Aromaterapi Nedir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Aromaterapi, kadim zamanlardan bu yana kullanılan esansiyel yağlarla şifalanma yöntemidir. Bu yağlar çeşitli bitkilerin, yaprakları, kökleri ve tohumları gibi kısımlarından elde edilir.
Aromaterapi Nedir?
Aromaterapi, kadim zamanlardan bu yana kullanılan esansiyel yağlarla şifalanma yöntemidir. Bu yağlar çeşitli bitkilerin, yaprakları, kökleri ve tohumları gibi kısımlarından elde edilir. Damıtma ve benzer tekniklerle bitkilerin yağının elde edilmesi yüzlerce yıldır bilinmektedir. Bu şekilde çıkarılan yağların kullanım alanları çok geniştir. Hem hastalıkları önlemede hem de var olan hastalıkları tedavi etmede son derece faydalı etkileri gösterdiği alternatif tıpta sıkça gündeme gelmektedir.Aromaterapinin keşfedilme süreci yüzyıllar öncesi dönemlere tekabül eder. Öyle ki İbn-i Sina, kitabında damıtma işlemini ve her bitkinin faydasını belirtmiştir. Günümüzde de destekleyici ve holistik tıpta aktif olarak kullanılan aromaterapi kimi zaman sentetik ilaçlara ihtiyaç bırakmaz.
Aromaterapi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Aromaterapi uygulamaları son yıllarda da tıpkı eski zamanlardaki gibi popülarite kazanmaya başlamıştır. Bunun çeşitli sebepleri olabilir fakat günümüzde insanlar modern tıp yaklaşımlarının ve modern tedavi metotlarının hastalıkları iyileştirmede ne derece etkili olduğunu merak etmektedir. Bu sebeple aromaterapide dahili veya harici olarak kullanılan yağlar, eğer doğru tercihler yapıldıysa harika neticelerin alınabileceği seanslar sunabilir. Aromaterapi uzmanlarının açıklamalarına göre; dermatit, egzama, saçkıran, alerjik isilik, yaygın görülen döküntüler gibi birçok cilt hastalığında aromatik yağlar kısa zamanda tedavi etmektedir. İçime uygun ve bir uzman tarafından belirlenen ölçülerde içilmesi de bazı diğer hastalıklarda önerilmektedir. Bunlar; uyku bozuklukları, tansiyon problemleri, dikkat eksikliği, romatizma, iltihaplı hastalıklar olarak sıralanabilir. Aromaterapi, doğal içerikler olduğu için çocuklarda da uygun dozlarda kullanılabilir. Özellikle öksürük, nezle ve ateş gibi hastalıklarda ciddi anlamda rahatlatıcı etkisi vardır.
Aromaterapi Yağları
Aromaterapi yağları sabit ve uçucu yağlar olmak üzere iki grupta ayrılır. Uçucu yağlar; çiçek ve bitkilerin kök, gövde ve ağaç gibi kısımlarından elde edilir. Örneğin, 1 ton gül yaprağından yalnızca 1 litre gül yağı çıkar. Bu da ürünün ne denli konsantre ve yoğun bir yapıda olduğunu gösterir. Uçucu yağlar asla içilmez ve güneş görmeyen yerlerde muhafaza edilmelidir. Aromaterapi yönteminde yaygın olarak yağın buharından faydalanılır. Ayrıca masajlarda ekstra dinlendirici etkileri bulunur. Sabit yağlar ise içime uygun ürünlerdir. Ancak hiçbir aromaterapi yağının doğrudan içilmesi önerilmez. Mutlaka bir zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı gibi organik yağlarla seyreltilerek içilmelidir. Su ile seyreltmek de bazı yağ grupları için mümkündür.
Aromaterapi Ne İşe Yarar?
Aromaterapi yağları içeriğine ve etki mekanizmasına göre her yaştan kişinin rahatça kullanabileceği şifalı maddelerdir. Aromaterapi faydaları itibarıyla pek çok alanda kullanılır. Bunlar:
- Nörolojik olarak rahatlatma ve ağrı kesici etkisi vardır.
- Stresi azaltır, uyku düzeni sağlar ve depresyonu hafifletir.
- Mide, bağırsak, lenfatik sistem ve kan dolaşımındaki birçok hastalığı tedavi eder.
- Sivilce, kırışıklık, sarkma gibi deformasyonları önleme ve tedavide büyük başarı sağlar.
Aromaterapi Eğitimi
Aromaterapi alanında uzmanlaşmak isteyen kişiler, gereken eğitimleri alarak bir meslek sahibi olabilirler. Eğer bütüncül sağlık ve güzellik gibi konulara ilginiz varsa hemen Edubook’a ücretsiz olarak kayıt olabilirsiniz. Aromaterapi eğitmeni iseniz siz de yeni eğitmenler yetiştirebilir ve bir idol olabilirsiniz. Her biri kulvarında başarılı eğitmen kadromuzda yer alarak kariyerinizi yükseltebilirsiniz. Hem ek gelir elde eder hem de mesleki deneyiminizi arttırmış olursunuz. Aromaterapi ile ilgili Edubook’larınızı hazırlayıp kullanıcı panelinizden yüklemesini gerçekleştirebilirsiniz. Ücretsiz olarak kaydınızı oluşturmak ve kariyerinize eğitmenliği de dahil etmek istiyorsanız https://www.edubook.com.tr/tr/egitmen-basvuru linkinden bilgilerinizi bize ulaştırın. Edubook “yaşam boyu eğitim” anlayışını hayat felsefesi haline getiren herkes için hizmet vermektedir.
İlgili Yazı Masaj Ne İşe Yarar? Online Masaj Eğitimi
İlgili Yazı Sağlık Koçluğu Nedir? Online Sağlık Koçluğu
Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.
Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.
Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.
Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.
Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?
Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.
Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.
Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?
Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.
Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.