Dünyada Eğitim Sistemi Nasıl?

Dünyada eğitim sistemi her ülkeye göre farklılık gösteriyor. Ülkelerin birçoğu uzun süreli eğitimi tercih ederken 197 ülkenin 60’ında

Dünyada eğitim sistemi her ülkeye göre farklılık gösteriyor. Ülkelerin birçoğu uzun süreli eğitimi tercih ederken 197 ülkenin 60’ında zorunlu eğitim yalnızca 8 yıl. Yaklaşık 137 ülkede ise 12 yıldan daha fazla zorunlu eğitim uygulanıyor. Bu ülkelere Türkiye de dahil.

Zorunlu eğitime başlama yaşı ise Avrupa Birliği ve bazı ülkelerde çeşitlilik gösterebiliyor. Almanya, İrlanda, Estonya, İtalya, Romanya, Portekiz, Polonya, ABD, Kore gibi ülkelerde eğitime başlama yaşı 6 olarak uygulanırken; Bulgaristan, Finlandiya ve İsveç’te öğrenciler 7 yaşında eğitime başlıyor.

Türkiye Köy Enstitüleri

 

Dünyada eğitim sistemi içerisinde görülmeyen bir yapı olan Türkiye Köy Enstitüleri, ilkokul öğretmeni yetiştirmek için 17 Nisan 1940 tarihinde kurulan ve tamamen Türkiye’ye özgü olan bir eğitim projesidir. Kırsal bölgelerdeki okulların toplum yaşam merkezi haline gelmesi gerektiği ilk olarak Amerikalı John Dewey tarafından dile getirildi. Bu fikri yerine getirmek için Türkiye Köy Enstitüleri kuruldu. Bu okullar, tarıma elverişli arazilere sahip köylerin yakınlarına kuruldu ve köylülerin alternatif tarım tekniklerini öğrenmeleri amaçlandı. Arıcılık ve bağcılık da öğretilen okullarda, ziraatçilik, sağlıkçılık, duvarcılık, balıkçılık, terzilik ve demircilik gibi konular da uygulamalı olarak öğretiliyordu.

İsviçre Eğitim Sistemi

 

Dünya eğitim sistemi içinde adından söz ettiren ve güçlü bir eğitim sistemine sahip olan İsviçre’de zorunlu eğitim süresi 9 yıl olarak uygulanıyor. Bazı kantonlarda ilkokul 4 yılken bazılarında 6 yıldır. Ortaöğretim 1. Kademede eğitim süresi 3,4 ve 5 yıl olabiliyor. Aynı zamanda üniversiteye giriş koşulları da kantona göre değişebiliyor. Bazı üniversiteler yalnızca Maturite Diploması kabul ederken bazı yerlerde 12-13 yıl sonunda verilen ortaöğretim diploması isteniyor. İsviçre’de meslek eğitimleri 3-4 yıl sürüyor. Buralarda sanayi, el sanatları veya ticaret kollarında küçük veya büyük işletmelerde haftada 3-4 gün süren pratik eğitimler veriliyor. 21.Yüzyıl Becerileri ve Gelecekteki Önemi başlıklı yazıya bakın.

Kanada Eğitim Sistemi

 

Dünya eğitim sistemi arasında dikkat çeken bir diğer sistem de Kanada’da görülüyor. Okullar büyük oranda yerel otoriteler tarafından yönetiliyor. Öğretim politikaları, öğretmen istihdamları ve gerekli ekipmanların satın alınması gibi tüm işlemler otoriteler tarafından yürütülüyor. Eğitim sistemleri ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim olmak üzere 3 kademeden oluşuyor. Manitoba, Ontario ve New Brunswick eyaletlerinde zorunlu eğitim yaşı 18 iken diğer eyaletlerde 16 olarak uygulanıyor. Okul günlerinde genellikle 5 veya 6 ders oluyor ve toplamda 190 gün okula gidiliyor. Kanadalı öğrenciler OECD ve PISA değerlendirmelerine göre matematik, okuma ve fen gibi alanlarda yüksek performans gösteriyorlar. Bu da eğitim sistemlerinin ne kadar kaliteli olduğunu gösteriyor.

Finlandiya Eğitim Sistemi

 

Dünya eğitim sistemi içerisinde eğitimin yüksek düzeyde olduğu yerlerden biri Finlandiya’dır. Okullarda eşit eğitimler verilir ve herkes temel eğitimi hedeflenen sürede bitirmiş olur. Okul öncesi eğitim, temel eğitim ve ikinci düzey eğitim ücretsiz olarak verilir. Aile gelirlerinden bağımsız olarak herkesin kaliteli bir eğitim alması hedeflenir. 7 yaşında eğitime başlayan çocuklar, 1 yıl hazırlık eğitimi alırlar. İlk 6 ay aynı öğretmen eğitim verir. Üniversitelerde eğitim ise bilimsel araştırmalara dayanır. Lisans diploması 3 yılda, yüksek lisans diploması 2 yılda verilir. Bazı eğitim programları İngilizce olarak verilirken genellikle öğretim dili Fince veya İsveççedir.

Japonya Eğitim Sistemi

 

Zorlu bir eğitim sistemine sahip olan Japonya, dünya eğitim sistemi arasında üst sıralarda yer alıyor. 6 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise ve 4 yıl üniversite eğitiminin verildiği ülkede, zorunlu sınıflara kayıt oranı %100. Öğrenciler için eşit eğitim fırsatları sağlayan Japonya’da müfredat, ders kitapları ve sınıflar Eğitim Bakanlığı tarafından titizlikle denetleniyor.

Yeni çağın ihtiyaçlarını dikkate alarak ortaya çıkan eduBook, dijital araçlarla (web 2.0) öğrenmeyi eğlenceli hale getirmeyi amaçlıyor. Ayrıca zamandan ve kırtasiye masraflarından da tasarrufu önceleyen eduBook, dünyada ilk boş kütüphane alanı sunan tek kurum. Öğretmenler ya da eğitmenler kendi hayalleri ile sınırlı istediği şekilde eğitim içerikleri hazırlayabiliyor. Siz de eduBook’un sunduğu birçok adımdan yararlanmak için şimdi bize yazın. Birlikte dijital kütüphanenizi ve eğitim materyallerinizi oluşturalım.

Benzer Yazılar

Öğrenme Stilleri Nelerdir? Öğrenme Sürecine Katkıları

Dünyada Uzaktan Eğitim Durumu ve Bazı Etkileri

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.