Aktif Öğrenme Teknikleri Neler?

Aktif öğrenme konuşma, dinleme, okuma ve yazma olmak üzere 4 farklı yapıdan oluşur. Öğrencinin öğrendiği şeyi uygulamasına

Aktif öğrenme konuşma, dinleme, okuma ve yazma olmak üzere 4 farklı yapıdan oluşur. Öğrencinin öğrendiği şeyi uygulamasına olanak sağlayan öğrenme yöntemi problem çözme aşamaları, rol yapma, simülasyonlar ve informal küçük gruplar üzerinde etkinlikler içerir. Öğrenciler bu sayede teorik değil, pratik olarak etkin şekilde çalışırlar.

Aktif öğrenme teknikleri, öğrencilerin gelişim düzeylerini arttırır. Zihinsel, sosyal ve mantıksal gelişim sağlayan öğrenme tekniklerini sayacak olursak;

  • Tereyağı ekmek,
  • Sandviç,
  • Top taşıma,
  • Akvaryum,
  • Kart gösterme,
  • Hızlı tur,
  • Kartopu,
  • Köşelenme.

Aktif Öğrenme Teknikleri Nasıl Kullanılır?

  • Tereyağı ekmek tekniğinde bir problem veya soru üzerinde öğrenciler bireysel olarak düşünür ve sonrasında grup halinde düşüncelerini tartışırlar. Ortak olarak ulaştıkları sonuçları sınıfa sunarlar. Bu teknik sayesinde öğrenciler aktifleşir. Sandviç tekniğinde ise, tereyağı ekmek tekniğinden farklı olarak öğrenciler bireysel çalışma sonrası grup halinde somut ürün oluştururlar. Bu ürünler harita, grafik veya tablo olabilir. Çok aşamalı olduğundan bu teknik sandviç adını almıştır.

 

  • Top taşıma da aktif öğrenme tekniklerinden biridir. Sınıfta hareketi arttıran ve öğrenmeyi eğlenceli hale getiren bu yöntemde öğrenciler iç içe iki çember oluştururlar. İç ve dış çemberdekiler yüz yüze gelecek şekilde ayakta dururlar ve problem hakkında karşılıklı olarak konuşurlar. Hepsi birer adım öne çıkarak eşinin yanındakiyle yeni bir ikili oluştururlar ve aynı konu üzerinden konuşmaya devam ederler. Bu teknik sayesinde her öğrenci birden fazla kişiyle görüşebilir.
  • Köşelenme tekniğinde, net bir cevabı olmayan sorular üzerinde çalışılır. Çözüm için öğrencilere bilgi toplama ve önerilerini savunma fırsatı verilir. Öğrenciler bir köşe belirleyerek burada toplanırlar ve aynı köşeyi seçenler gruplar oluşturur.

 

  • Aktif öğrenme teknikleri arasında başvurulan bir diğer teknik de Akvaryumdur. Öğrencilerin tartışma becerilerini geliştiren ve ilgi duydukları alanlar çalışmalarına olanak tanıyan bu teknik için sınıfta bir yere çember çizilir. Çemberin ortasına konulan sandalyeye, isteyen kişi oturarak düşüncesini söyler.

 

  • Kart gösterme tekniğinde, öğrenciler öğrendiği bilgileri gözden geçirme fırsatı yakalarlar. Öğrencilere farklı renklerde kartlar verilir ve her renge bir anlam yüklenir. Öğretmen, konuyla ilgili cümleler okuyarak öğrencilerden bir kart seçmelerini ister. Daha sonra öğrenciler o kartı neden seçtiklerini anlatırlar. ​​​​​​​

​​​​​​​​​​​​​​

  • Hızlı tur tekniğinde ise öğrencilere bir konu veya soru verilir. Öğrenciler, söyleyecekleri şeyleri düşünürler ve sırayla konuşmaya başlarlar. Her öğrenciye konuşma fırsatı veren bu teknik, utangaç öğrencilerin de kendilerine güvenmelerini sağlar.
  • Kartopu modelinde, verilen problem veya konuyla ilgili öğrenciler bireysel olarak düşündükten sonra, iki kişi ve sonrasında dört ve sekiz kişilik gruplar halinde tartışırlar. En son oluşturulan grup tarafından ulaşılan sonuçlar sınıfa sunulur.

Aktif Öğrenmenin Avantajları

 

Aktif öğrenme sınıf içi tartışmaları canlandıracak teknikler içerir. Çok sayıda öğrencinin katılımını sağlayarak etkileşimli bir öğrenim sağlar. Öğrenciler grup içerisinde çok sayıda tartışmaya katılım sağlar ve tartışma becerileri gelişir. Aynı zamanda ifade güçleri de artarak kendilerine güven duymaları sağlanır. Birbirlerinin fikirlerini sessiz ve saygılı bir şekilde dinlemeyi öğrenen öğrenciler, kendi cümleleriyle düşüncelerini ifade etme becerileri kazanırlar. İşbirliğine dayalı öğrenme modelinin öğrenmeye katkıları için bakınız

Aktif öğrenmede kullanılan bazı yöntemlere bakıldığında bunlar;

  • Kavram haritası,
  • Problem çözme,
  • Soru-cevap,
  • Vızıldama,
  • Örnek olay inceleme,
  • Keşfederek öğrenme,
  • İşbirlikli öğrenme,
  • Eğitimsel oyunlar olarak sayılabilir.

Aktif öğrenme 40’ı aşkın yöntemi bulunan bir modeldir. Öğrencilere açıklama, soru sorma, pekiştirme ve bilgiyi doğru kullanma becerilerini kazandıran öğrenme modelini oluşturan 4 yapı ise konuşma, dinleme, yazma ve yansımadır. Siz de aktif öğrenme konusunda uzmansanız Edubook platformunda eğitim içeriklerinizi hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda istediğiniz fiyattan satabilirsiniz. Şimdi ücretsiz üyelik ile eğitmen olun.

 

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.