamification gibi çeşitli tekniklerle oluşturulan eğitim içerikleri, öğretici videolar veya etkili içerikler, birçok kişiye ulaşıp katkı sağlamış olur. Kişilerin hangi öğrenme metodunda daha iyi kavradığını ortaya çıkarırken aynı zamanda eğlenceli vakit geçirilen bir platform yaratmış olursunuz. Her seviyede ve her ilgi alanında içerik paylaşabileceğiniz ve öğrenim alabileceğiniz videolu anlatımlar Edubook’ta!

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.