ALES Nedir? Hangi Dersler Var?

ALES, Akademik personel ve lisansüstü eğitimi giriş sınavı diye adlandırılır. Kişilerin akademik alanda kariyer yapmaları için bu sınava

ALES, Akademik personel ve lisansüstü eğitimi giriş sınavı diye adlandırılır. Kişilerin akademik alanda kariyer yapmaları için bu sınava girmeleri gerekir. Üniversiteler ALES puanı ile akademisyen ve lisans üstü öğrenci alımı yapar. Sınav ÖSYM tarafından gerçekleştirilir. ALES sınavı yılda üç kere gerçekleştirilir. Sınav puanları ise açıklandığı andan itibaren 5 yıl geçerliliğe sahip olduğu bilinir.

ALES sınavı 50 sayısal, 50 sözel olmak üzere 100 sorudan oluşur. Sınav için verilen süre ise 150 dakikadır. ALES sınavında matematik, geometri, sayısal mantık, Türkçe ve mantıksal akıl yürütme derslerini kapsar. Fakat her dersin konu sayısı farklıdır.

ALES Sınavı Ne İşe Yarıyor?


ALES sınavı üniversitelere akademisyen başvuru yaparken aranan bir kriterdir. Aynı zamanda ALES sınavı sayesinde lisansüstü eğitim almak isteyen kişiler arasında seçim yapılır. ALES puanının iyi olması başvuracak kişilere avantaj sağlar. Doktora başvurularında da ALES sınavına girmiş olma zorunluluğu bulunur.

ALES sınavı temelde analitik düşünme yeteneğini hedef alır. ALES puanının geçerli olduğu alanlar;

  • Yükseköğretim kurum ve kuruluşlarında araştırma görevlisi kadroları için gerçekleşecek başvurularda,
  • Bazı kamu kurum ve kuruluşları tarafından yurtdışı yüksek lisans öğrencisine burs verilmesi için,
  • Mühendislik tamamlama başvurularında,
  • Yüksek lisans ve doktora eğitim başvurularında,
  • Görevlendirme için yurtdışı yüksek lisans başvurularında kullanılır.

 ALES Sınav Konuları Nelerdir?

 
ALES
sınav konuları derslere göre belirlenmekte ve konu sayısı derse göre değişir.

  • Matematik konuları: EBOB-EKOK, temel kavramlar, rasyonel sayılar, basamak kavramı, asal çarparak, bölme ve bölünebilme, sıralama, mutlak değer, basit eşitsizlikler, üslü sayılar, özdeşlikler ve çarpanlara ayırma, köklü sayılar, oran orantı, denklemler, kümeler, problemler, olasılık, işlem, saymanın temel ilkesi yer alır.
  • Geometri konuları: Üçgende açılar, doğruda açılar, analitik geometri, daire, kenarortay, üçgende açıortay, üçgende uzunluk, dörtgenler, üçgende benzerlik, çember ve daire, katı cisimler yer alır.
  • Türkçe konuları: Cümlede anlam, sözcükte anlam, paragrafta anlam ve anlatım biçimleri yer alır.
  • Mantıksal akıl yürütme konuları: Sözel zekâya dayalı problem çözme, sözel akıl yürütme, şifreleme ve şifre çözümleme yer alır.
  • Sayısal mantık konuları: Şekil yetenek ve sayı dizileri, grafik yorumlama ve tablo okuma, mantıksal muhakeme problemleri yer alır.

ALES’e Kimler Girebilir?


ALES sınavına giriş için birtakım kriterler bulunur. Sınava her birey giremez. ALES sınavı lisansüstü alımlarda ve akademik personel alımlarında geçerli olan bir sınav olduğu için aranan ilk şart üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümünü bitirmiş olmasıdır. Lisans ve dengi diplomaya sahip olanlar ya da mezuniyeti yakın olan kişiler sınava başvurabilir.

ALES Sınavına Kazandıktan Sonra Ne Olacak?


ALES sınav puanı 70 üstü olan kişiler genellikle başarılı kabul edilir. Puanın yüksek olması başvurularda avantaj sağlar. Zira en düşük olarak başvurularda yüzde 50 oranında paya sahiptir. Lakin doktora başvurularında aranan puan kriteri daha farklıdır. Doktora başvurularında en az yüz üzerinden 80 puan istenmektedir. Bu puanları aşan kişiler ilgili üniversitelere başvuru yapmaya hak kazanırlar. Kişilerin sınava girmelerinde herhangi bir sayı kısıtlaması bulunur. Kişi kaç sınava girmiş olursa olsun en yüksek puanı 5 yıl süre içerisinde kullanabilir.

Edubook’ta ALES Eğitmeni Olmak


Her alanda olduğu gibi ALES sınavına hazırlanmak için de eğitmen aranmaktadır. Sizler de ALES eğitimi alanında uzman ve tecrübe kazanmış biriyseniz Edubook’ta eğitimler hazırlayabilirsiniz. Eğitimlerinizi hazırlarken  aynı zamanda web 2.0 araçlarını kullanabilirsiniz. Bu sayede  eğitimlerinizi interaktif hale getirerek istediğiniz fiyattan satışa sunabilirsiniz.

 

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.