KPSS Nedir? KPSS Sınavı Hangi Bölümlere Ayrılır?

KPSS, Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak bilinir. ÖSYM tarafından hazırlanan bir sınav olarak öne çıkıyor ve her yıl devlet kurum ve kuruluşlarına personel alımı için yapılıyor.

KPSS, her yıl devlet memuru olmak için sınava giren binlerce kişinin kaderini belirlemektedir. Ayrıca bu sınavın birçok farklı türü bulunur. Mesleğe ve eğitim düzeyine göre değişir. Bu konuda pek çok kişi KPSS nedir sorusunun cevabını bulmaya çalışmakta ve internet üzerinden biraz araştırma yapmaktadır.

 

Kpss Ne Zaman?

Sınavlar bazen 2 yılda bir, bazen ise yılda bir yapılır. Bu durum ortaöğretim, önlisans ve lisans derecelerine göre değişiklik göstermektedir.

ÖSYM, KPSS'nin yıllık toplantılarını düzenler. 2021 yılı KPSS lisanslama toplantıları Ağustos ayında gerçekleşti. 2022 yılında tüm dikkat KPSS başvuru ve sınav tarihlerine verildi. 2022 ÖSYM sınav takvimi henüz yayınlanmadı.

KPSS'nin zamanı hakkında açıklama yapılmadı. 2022 ÖSYM sınavları ve başvuru takvimi yayınlanır yayınlanmaz 2022 yılı KPSS tarihleri ​​açıklanacaktır. En son 2020 yılında gerçekleşen ön lisans sınavı iki yılda bir yapıldığından gelecek yıl tekrar yapılacaktır.

Kpss Kimler Girebilir?


Sınav türüne göre lise mezunları, lisans veya ön lisans mezunları kabul edilebilir. Sınav döneminde çalışmalarını tamamlayan ve mezun olan öğrenciler de sınava girebilirler. Tabii ki lise diplomanızın olması gerekiyor.

Kpss Eğitim Bilimleri Konuları Nelerdir?


Kamusal öğretmenlik için yeterlilik sınavına hazırlanan adaylar, eğitim bilimleri derslerinden de sınava girerler. KPSS eğitim bilimleri konuları aşağıdaki gibidir:

  • Öğretim ilke ve yöntemleri %26 (21 soru)
  • Sınıf Yönetimi %6 (5 soru)
  • Öğretim teknolojisi ve materyal tasarımı %6 (5 soru)
  • Müfredat geliştirme %6 (5 soru)
  • Sertifika ve değerlendirme %15 (12 soru)
  • Öğrenme Psikolojisi %15 (12 soru)
  • Gelişim Psikolojisi %13 (10 soru)
  • Oryantasyon ve özel eğitim %13 (10 soru)

Kpss Nedir?


KPSS, Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak bilinir. ÖSYM tarafından hazırlanan bir sınav olarak öne çıkıyor ve her yıl devlet kurum ve kuruluşlarına personel alımı için yapılıyor. Kadroya bağlı olarak farklı türlere göre alınan, adayların bitirdiği fakülte ile birlikte alınması gereken bir sınavdır. Bu kapsamda kadrolar, yaklaşan sınavla birlikte A ve B grupları olmak üzere iki gruba ayrılır.

Kpss A ve Kpss B Nedir?


A grubu; Başbakanlık, bakanlıklar, bunların bağlı kuruluşları ve alt sekreterlik düzeyindeki ilgili kuruluşları, Cumhurbaşkanlığı ve bağımsız Genel Müdürlük ile bunların yan kuruluşlarının özel bir rekabet sınavından geçerek ilgili mesleklerle alakalı personel ve görevleri. Özel bir eğitim programına göre yeterlilik sınavı ile özel devlet idareleri ve belediyelerin meclisleri için görevlendirilmeyi kapsar.

B grubu; 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (a) bendinde belirtilen meslekler dışında, kamu hizmetine ve diğer kamu kurumlarına ilk kez görevlere atanacak kişilere yöneliktir.

Kpss Türleri Nelerdir?


KPSS ile memurlar genellikle puan türüne göre işlenir ve atanır. Memur kadroları hem mesleki olarak hem de yeterliliğe bağlı olarak doldurulmaktadır. Bu puanlamalar doğrultusunda 3 farklı KPSS derecelendirmesi vardır. Bunlar P1, P2, P3 olarak adlandırılır. KPSS sınavı çerçevesinde her puanlama alanı için farklı atama yapılmaktadır.

  • KPSS P1 değeri genel yetenek ve genel kültür değerlerine göre hesaplanmıştır. Hesaplama genel yetenek %70'i ve genel kültür %30'u içerecek şekilde yapılır.
  • KPSS P2 puanı ise %60'ı genel yetenek ve %40'ı genel kültür üzerinden elde edilmektedir.
  • Aynı şekilde KPSS P3 puanı da genel yetenek ve genel kültüre göre hesaplanır. Bu tür bir değerlendirme lisans mezunları için yapılır.

Kpss Başvurusu Nasıl Yapılır?


Sınava başvurmak isteyen adaylar, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr ​​adresindeki başvuru kılavuzuna ve başvuru formuna ulaşabilirler. Adaylar, başvuru verilerini sisteme kaydettikten sonra, seçilen oturuma göre sınav ücretini zamanında ödeyerek başvurularını tamamlarlar.

Sınav ücreti, başvuru sahibi tarafından kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birinde veya ÖSYM web sitesinde elektronik transferin “ödemeler” alanından kredi/banka kartı ile ödenmelidir.

Eğer siz de KPSS alanında eğitmen iseniz Edubook'ta ücretsiz eğitmen olabilirsiniz. Edubook eğitimlerinizi hazırlayıp satabilirsiniz.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.