Dijital Eğitim Neden Önemlidir?

Dijital Eğitim Neden Önemlidir?

Eğitimin tamamen dijital platformlara taşınması pek çok açıdan oldukça büyük önem taşımaktadır. Bunlardan ilki dijital eğitimin önemi sıralamasında da ilk sırada yer alan eğitimde fırsat eşitliğidir.

Eğitimin tamamen dijital platformlara taşınması pek çok açıdan oldukça büyük önem taşımaktadır. Bunlardan ilki dijital eğitimin önemi sıralamasında da ilk sırada yer alan eğitimde fırsat eşitliğidir. Eğitimde fırsat eşitliği, uzun yıllardır hem Türkiye’nin hem de dünyanın en büyük sorunları arasında yer almaktadır. Pek çok öğrenci eşit fırsatlara sahip olarak eğitim göremediği için doğal olarak eğitim sistemiyle ve eğiticilerle problem yaşayabilmektedir. Bunun en büyük sebebi kendini okula bir türlü entegre edememesinden kaynaklanmaktadır. Burada problem ne öğrencide ne de eğiticilerdedir asıl problemin kaynağı sistemdir. Eğitim sisteminin tamamen dijital platformlar aracılığıyla yapılacak olması sayesinde pek çok öğrencinin temel sorunu olan eşitlik problemi ortadan kalkmaktadır.

Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasıyla birlikte Tekirdağ’dan Kars’a tüm öğrenciler aynı fırsatlarla ve aynı şartlarla eğitim görebilecektir. Bu durum geçmiş dönemde oldukça büyük skandalların yaşanmasına da sebep olmuştur. İstanbul’da servisle okula giden çocuklara karşın Türkiye’nin doğusunda sabah karlı havada kilometrelerce yol yürüyerek okula ulaşmaya çalışan çocuklar bunun en büyük örneğidir. Bu tip durumların yaşanmaması için gündeme getirilen Dijital Eğitim, Türkiye’nin geleceğinin çok daha parlak ve umut dolu olması açısından oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu durumun getirileri arasında en önemlisi de herkesin hemfikir olduğu eğitimde fırsat eşitliğinin en doğru ve adaletli şekilde sağlanabilmesine imkân tanımasıdır.

 

Dijital Eğitim Modelleri

Dünyaca uygulanan pek çok dijital eğitim modeli görebilmek mümkündür. Dünyanın bazı ülkelerinde birbirinden farklı dijital eğitim modelleri uygulanır. Bu modeller arasından en çok dikkat çekenlerden biri de yalnızca sınav dönemlerinde okula gidilmesidir. Yıl boyunca tüm dersler ve sunumlar dijital ortamlarda gerçekleşirken sınav dönemlerinde okula gidilerek sınavlara girilmesi gereken bir dijital eğitim modeli vardır. Dijital eğitim modelleri arasında en büyük tartışmalara sebebiyet veren bu model, eğitimin tamamen dijital olmasını ve öğrenciler arasındaki fırsat eşitsizliğinin ortadan kalkmasını tam olarak sağlayamamaktadır. Bu sebeple pek çok kişi bu eğitim modeline olumsuz yönde bakmaktadır. Uygulanan bir diğer dijital eğitim modeliyse çok daha olumlu yorumlar almaktadır.

Bu eğitim modelinde öğrencilerin okulla olan ilişkileri tamamen kesilmektedir. Sınavlar, dersler, sunumlar ve diğer pek çok şey internet üzerinden gerçekleştirilerek hiçbir öğrencinin ve eğitimcinin okula gitmesine gerek kalmamaktadır. Bu sayede öğrencilerin nerede olduğundan bağımsız bir şekilde eğitimlerine devam etmeleri sağlanabilmektedir. Dijital eğitim modelleri arasında en sık tercih edilen modellerden biri de budur. Bu sayede öğrenciler evde ya da istedikleri yerde derslere girebilir ve eğitimlerine devam edebilir. Kaydedilen dersler sayesinde sonradan dersleri tekrar etmek ve daha iyi bir şekilde kavrayabilmek de mümkündür. Dijital eğitimin avantajları arasında pek çok madde vardır. Bu durum aynı zamanda eğitimciler açısından da olumlu olarak görülmektedir.

 

Dijital Eğitim Materyalleri

Dijital eğitimde öğrencilerin sahip olması gereken bazı materyaller elbette ki vardır. Bunlar arasında en önemlilerinden biri tabii ki tablettir. Derslere, sınavlara ve sunumlara aktif şekilde katılabilmek için bir tablet dijital eğitim materyalleri arasında en ihtiyaç duyulan araçlardan biridir. Tablet, tüm öğrenciler için fırsat eşitliğinin sağlanması sebebiyle bakanlık tarafından dağıtılacaktır. Bu sayede hiçbir öğrenci kendi tableti ya da cihazıyla eğitim göremeyecek ve bakanlığın dağıttığı cihazla eğitim görerek tüm öğrencilerle aynı haklara sahip olacaktır. Bu da eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması açısından en büyük faydayı sağlayan maddeler arasında yer almaktadır.

Dijital eğitimde kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan materyallerden bir diğeri de elbette ki eğitim hayatının vazgeçilmezi olan defter ve kalemlerdir. Tabletten takip edilecek olan derslerde her ne kadar dijital eğitim sistemine geçilmiş olsa da notlar yine deftere alınacaktır. Bu sebeple dijital eğitim materyalleri arasında defter ve kalemi saymak yanlış olmayacaktır. Bu materyaller sayesinde bir öğrenci eğitim hayatına tamamen uzaktan bir şekilde devam edebilmektedir. Tablet zaten eğitimle ilgili ihtiyaçların neredeyse tamamını karşılasa da ekstra olarak defter ve kalem de verimliliğin arttırılmasını sağlayacaktır. Tüm bunların ışığında Türkiye’nin gündem maddelerinin dünyanın geri kalanıyla aynı olduğunu söylemek ve teknolojiyi en yakından takip ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Birkaç yıl içerisinde geçilecek olan dijital eğitim serüveni oldukça merak edilmektedir.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.