Dijital Kütüphane Nedir? Dijital Kütüphane İçeriği ve Katkıları

İnternet kullanımının günümüzde her alanda ne denli ivme kazandığının hepimiz farkındayız.

İnternet kullanımının günümüzde her alanda ne denli ivme kazandığının hepimiz farkındayız. Yerimizden kalkmadan, yalnızca internet kullanarak online bir şekilde ihtiyacımız olan her şeyi yapabiliyor ve temin edebiliyoruz. Hayatı maddi ve manevi bağlamda kolaylaştıran ve adeta çözüm ortağı niteliğindeki uygulamalardan biri de dijital kütüphaneler olmaktadır. Kitap ya da birtakım kaynaklar okumak insanlık tarihinden ve yazı bulunduğundan beri devam etmektedir. Bu davranış elbette öğrenme güdümümüzün bir neticesidir. Öğrenme dürtüsü nasıl geleneksel bir duygu ve ihtiyaç ise bugün popülarite kazanmış online kütüphane gibi oluşumlar bu talebin giderilmesi için en pratik yoldur. Sonsuz sayıdaki çeşitli kaynakların neredeyse tamamına yakın kısmına online mecrada ulaşabilmek bugün dijital kütüphane ile mümkündür.

Dijital Kütüphane Avantajları

Sürekli güncellenen bilgiler, yeni edinilen beceriler, veriler, eğitim kaynakları ve her geçen gün hayatımıza eklenen yeni öğretilerin birçoğunu kitaplardan öğreniriz. Ancak ihtiyacımız olan bilgiyi yazılı metinler içerisinde bulmak her zaman kolay bir iş değildir.Günümüzde ise artan online kütüphane gibi uygulamalar, her türlü bilgiye erişimimizi kolaylaştırmaktadır. Dijital kütüphaneler: pek çok kurum ile merkezin, üniversitelerin çeşitli birimlerinin, özel ya da Milli Eğitime bağlı tüm eğitim kurumlarının hazırladığı bilgi,veri veya çeşitli materyallere hızlı ulaşımı sağlar. Günümüzde online eğitimin sürdürülebilir alt yapısı, eğitim alanını sekteye uğratmayan bir şekilde dizayn edilmiştir. Fakat buradaki en yapılandırıcı etken, kurumların eğitim modüllerinin herkesin erişimine açık halde sunulması ve bu kaynaklardan kolayca yararlanılmasıdır. Dijital kütüphane hem kullanıcılar hem de bu uygulamaların geliştiricileri için pek çok kazanç ve avantajı beraberinde getiriyor.

Dijital Kütüphane Sahibi Olmanın Kurum ve Kuruluşlara Katkısı

Birçok köklü kurum ve kuruluşun çağımızdaki dinamizm ve canlılığa ayak uyduruyor olması saygınlıklarını arttıran bir unsurdur. Bilgi materyal ve kaynaklarının toplu bir biçimde özel bir kütüphanede muhafaza edilmesi ilgi çektiği için bu durum internet kütüphanesi sahiplerine de büyük fayda sağlar. Büyük bir kütüphane yahut kitabevi sahibi olduğunuzu düşünün. Binlerce kaynak itinayla yerleştirilmiş ve üyeliği olan herkese açık olarak sunulmuş bir alanın herkese getirisi olacaktır. İşte günümüzde teknolojinin yoğun bir şekilde kullanılıyor oluşu çeşitli yazılımlar, programlamalar ve veri paylaşımına izin veren dijital sistemlerin de online kütüphane gibi mecralarda saklanması kurumların maddi anlamda kalkınmasını sağlıyor. Vizyon ve etik değerleri olan kurumlar bu kalkınma ile kaliteli
eğitim anlayışlarına daha da nitelik katıp markalaşıyorlar.

Üniversiteler ve Eğitim Kurumları için Dijital Kütüphanenin Önemi

Eğitim kurumlarının tamamında uygulanması mümkün olan dijital kütüphane pek çok kurumda aktif olarak kullanılmaktadır. Özellikle literatür bilgisi, bilimsel makaleler, veri kaynakları ile diğer bilgi bazındaki materyaller, üniversite öğrencilerinin eğitim hayatlarında büyük bir yere ve öneme sahiptir. Ayrıca online e-belge gibi resmi evraklar artık birebir görüşmeler ile değil direkt olarak çıktılarının alınması ile etkin bir hale geliyor.

Edubook Online Dijital Kütüphane

Güncel mevzuatı ve trend iletişim alanlarının nabzını tutan Edubook bu sahada da aktif bir şekilde rol almaktadır. Bugün okulda ya da özel eğitim kurumlarının online eğitimlerde sundukları ders ve kaynakların tamamına Edubook platformu üzerinden e-kütüphane formunda ulaşılabilmektedir. Sitemizde oluşturulan dijital yayınlar sadece özel müşterilere açık olabileceği gibi portalımızda kaydı olan herkesin erişebileceği özellikte de sergilenebilir. Şayet dijital kütüphane oluşturma gibi bir isteğiniz varsa bunu sitemizde hayata geçirebilirsiniz. Aynı zamanda yüklediğiniz eğitim videoları ile bunun eğitimini verip birçok kişinin online kütüphane geliştirmesini sağlayabilirsiniz. Tüm bunlar akıllı tahta, bilgisayar ya da mobil olarak kullanıma uygun halde servis edilir. Bilgi ve birikiminizi ücret karşılığında insanlara sunup hem maddi bir gelir elde edip hem de öğrenme kültürünün devamlılığına katkı sağlamış olursunuz.

Edubook Dijital Kütüphane İçerikleri

Zaman yönetimini doğru kullanmak isteyen herkes gereksiz işlerin çoğunu atlayıp hedefe ulaşmak ister. Aslında çağ atlamak bunu gerektirir. Gereksiz işler ile vakit ve ekstra paralar kaybetmeden, ihtiyaç duyulan bilgi ve birikimi elde etmek başarıyı getiren bir yaklaşımdır. Bu nedenle interneti doğru ve faydalı bir şekilde kullanmak çok önemlidir. Dijital kütüphane içerikleri binlerce dijital kaynağı barındırır. Online e-kitap okumaları her anlamda en avantajlı tercihtir. Çünkü bu sayede zamandan tasarruf
edildiği gibi aynı zamanda çok daha az maliyet ile istenilen bilgiye ulaşılabilir. Edubook sizin için en iyi hizmeti en kapsamlı şekilde sunar. Bugün dijital kütüphane kullanımına ihtiyaç duyan ancak aradığı kaynağı bulamayan pek çok insan mağduriyet yaşamaktadır. Online kütüphanenizi oluşturup herkese ya da özel kişilere açık bir hale getirmek isterseniz kendi portalınızı oluşturabilirsiniz. Bunun için sitemize ücretsiz bir şekilde kayıt olup kendinize şahane bir ek gelir sağlayabilirsiniz.
Dijital kütüphane oluşturma safhasından, kullanılabilirliği uygun hale gelmiş online kütüphanenin kitlelere ulaşmasına kadar her adımda Edubook sizin yanınızdadır. Milyonlarca kişinin temas halinde olup faydalanabileceği büyük bir kütüphane kurmak hayal değil.

İlgili Yazı Edubook İle Online Eğitim

İlgili Yazı Edubook İle Öğrenmek ve Öğretmek Çok Kolay

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.