İş Analizi Nedir? İş Analizi Yöntemleri Nelerdir?

İş analizi, bir işletmede hayata geçirilecek olan her iş için durum değerlendirmesi olarak tanımlanabilir. İşin içeriği,

İş analizi, bir işletmede hayata geçirilecek olan her iş için durum değerlendirmesi olarak tanımlanabilir. İşin içeriği, genel yapısı, özellikleri, işletme veya mekanın çevresi, çalışma şartları gibi konularda bilgi toplamak ve veri işlemek iş analistinin görevidir. Ancak bu denetleme bir ekip işi olduğu için denetleme ve analize etme ile rapor hazırlamada farklı birimler görev alır. İş analizi yaparken yalnızca denetleme ve kontrol amacı güdülmez. Buna ek olarak kuruluş ya da işletmelerin pazar payları, başarı oranları, satış avantajları gibi noktalar da raporlanır. Bu denetleme raporları işletmenin pozisyonunu ve kapasitesinide belirleyeceğinden geliştirilmesi gereken hususlar bu sayede tespit edilmiş olur. İş analizi bir uzman tarafından çoklu alanlarda strateji planlama ya da hakim kişiler tarafından yapılır.

İş Analizi Yöntemleri

İş analizi sürecinde görevlinin dikkat etmesi gereken birçok husus vardır. Çünkü iş iyileştirmede başarı sağlamak, iş analistinin dokümanları ile şekillenebilir. Aynı zamanda bilgi teknolojileri, iş güvenliği, iş yasası, işçi hakları, kurum ve kuruluş çalışma koşullar da bunda dahildir. Bu gibi konularda da yetkinliği olan kişiler başarılı birer iş analizi uzmanı olmaktadırlar. İş analizi yöntemleri 5N1K tekniğiyle yapılır.


● İşin ne olduğu,
● Nasıl yapıldığı,
● Ne zaman yapıldığı,
● Nerede yapıldığı,
● Neden yapıldığı,
● Kim tarafından yapıldığı denetlemenin ilk kurallarındandır.
Ayrıca iş analizindeki diğer yöntemler; ön görüşme, anket, kayıt tutma ve gözlem olarak sıralanır. İş analizi yapan kişi bilgi ve birikimi kadar öngörülü, objektif ve adil olmalıdır. Bu, doğru yönlendirme ve kurumu ile ilgili birimleri yanıltmama adına son derece önemli bir ölçüdür. Zaten eğitimler esnasında etik ilkeler de tıpkı teorik bilgiler gibi katılımcılara öğretilmektedir.

İş Analizi Neyi Analiz Eder?

İş analizi, fiili olarak çalışan işçilerin, iş esnasındaki davranışlarını ve işletmenin genel durumunu analiz eder. İş analizi yapılırken çalışma akışına ilişkin raporlar analistin ölçümleri arasındadır. İşletmedeki araç ve gereçler, cihazlar, makineler, teçhizat ve tüm malzemelerin risk oluşturup oluşturmadığı denetlenir. Güvenli bir iş ortamı sağlanması için alınan iş güvenlik önlemlerinin yeterliliği incelenir. İş tehlikeleri, işçilerin mesleki ve öğrenim düzeyleri, işin fiziki ve sosyal koşulları bir bütün halde ele alınır.
İş analizi yapılırken farklı departmanların görevleride mutlaka farklı ölçütlerle incelenmelidir. Aynı işi yapan kişiler varsa yalnızca bir kişi üzerinde işle ilgili analiz yapılabilir. Ancak farklı işleri yapan birden çok çalışan olması durumunda da her bir işçi çalışma standardı üzerinden ayrı ayrı değerlendirilmelidir. İş analizi verileri alınıp, iş tanımı ve tanıma uygun gereklilikler düzenlenip raporlandıktan sonra arşive eklenir. Bu hem işletme ve çalışanlar için net bir görüş açısı sağlar hem de iş güvenliği adına gerekli bir denetlemedir.

İş Analisti Ne İş Yapar?

İş analisti kuruluşların çalışma süreçlerini değerlendirip, gereklilikleri belirleyip iyileştirme alanı açan kişidir. Durum bildirimi yaparken aynı zamanda açığa çıkan eksik ya da yanlış uygulamalar için de çözüm üretici yaklaşımlar sergiler. İş analizi eğitimi alarak sosyal ve dijital bilgilerinizi geliştirip başarılı bir analist olabilirsiniz. Edubook’a ücretsiz kayıt yaptırın ve online eğitime başlayın. Uzmanlığınız iş analizi ve denetleme üzerine ise siz de Edubook ailesinde eğitmen olarak görev yapabilirsiniz. İş analizi eğitmeni olarak strateji, proje yönetimi ve bilişim teknolojileri alanındaki bilgilerinizle birçok analist yetiştirebilirsiniz. Kazancınızı arttırıp kariyerinizi yükseltmek istiyorsanız ücretsiz olarak kaydınızı yaptırmak için https://www.edubook.com.tr/tr/egitmen-basvuru adresinden formunuzu doldurup aramıza katılabilirsiniz.

İlgili Yazı Proje Yönetimi Nedir?

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.