IELTS Sınavı Nedir? Tıkla ve Oku 1

IELTS Sınavı Nedir?

IELTS sınavı, İngilizce’nin kullanıldığı ülkelerde okumak veya çalışmak isteyen kişilerin İngilizce seviyelerini belirlemek için tasarlanmış bir sınavdır. Birçok ülkede uygulanmaya başlayan uluslararası bir sınavdır. IELTS, Cambridge Üniversitesi, Birleşik Krallık, British Council ve Avustralya’nın ortak mülkiyetindedir.

IELTS sınavı, İngilizce’nin kullanıldığı ülkelerde okumak veya çalışmak isteyen kişilerin İngilizce seviyelerini belirlemek için tasarlanmış bir sınavdır. Birçok ülkede uygulanmaya başlayan uluslararası bir sınavdır. IELTS, Cambridge Üniversitesi, Birleşik Krallık, British Council ve Avustralya’nın ortak mülkiyetindedir.

TOEFL ve IELTS arasındaki Fark Nedir?


TOEFL ve IELTS, İngilizce seviyenizi ölçmek için dünyanın en popüler sınavlarından ikisidir. İki sınavın İngilizce konuştuğunuzu göstermek için benzer hedefleri olmasına rağmen, birçok yönden farklıdırlar. Her iki sınav da İngilizce konuşulan ülkelerde okumak isteyen öğrenciler için kilit sınavlardır. Amerika'da TOEFL, İngiltere'de IELTS sınavıdır. TOEFL bilgisayar tabanlı bir sınavdır.

IELTS geleneksel kâğıt üzerinde gerçekleştirilir. Sınavların notlandırma sistemleri de farklıdır. TOEFL IBT 120 puanla derecelendirilir. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma bölümlerinden oluşur. Her bölüm 30 puan değerindedir. Toplam puan sayısı, TOEFL IBT için toplam puan sayısıyla sonuçlanır.

Her iki sınav da 2 yıl geçerlidir. Sınavlar 2 haftada bir yapılır. Sınav sayısı sınırlı değildir. Her sınav için belirli bir not alınmaz veya geçmez. Bu notlar, üniversiteye giriş şartlarına dayanmaktadır. Sınavların değerlendirilmesi farklıdır.

IELTS okuma, yazma, dinleme ve konuşma bölümlerinden oluşmaktadır. Tahmini 9 puan. Her bölüm 9 puan verir ve bölümlerin ortalaması toplam IELTS puanını verir. IELTS 2 seans olarak uygulanmaktadır. İlk ders okuma, dinleme ve yazma içerir. İkinci toplantıda aday jüri karşısına çıkar ve sözlü dil sınavına girer. TOEFL bir oturumdan oluşur. Sınav 4,30 saat sürer ve tamamen bilgisayar kontrollüdür.

IELTS Kaç TL?

Ocak 2022 itibariyle:

  • British Council; kâğıt üzerinde 1950 TL, bilgisayar destekli sınav ücretleri, 1950 TL
  • IDP Türkiye; kâğıt üzerinde, 1950 Türk Lirası. Bilgisayarlı sınav ücreti, 1950 Türk Lirası

IELTS Nedir?


IELTS (Uluslararası İngilizce Dil Test Sistemi) sınavı, İngilizcenin kullanıldığı ülkelerde çalışmak veya okumak isteyen kişilerin İngilizce yeterliliğini ölçmek ve değerlendirmek için yapılan uluslararası bir sınavdır.

IELTS Ne işe Yarar?


IELTS sonuçları, İngilizceyi resmi dil olarak tanıyan birçok ülkede çalışmak ve iş başvurusunda bulunmak için gereklidir. Dünya çapında birçok profesyonel, göçmenlik ve diğer devlet kurumları bir IELTS sınavına ihtiyaç duyar. Ayrıca; IELTS sınavı 140 ülkede 10.000'den fazla eğitim kurumu tarafından tanınmaktadır.

İELTS 4 temel kriteri ölçmektedir;

IELTS, dinleme-okuma-yazma ve konuşma gibi 4 farklı dil becerisini de kapsayan bir sınavdır. IELTS adayları, dört test bileşeni için ayrı notlar alırlar. Bu notların ortalaması, sınavın genel notunu verir. Her beceri 1 ile 9 puan arasında derecelendirilir. IETS puanı 9 puan ile hesaplanır ve ortalama 4 beceri varsayılır.

İki Sınav Seçeneği


İki tür IELTS sınavı vardır: akademik ve genel. Akademik IELTS, İngilizce konuşulan ülkelerde eğitim almak isteyenler için mevcuttur. Genel IELTS, İngilizce konuşulan ülkelerdeki veya göçmenlerle aynı ülkelerdeki pozisyonlara başvurmak isteyenler için geçerlidir.

IELTS akademik ve genel sınavlarında dinleme ve konuşma bölümleri ortaktır. Tek fark “Okuma” ve “Yazma” bölümlerindedir. IELTS akademik sınavının okuma bölümü ağırlıklı olarak eğitimle ilgili akademik konuları içerirken, genel konular genellikle IELTS'i içerir.

Akademik IELTS sınavında "Mektup" bölümüne 2 adet kompozisyon yazmanız istenecektir. İlki sizden bir grafiği veya tabloyu yorumlamanızı, ikincisi ise eğitimsel bir konu hakkında bir kompozisyon yazmanızı ister. Genel IELTS sınavında birinci sorudaki konuyla ilgili bir mektup, ikinci sorudaki genel konuyla ilgili bir kompozisyon yazacaksınız.

 1 sınav 2 farklı kurum;

IELTS sınavı ülkemizde 2 eğitim kurumunda yapılmaktadır. Bu iki kurumda istediğiniz zaman sınava girebilirsiniz.

  • British Council; İngiltere merkezli.
  • IDP Türkiye; Avustralya merkezli.

Her iki kurum da resmi olarak onaylanmıştır. Adaylar, sınavın tarihi, yeri ve durumuna göre her iki kurumda da sınava girebilirler. Sınav soruları ve değerlendirme kriterlerinde farklılık yoktur. Sapmalar sadece uygulama nedeniyle mümkündür. (Sınav programı, ses sistemi vb.)

IELTS Yılda Kaç Kez Yapılır?


IELTS sınavı yaklaşık olarak her 10 günde bir yapılır. Sınav sayısı sınırlı olduğundan sınava, planlanan sınav tarihinden en az 1 ay önce kayıt yaptırmanızı öneririz. Bilgisayarlı IELTS sınavına daha sık girilir. Bu sınav hemen hemen her 2 günde bir yapılır.

 IELTS İçin Nereye Başvurmalıyım?

Eğer siz de IELTS alanında eğitmen iseniz Edubook'ta ücretsiz eğitmen olabilirsiniz. Edubook eğitimlerinizi hazırlayıp satabilirsiniz.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.