Topluluk Önünde Konuşma ve Yöntemleri Nelerdir?

Topluluk önünde konuşma yapmak gerek mesleki açıdan gerek ise eğitim-öğretim hayatında mutlaka karşı karşıya gelinen bir durumdur.

Topluluk önünde konuşma yapmak gerek mesleki açıdan gerek ise eğitim-öğretim hayatında mutlaka karşı karşıya gelinen bir durumdur. Kişilerin mesleği ne olursa olsun topluluk önünde konuşmak hayatımızın bir parçasıdır.
Herhangi bir dinleyici kitlesine bir şeyler anlatmak elbette  kolay değildir. Konu ile ilgili tatmin edici bilgiler vermenin yanında, dinleyicilerin ilgisini sürekli canlı tutmakta gerekmektedir. Bu ise hem beceri hem de teknik ve psikolojik bilgilere hakim olmakla mümkündür. Topluluk önünde konuşma yaparken başarılı olmak; akademik başarı, kariyer hedefleri ve kendi markasını oluşturmak adına da başarılı olmak anlamına gelir. Bu nedenle iletişim tekniklerini ve topluluğa bir şey anlatmanın temel yöntemlerini bilmek özgüven gelişimimizin anahtarıdır.

Topluluk Önünde Konuşma Fobisi Nedir?

Topluluk önünde konuşma fobisi tıp dilinde glossofobi olarak isimlendirilir. Kişi topluluk önünde konuşma mecburiyetinde kaldığında yoğun ve karakteristik bir korku yaşar. Bu korku fiziksel semptomlar olarak da ortaya çıkabilir. Fobisi nedeniyle kıvranan ve neredeyse bayılacakmış gibi hisseden kişi, konuyla alakalı bilgili olsa da bildiklerini anlatamaz. Topluluk önünde konuşma yapması gerekse bile konuşamaz ya da heyecandan anlamsız cümleler kurabilir. Kalabalık bir topluluk kitlesine hitap edileceği zamanlarda stresli olmak kişide fiziksel belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Ateş basması, avuç içlerinde terleme, karın ağrısı, baş dönmesi gibi somatik sinyaller, topluluk önünde konuşma fobisi belirtilerindendir. Bu durum kendi kendine geçmez veya düzelmez. Aksine, eğer kontrol altına alınmazsa birçok açıdan hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam edecektir. Ayrıca fobiler, yıllar içerisinde daha da şiddetlenip başka psikolojik rahatsızlıkların oluşmasına zemin hazırlamaktadırlar.

Topluluk Önünde Konuşma Korkusu Nasıl Yenilir?

Topluluk önünde konuşma yalnızca bir yeteneğin ürünü değildir. Aynı zamanda pekiştirilen ve geliştirilen yeteneklerin bilgiyle desteklenmesi sonucunda, başarılı bir topluluğa hitabetten bahsedilebilir. Topluluk önünde konuşma korkusu kişisel gelişim uzmanları ve motivasyonlar ile terapiler sayesinde aşılabilir. Ancak uzmanların verdiği ev ödevleri de pratikte başarı sağlamak adına kişilerin sorumluluğundadır.
Topluluk önünde konuşma korkusunu yenmek için bazı tekniklerden söz edilebilir:


● İyi bir ön hazırlık yapın.
● Sık sık konuşma ve anlatma pratiği yapın.
● Dikkat çeken ve akıcı sunumlar hazırlayın.
● Ses kaydı alın, bu sayede kendinizi dinlediğinizde varsa eksik noktalarınızı fark etmiş olacaksınız.
● Topluluk önünde konuşma eğitimi alın. Bu, bilmediğiniz tüyoları öğrenip kendinizi geliştirme ve korkunuzu yenmede büyük katkılar sağlayacaktır.

TopluluK ÖNÜNDE Konuşma Eğitimi 

Topluluk önünde konuşma yapılacağında sadece bilgi aktarımından bahsedilemez. Temel amaç bilgi vermek olsa da bu çok yönlü bir proje olarak nitelenebilir. Zira yapılacak hazırlıkların bilgi verme odaklı olması kadar insan psikolojisine hakimiyet de son derece önemlidir. Dinleyicilerin sıkılmaması, anlatılan veya tanıtılan ürün, makale, ders, rapor gibi konuların dikkat çekici sunumlarla aktarılması büyük önem taşır. Kişi kendinden ve yeterliliğinden emin ise korku ile heyecan gibi olumsuz duygularda ortadan kalkmış olacaktır. Topluluk önünde konuşma yapmanızı gerektirecek bir işiniz varsa eğitim almanız sizin için pek çok avantaj sağlayacaktır. Edubook online konuşma eğitimlerine katılıp topluluk önünde konuşma fobinizi yenebilirsiniz.


Eğer siz konuşma, kişisel motivasyon ve diksiyon eğitimi gibi alanlarda eğitmenlik yapıyorsanız Edubook’ta eğitmen olabilirsiniz. Hazırladığınız Edubooklar ile ek gelir elde etmeye başlayabilirsiniz. Topluluk önünde konuşma eğitimi vererek eğitmenlikteki popülaritenizi yükseltebilirsiniz. Başkalarının hayattaki başarılarına ortak olduğunuz gibi kendinizde hem kariyer hem gelir anlamında ilerlemiş olursunuz. Edubook’a ücretsiz olarak üye olmak için https://www.edubook.com.tr/tr/egitmen-basvuru linkini tıklamanız yeterlidir.

İlgili Yazı Seminer Nedir Nasıl Yapılır?

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.