Bilişim Teknolojileri Nedir?

Bilişim teknolojileri son yıllarda ilgi çekici meslek gruplarından biri olarak dikkat çekmeye başladı. Birçok kişide bu kapsamda iş sahibi oldu.

Bilişim teknolojileri son yıllarda ilgi çekici meslek gruplarından biri olarak dikkat çekmeye başladı. Birçok kişide bu kapsamda iş sahibi oldu.

 

Bilişim teknolojileri konusunda oldukça gelişen günümüz iş imkanları çok sayıda farklı alanlarda iş kolu yarattı. Bu alanda mesleki açıdan gelişim sağlamak isteyen birçok kişi, sertifika programlarına katılarak ya da eğitim alarak kendini geliştiriyor.

 

Bilgi teknolojisi (BT) bilgisayarların ve her türlü telekomünikasyonun incelenmesini ve uygulanmasını içerir. İnsanların her gün ihtiyaç duyduğu ve kullandığı temel görevleri yerine getirmek için kullanılan bir donanım ve yazılım kombinasyonunu içerir. Gerekli görevleri gerçekleştirmek için hangi mevcut teknolojinin mevcut olduğunu, bilir. Ardından yeni bir kümeyi yapılandırma veya oluşturmada mevcut uygulama teknolojileri göstererek ihtiyaçları karşılar.

 

Günümüz dünyasında bilişim teknolojileri, kritik kariyer alanının erişimini hafife alıyor. Bilgi teknolojisinin beklenmedik birçok önemi vardır.

 

Bilişim Teknolojileri Alanı Neleri Kapsar?

 

Bilişim teknolojileri hayatı büyük ölçüde değiştirdi. Her şeyden sadece bir tık uzaktasınız. BT ilerledikçe, şirketinizin sistemine her yerden erişebilirsiniz. Otoritenin tek başına ofiste olması gerekmez. Çalışmaları evden de yürütebilirler. Sisteme kolay erişim, kişinin ofiste fiziksel varlığı olmadan kesinlikle üretkenliği artırdı. Özellikle pandemi döneminde bu tür aksiyonlar daha popüler hale geldi.

 

Çeşitli alanlarda BT uzmanları için büyük bir talep var. BT alanı, bilgisayar programlama, sistem analizi, test, yazılım ve donanım geliştirme, web uygulaması tasarımı vb. için çalışan kişilere sunar.

 

Bilişim teknolojileri sağlık alanında da önemli bir noktadır. Artık hastalar, doktorlarla bağlantı kurabilir ve çevrimiçi tavsiye alabilirler. Ek olarak, rehberlik sağlamak için birçok sanal sağlık uygulaması mevcuttur. Elektronik sağlık kayıtları ve tele tıp, hastalara verimli ve kaliteli sağlık sağlar.

 

Kablosuz medya ile haber yayını çok daha kolay hale geldi. Dünyanın her köşesinden haberleri duymak sadece birkaç saniye sürüyor.

 

İnterneti cep telefonlarında, tabletlerde, dizüstü bilgisayarlarda, iPodlarda ve diğer cihazlarda kullanmak medyaya sınırsız erişim sağladı. Bilişim teknolojileri bu sebeple de son derece önemlidir.

Bilişim Teknolojileri Mezunları Ne İş Yapar?

 

Bilgi teknolojisi ile insanlar arasındaki iletişim hiç olmadığı kadar ucuz, kolay ve hızlı hale geldi. Mesajlaşmak, görüntülü arama yapmak, e-posta göndermek günümüzde çok kolay. Bu hizmetleri sağlamak için çevrimiçi olarak pek çok uygulama var.

 

Bilişim Teknolojileri ile küreselleşmenin anlamını gördük ve anladık.  Bugün, dünya bir platform üzerinde ve milletler arasında fiziksel bir engel yok. İnsanlar artık "küresel" vatandaşlar haline dönüştü. Dolayısıyla bilişim teknolojileri alanında çalışanlar için de birçok iş imkanı ortaya çıktı. Bu bölümden mezunlar aşağıdaki işlerde çalışabilir:

 

  • Veri Bilimcisi
  • Ağ yöneticisi
  • Sistem yöneticisi
  • Sistem analisti
  • Veri Bilimcisi
  • Veri tabanı yöneticisi
  • Bilgi Teknolojileri Yöneticisi
  • Destek analisti
  • Veri tabanı geliştiricisi
  • Yazılım testçisi, mühendis, mimar
  • Yazılım geliştirme yöneticisi
  • Ağ Mühendisi
  • Yazılım / Uygulama Geliştirici
  • Teknik danışman

 

Bu alanlarda çalışanlar son derece iyi maaşlarla büyük şirketlerle çalışma şansına sahip olabilmektedir. Özellikle büyük şirketler ve kamu kurumlarında yukardaki pozisyonlarda çalışacak personellere çok iyi iş imkanları sağlanmaktadır.

 

Bilgi Teknolojilerinin Günümüzdeki Önemi

 

Bilgi teknolojisi, ağ, donanım, yazılım, İnternet veya bu teknolojilerle çalışan kişiler gibi bilgisayar teknolojisi ile ilgili her şeyi ifade eder. Artık birçok şirketin bilgisayarları, ağları ve işletmelerinin diğer teknik alanlarını yönetmek için BT departmanları var. "Bilgi dünyası" içinde yaşadığımızdan beri, bilişim teknolojileri günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. 

 

Önümüzdeki yıllarda, birçok şirket işleriyle ilgili bilgi teknolojilerini yönetmek için "BT departmanları" oluşturacak. Bu departmanların üzerinde çalıştıkları veya çalışacakları her şey bilgi teknolojisinin gerçek tanımı haline geldi. Edubook şimdi sizlere birçok fırsat sunuyor.

 

Bilişim teknolojileri alanda uzmanlığı olan bir eğitmenseniz Edubook tam size göre bir online platform. Web 2.0 araçlarını kullanarak alanınızla ilgili interaktif eğitim içerikleri hazırlayabilirsiniz. Bunun yanında mevcut (video, pdf, görüntü, ses, bağlantı) kaynaklarınızı kolayca Edubook’a yükleyebilirsiniz. Ayrıca hazırladığınız eğitimlerinizi istediğiniz fiyattan satışa sunabilirsiniz. Şimdi ücretsiz üyelik işlemlerinizi yapın kazanmaya başlayın. Siz de Edubook sitemize katılarak, yeteneklerinizi geliştirmenin online yolunu keşfedin.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.