Grafik Tasarım Nedir? Grafikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Grafik tasarım yetenek, üretim ve hayal gücünün birleşimi olarak fikir ve istenen mesajın verilmesi doğrultusunda teknolojinin kullanımıdır.

Grafik Tasarım Genel Anlamı

Grafik tasarım yetenek, üretim ve hayal gücünün birleşimi olarak fikir ve istenen mesajın verilmesi doğrultusunda teknolojinin kullanımıdır. Yani konu, ürün ya da hizmet anlamında her neyin pazarlama ve duyurusu yapılacaksa bu çerçevede teknolojik alanda hayata geçirilir. Eski dönemlerde boya, fırça ve kalem gibi materyallerin kullanımı ile ortaya çıkarılan sanatsal görseller, günümüzde yerini online sahaya bırakmış bulunuyor. Örneğin önceki yıllarda istenen şeyin resmedilmesi kalemle çizim yaparak sağlanırken, artık Procreate, Affinity Designer, ArtRage gibi oldukça nitelikli programlar çevrimiçi ağlarda kullanılıyor. Grafik tasarım nedir sorusunun cevabını tüm bu çalışmaların dijital ortamda oluşturulmasıdır diyerek verebiliriz. Reklam, baskı, animasyon, modelleme gibi alanlarda bir mesajı vurgulamak, bir görseli geliştirmek gibi işlevlerin yer aldığı grafik tasarım bünyesinde pek çok şey mümkün. Mesela bir fikrin görselleştirilmesi için iki ve üç boyutlu yöntemlerle tasarlama aşaması grafik tasarımla oluşur. Bu da elbette yaratıcı ve hayal gücü geniş uzmanların eseridir.

Grafik Tasarım ile Neler Yapılır?

Grafik tasarım sanatsal ölçütleri baz alır. Vurgulama, ortaya çıkarma, ölçekleme, hizalama, zıt kavramların uyumlanması, hareket ve denge gibi kavramlar bu işte yer alan çalışma süreçlerindendir.Grafik tasarımda en temel haliyle logo, kartvizit, fotoğraf ve resim baskısı tarzında pek çok şey üretilebilir. Zira grafik tasarım ana teması itibarıyla bir şeyin duyururluğunu görsel anlamda sağlamak üzerinedir. Ancak sadece kurumsal kimlik altyapılı ticari tasarımlar ya da sanatsal manzaralar tarzında hobileri hayata geçirmek için kullanılmaz. Bu eşsiz teknoloji sanatının icra edebilmek için grafik tasarım alanları şöyledir:

  • Logo tasarım,
  • Karikatür,
  • 3D çizim / modelleme,
  • Web site ve arayüz geliştirme,
  • İllustrasyon,
  • Tipografi,
  • Serigrafi,
  • Trio- gravür,
  • Dergi, afiş, katalog tasarımı,
  • Pano, kartvizit, magnet,
  • Animasyon,
  • Mimari tasarımlar,
  • Vektörel çizim,
  • Fotoğraf çekimi ve düzenlenmesi

Kişiler ya da işletmeler, kurumlar herhangi bir tanıtım ve reklam amacıyla kullandıkları grafik tasarım oldukça etkin bir araçtır. Dijital platformlar ile hazırlanan basılı görseller sayesinde tanıtımı yapılacak olan şeyin pazarlaması ve bilinirliği artmış olur. Günümüzün reklam anlayışı ve kitlelere hitap eden tanıtım formu tam da bu şekildedir.

Grafik Tasarım Bölümünden Mezun Olanlar Ne İş Yapar?

Bir grafik tasarım uzmanı mesleği münasebetiyle epey geniş bir iş ağına sahiptir. Çünkü hemen her şeyin görsel tasarımı, katalog hazırlığı ya da satış ve pazarlaması için reklam yapmak kaçınılmaz bir durumdur. Görev tanımı açısından çeşitli alanlara hitap ettiği için bu meslekte uzmanlaşmış olan grafik tasarımcılar meraklı ve araştırmaya da meyilli kişiler olmalıdır. Grafik tasarım uzmanı olmuş ve bu alanda eğitim almış herkesin, tasarıma dair program ve uygulamalara hakimiyeti olmalıdır. Teknolojik yenilikler ve tasarım dünyasını kapsayan her şeyi takip ediyor olmaları da mesleklerinin bir getirisidir. Bu noktada bilişim ağı, dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi, tanıtımı yapılacak şeyin hedef kitlesi gibi hususlarla ilgili olmak grafik tasarımcının işinin bir parçasıdır. Grafik tasarım uzmanı bu alanlarda analizler yaparak hizmet verebilir.

Edubook’ta Grafik Tasarımı Eğitmeni Olmak

Edubook katılımcılar ile eğitmenleri bir araya getiren yetkin bir eğitim platformudur. Edubook platformunda, siz bir grafik tasarım eğitmeni iseniz ücretsiz kayıt imkanıyla dijital araçlarla hazırlayacağınız eğitim materyallerinizi, videolarınızı hazırlayıp kendi arşivinize yükleyebilrsiniz. Eğitim almak isterseniz, ücretsiz kayıt olarak derslere, videolara ulaşabilir ve eğitmenlerimizle iletişime geçebilirsiniz. Online eğitim ile grafik tasarım kursu alarak bulunduğunuz ortamdan derslere katılabilirsiniz.Uzman kadromuz eşliğinde siz de işinizin profesyoneli olabilirsiniz. Eğitmen olmak için hemen sitemize girip kaydınızı oluşturun, hazırladığınız materyallerin satışından ek gelir elde etmeye başlayın.

İlgili Yazı Photoshop Nedir? Online Photoshop Eğitimi

İlgili Yazı Karakter Tasarımı Nasıl Yapılır?

İlgili Yazı Dijital Çizim Nedir? Online Dijital Çizim Eğitimi

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.