Dijital Eğitim Nasıl Yapılır?

Dijital Eğitim Nasıl Yapılır?

Dijital eğitimin faydaları hem öğrenciler hem de öğretmenler için olmak üzere ikiye ayrılır. Öğrenciler için faydaları yukarıda da belirtildiği üzere canlı yayınlanan dersleri ders bitiminde en baştan izleme fırsatını sunmasıdır.

Dijital eğitim yapabilmek için ilk olarak belirli bir konuda yetkinliğe ve uzmanlığa sahip olunması gerekir. Eğer kişi belirli konuda uzman değilse dijital eğitim çıkarması oldukça sakıncalı bir durumdur. Bu sebeple dijital eğitim oluşturacak kişilerin belirli konularda yetkinliğe sahip olması oldukça önemlidir. Dijital eğitim nasıl yapılır konusu ise spesifik durumlarla ilgili uzmanlığı olan kişiler tarafından oldukça sık merak edilmektedir. Dijital eğitim yapabilmek aslında sanıldığı kadar zor ve uğraştırıcı bir konu değildir. Dijital eğitim yapmak için ihtiyaç duyulan tek şey bir bilgisayar ve bir internet bağlantısıdır. Elbette ki bu konunun da oldukça fazla detayı vardır ancak temel olarak ihtiyaçlar bu şekildedir.

Dijital eğitim yapmak için öncelikle bir dijital eğitim platformuna üye olmak gerekiyor. Üye olurken tüm bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde girilmesi oldukça mühimdir. İstenen bilgileri eksiksiz bir şekilde girerek üye olunabilir. Sonrasında çıkarmak istediğiniz eğitimle ilgili daha önceden hazırlanmış eğitimleri kontrol etmek mümkündür. Bu sayede dikkat etmeniz gerekenler hakkında oldukça fazla bilgi sahibi olmuş olursunuz. Aynı zamanda aklınıza takılan soruları da sizin konunuzda eğitim çıkarmış kişilere sorarak yardım alabilirsiniz. Bu sayede en baştan yanlış ya da eksik hiçbir şey yapmadan profesyonel bir şekilde eğitiminiz hazırlayabilir ve öğrencilerinizin yararlanması için paylaşabilirsiniz.

 

Eğitimde Dijital Dönüşüm Nasıl Olur?

Dijital dönüşüm, son yıllarda pek çok dünya ülkesinin eğitimle ilgili ilk gündem maddeleri arasında yer alıyor. Pek çok durumda okula, kursa ya da dershaneye gitmenin gereksiz ve zaman kaybı olduğu belirtiliyor. Bunun yerine eğitimde dijital dönüşüm uygulayarak yolda ve ders dışında geçen kayıp zamanın geri alınabileceği konuşuluyor. Bu konu birkaç yıldır Türkiye’nin de gündem maddeleri arasında yer alıyor. Eğitimde dijital dönüşüm kapsamında bakanlık tarafından yürütülen projede yer alan detaylara göre tüm öğrencilere tablet fırsatı sunulacak. Eğitimde fırsat eşitliğinin yaratılması sonucunda Türkiye’de eğitimin dijitale dönmesi oldukça büyük fırsatları da beraberinde getirecektir. Bu durumda hem öğrenciler hem de eğitmenler çok daha rahat bir şekilde çalışabilecektir.

Öncelikle okula, kursa ya da dershaneye giderken geçen zamanın tamamının kaybolması büyük bir problemdir. Uzun vadede oldukça fazla ders saatinin bu şekilde kaybedileceğini söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra eğitim esnasında yaşanan bazı problem ve aksaklıkların da ortadan kalkacağı söylenmektedir. Sınıf içerisindeki sessizliğin sağlanmaması gibi problemler, eğitimin yarıda kalmasına ve dersin geri kalanının pek çok öğrenci adına anlaşılmamasına neden olmaktadır. Ancak eğitimde dijital dönüşüm sayesinde bu tip durumlar da ortadan kalkacaktır. Tüm dersler sisteme kaydedileceği için anlaşılmayan bölümlerin öğrenci tarafından tekrar tekrar izlenebilmesi mümkün olacaktır. Bu sayede öğrenciler canlı izlerken kavrayamadıkları noktaları sonradan tekrar ederek daha iyi öğrenebilme fırsatına sahip olacaklar.

 

Dijital Eğitimin Faydaları

Dijital eğitim, hem öğrencilere hem de öğretmenlere oldukça büyük fırsatlar ve bu fırsatlarla birlikte faydalar sunmaktadır. Dijital eğitimin faydaları hem öğrenciler hem de öğretmenler için olmak üzere ikiye ayrılır. Öğrenciler için faydaları yukarıda da belirtildiği üzere canlı yayınlanan dersleri ders bitiminde en baştan izleme fırsatını sunmasıdır. Bu sayede öğrenciler takıldıkları noktaları öğretmene sormadan önce daha iyi pekiştirebilmek adına dersi yeniden izleyebilmektedir. Yeniden izlemesine rağmen halen anlaşılmayan bir durum varsa o şekilde öğretmenine sorma yoluna gidecektir. Bu sayede hem öğrenciler hem de öğretmenler açısından oldukça büyük bir kolaylık dijital eğitim platformları tarafından sunulmaktadır.

Dijital eğitimin faydaları arasında spesifik olarak en büyük fayda elbette ki öğretmenler içindir. Öğretmenler ders esnasında sağladıkları eforun büyük bir kısmını muhafaza edebilirler. Bu sebeple ders anlatırken çok daha yoğun ve özverili şekilde davranabilmek mümkündür. Dijital eğitimin en büyük faydalarından bir diğeriyse eğitmenlerin uzman oldukları spesifik konularla ilgili eğitim yayınlayabilmeleridir. Bu eğitimler eğitmenin tercihine göre ücretli ya da ücretsiz olarak ayrılabilmektedir. Eğitmenler spesifik konularda çok tercih edilen bir eğitimi ücretli olarak yayınlayarak ek gelir modeli de oluşturabilir. Eğitim yayınlayarak oluşturulacak pasif gelir belirli seviyelerden sonra ciddi miktarlara kadar da ulaşabilmektedir. Bu sayede eğitmenler açısından dijital eğitim platformları oldukça sık bir şekilde tercih edilir.

 

Edubook ile dijital eğitim alanın fark yaratabilirsiniz.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.